Tomaž Kovšca in Martin Hvastija bosta komentirala prav vse etape na TV Slovenija 2. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Kovšca in Martin Hvastija bosta komentirala prav vse etape na TV Slovenija 2. Foto: MMC RTV SLO

V soboto se bo v Nici začela težko pričakovana Dirka po Franciji, ki ji boste lahko v bogatem programu spremljali na RTV Slovenija (tako v prenosih, radijskih prispevkih kot na MMC-ju). Novinarja Toni Gruden in Slavko Jerič sta tako tik pred velikim pokom v podkast SOS-odmev povabila komentatorja Tomaža Kovšco.

Vabljeni k poslušanju
Sorodna novica Generalka pokazala, da Ineos proti Jumbo Vismi nima pravih možnosti

Spet nekaj novosti
Ta že dobro desetletje vodi dobro naoljeni stroj, ki tudi letos pripravlja nekaj novosti: "Gledalcem vsako leto skušamo ponuditi kaj novega. Letos prvič v Francijo za celotno dirko pošiljamo dve snemalni ekipi. Ti bosta vseh 21 etap lovili izjave iz zakulisja, kolikor bo to seveda mogoče zaradi koronavirusa. Pripravljamo posebne oddaje in analize ob koncih tedna, od petka do nedelje si boste lahko ogledali posebne studijske oddaje, v katerih bo pomagal stalni strokovni gost Tadej Valjavec. Med tednom pa bomo analize opravili kar iz komentirnice."

Tour bo zelo zanimiv
Letos je čutiti posebno energijo zaradi odlične forme Primoža Rogliča, ki se spogleduje s končno zmago. Visoka pričakovanja ima tudi Kovšca: "Mi to skušamo še malo skrivati in se pri napovedih ter pričakovanjih krotiti. Ampak ob prebiranju tujih medijev je popolnoma jasno, da je prvi favorit za zmago. Mnogi se sprašujejo, kdo ga lahko sploh ogrozi. To lahko prinese ogromen pritisk. Vemo, kaj se mu je zgodilo po Dofineji. Lahko pričakujemo zelo zanimiv Tour."

Sorodna novica Lora Klinc ob izidu knjige: "Ta padec je vse prizemljil."

Pravo podobo forme bo dala šele dirka
Roglič je na Dofineji vozil izjemno, suvereno in prepričljivo vodil, a nato se je zgodila četrta etapa, na kateri je padel, nastop je sicer dokončal, a se na startu zadnje etape ni pojavil. "V Jumbo Vismi so se dobro zaprli, saj so bile informacije res skope. Na ponedeljkovi predstavitvi knjige in filma smo bili po reakciji Lore Klinc vsi nekoliko zaskrbljeni. Malce je nakazala, da so poškodbe resnejše, kot je sprva kazalo. Najnovejše informacije pa so, da bo Primož vendarle startal in da je vse v redu. Kako v redu pa je v resnici, bomo lahko videli šele na dirki," je bil previden sogovornik.

Vesel, da je ostal pri Jumbo Vismi
Kar nekaj slovenskih navijačev je ob predstavi Jumbo Visme na lanskem Giru negodovalo, da bi moral Roglič ekipo zamenjati, a v zadnjih 15 mesecih je jasno, kako kakovostna je ekipa v resnici. "Vsa ugibanja in kritike slovenskih navijačev, da bi se Primož moral preseliti v kako drugo ekipo, so bili bolj želja. Če Primož ne bi verjel in imel jasnih načrtov, kaj se bo z ekipo dogajalo, bi se najbrž preselil kam drugam. Ker pa je jasno vedel, da imajo dolgoročne načrte in kaj lahko pričakuje, je ostal. Zdaj je jasno, zakaj se je tako odločil. Jumbo Visma je kar naenkrat postala najboljša ekipa na svetu. Postala je ekipa, kot je bil včasih Sky, nima slabosti, lahko pokrije vse mogoče scenarije. Lahko smo veseli, da je ostal v tej ekipi, saj ni le njen član, ampak njen vodja," pravi Kovšca.

Lani je Tour dobil Egan Bernal. Foto: Reuters
Lani je Tour dobil Egan Bernal. Foto: Reuters

Ineos se ne bo predal
Jumbo Visma je v preteklih tednih zasenčila Ineos (nekdanji Sky), a to ne bo štelo skoraj nič, če ne bo enak razplet na Touru. Komentator na TV Slovenija je prepričan, da se Ineos še ni predal: "Froome in Thomas zaradi slabše forme nista v ekipi. To je lahko celo njihova prednost, ker imajo le enega kapetana, hierarhija je zdaj jasna in ne bo prihajalo do trenj. Predali se gotovo ne bodo, pričakujem hud dvoboj. Če Jumbo Visma pride v takem stanju, kot smo jo videli v zadnjih tednih, je vendarle najmočnejša."

Druge ekipe jih posnemajo
Ineos je bil v zadnjem desetletju generator svežih idej. "Imajo ogromno izkušenj. Ekipe so ga vedno skušale posnemati. Ineos/Sky je v kolesarstvo vnesel ogromno novih pristopov, ogrevanje na startu, ohlajanje na cilju (tega prej nihče ni počel, zdaj to vsi počnejo). Prvi so namesto treningov na pulz začeli trenirati na vate (torej moč), gotovo imajo znanje in morda še kakšno skrivnost, a glede na prikazano formo so vendarle v prednosti Nizozemci," ocenjuje novinar.

Sorodna novica Kolesarska jenga ali kdo pazi na hitrega psa?

Zelo netipična trasa
Organizatorji francoske pentlje so tokrat uporabili recept z Vuelte, saj so etape v povprečju krajše in bolj eksplozivne. Kovšca povzema: "Trasa je popolnoma netipična, takih ni bilo prav veliko. Vajeni smo, da je prvi teden rezerviran za sprinterje, v drugem tednu je malce bolj razgibano in začetek Alp ali Pirenejev, nato za finale sledi peklenski zadnji teden. Letos je vse drugače, vzponi so razporejeni čez celotne tri tedne. Že druga etapa je skoraj gorska, izmenjujejo se hude etape in malo bolj ravninske etape. Trasa je zagotovilo za spektakel. Videli bomo veliko nosilcev rumene majice, borba bo izjemna, tega se lahko veselimo. Imeli bomo le en kronometer, ki bo gorski. Res se veselim letošnje dirke."

Mezgec se dobro vozi v klanec
Spektakel je zagotovljen predvsem za gledalce, a ta trasa vsaj na papirju kaže, da bodo kratko potegnili sprinterji. S tem se strinja tudi Kovšca: "Sprinterji letos ne bodo imeli veliko pravih priložnosti. Morda je to razlog, da svoje priložnosti išče Luka Mezgec, ki se relativno dobro pelje v klanec, morda bi kdaj lahko prišel z večjo skupino do cilja, kjer bi lahko pokazal svoje sposobnosti. Klasični sprinterji imajo na papirju samo deseto etapo."

Sorodna novica Tadej Pogačar

Pogačar je pravi dragulj
Na svojo priložnost pa bi lahko prežal tudi Tadej Pogačar, ki po mnenju gosta spada med favorite iz ozadja: "V dirko bo šel neobremenjen, pokazal je izjemno formo. Rogliča je na državnem prvenstvu premagal v kronometru, dobro je dirkal tudi po Dofineji. Tam je videl, da lahko pride še v boljšo formo. Lahko ga štejemo med kandidate za najvišja mesta. Ali lahko pride čisto na vrh, je drugo vprašanje. Zanj je to prvi Tour, je zelo mlad, gotovo pa je dragulj, ki lahko veliko pokaže."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je Tomaž Kovšca govoril še o psiholoških igrah v kolesarstvu, v čem ga je presenetil Chris Froome, podrobno analizira traso vseh treh tednov, razmišljal o vplivu strogih "koronskih" pravil, prav za konec pa je pripravil posebno zanimivost o številki 33.