Kaj še manjka Pogačarju? Po kariernih kljukicah na ProCyclingStats samo še naslov svetovnega prvaka in etapna zmaga na vseh treh Grand Tourih. Foto: RCS Sport
Kaj še manjka Pogačarju? Po kariernih kljukicah na ProCyclingStats samo še naslov svetovnega prvaka in etapna zmaga na vseh treh Grand Tourih. Foto: RCS Sport

"Nora sezona. Od štarta do cilja," je na novinarski konferenci zmagovalca 115. dirke po Lombardiji, ene izmed petih najpomembnejših enodnevnih kolesarskih dirk, poudaril 23-letni mladenič iz Slovenije.

Sorodna novica Liege, drugi Tour in za slovo še Lombardija - kralj Tadej Pogačar

Samo dve zmagi na enodnevnih, a zato obe na spomenikih

"Preprosto rad dirkam. Rad imam enotedenske dirke, Grand Toure, a prav tako imam rad enodnevne dirke, ker so tako drugačne. So veliko bolj vznemirljive in zanimive, resnično mi je všeč taktično dirkanje," je Tadej Pogačar tudi pred tujimi mediji v Bergamu omenil svojo naklonjenost do klasik, četudi je imel na enodnevnih dirkah do letos še najmanj uspeha.

Doslej je Pogačar slavil zgolj dve enodnevni zmagi, a obe na spomenikih, kjer ima doslej pet nastopov, uvrstitve pa je stopnjeval 18., 12., 3., 1. in 1. Naslednji izziv Sanremo, kjer ima rekord na Poggio. Flandrija ga je že uradno vabila, za Roubaix pa po lastnih besedah potrebuje še vsaj 10, če ne 15 kg, a bi se tudi tam rad vsaj enkrat preizkusil. Zloglasne kocke bo sicer po vseh napovedih okusil na naslednjem Touru, kjer se bo v okviru 5. etape šlo tudi čez odseke Pariz‒Roubaixa, domnevno tudi čez zastrašujoči Arenberški gozd. Foto: RCS Sport
Doslej je Pogačar slavil zgolj dve enodnevni zmagi, a obe na spomenikih, kjer ima doslej pet nastopov, uvrstitve pa je stopnjeval 18., 12., 3., 1. in 1. Naslednji izziv Sanremo, kjer ima rekord na Poggio. Flandrija ga je že uradno vabila, za Roubaix pa po lastnih besedah potrebuje še vsaj 10, če ne 15 kg, a bi se tudi tam rad vsaj enkrat preizkusil. Zloglasne kocke bo sicer po vseh napovedih okusil na naslednjem Touru, kjer se bo v okviru 5. etape šlo tudi čez odseke Pariz‒Roubaixa, domnevno tudi čez zastrašujoči Arenberški gozd. Foto: RCS Sport

Med zdaj 30 profesionalnimi Pogačarjevimi zmagami v pičlih treh sezonah sta le dve (!) z enodnevnih dirk. A kakšni zmagi sta to, dva kolesarska spomenika: Liège–Bastogne–Liège in zdaj Il Lombardia.

Pomlad, poletje in jesen po Pogačarjevo

Leto 2021 je Tamau Pogi začel z zmago na Dirki po Emiratih, k čemur je dodal Neptunov trizob za uspeh od Tirenskega do Jadranskega morja, pomlad pa je zaključil z uspešnim šprintom v Liègu za prvi spomenik. Poletje je odprl s slavjem na domačem Touru, za vrhunec pa v velikem slogu ubranil zmago na Dirki po Franciji, k čemur je za dobro mero hitro dodal še olimpijski bron v Tokiu. Jesen je zdaj sklenil z zmago na prestižni klasiki odpadlega listja, s čimer se končuje kolesarska sezona. "Ne morem biti bolj srečen. Veliko odličnih trenutkov z ekipo in reprezentanco. Neverjetno leto."

Zgodovinske primerjave: Coppi, Merckx, Hinault, Argentin ...

Tadej Pogačar

Rojen: 21. september 1998
Star: 23 let
Teža: 66 kg
Višina: 176 cm
Prebivališče: Monako
Partnerica: Urška Žigart

30 zmag v karieri:
- 8 zmag v prvi sezoni
- 9 zmag v drugi sezoni
- 13 zmag v tretji sezoni
- letos še 4x drugi in 4x tretji
- 40x med desetimi v 61 tekmovalnih dneh!

Zmage leta 2021:
- 3. etapa Po Emiratih
- skupno Dirka po Emiratih
- 4. etapa Tirreno-Adriatico
- skupno Od Tirenskega do Jadranskega morja
- 3. etapa Po Baskiji
- Liège–Bastogne–Liège
- 2. etapa Po Sloveniji
- skupno Po Sloveniji
- 5. etapa Dirke po Franciji
- 17. etapa Dirke po Franciji
- 18. etapa Dirke po Franciji
- skupno Dirka po Franciji
- Po Lombardiji

Kaj žene gorenjskega volka in kdaj se bo ustavil ali naveličal? Pri komaj dopolnjenih 23 letih je že ob boku legend, kot so Fausto Coppi (1949), Eddy Merckx (1971 in 1972) in Bernard Hinault (1979), ki so po poletni zmagi na Dirki po Franciji osvojili še jesensko Dirko po Lombardiji. Največji kolesarji Italije, Belgije in Francije.

V istem letu sta najbolj hribovita spomenika LBL in Il Lombardio osvojila le Merckx (prav tako 1971, 1972) in Moreno Argentin leta 1987 ter zdaj kot tretji še Tadej Pogačar. "Ne razmišljam o zgodovini, temveč da sem zmagal eno največjih enodnevnih dirk na svetu."

Dokler se bo zabaval in užival, bo strašil tekmece

Sorodna novica Prišel, videl in zmagal na Lombardiji, o čemer je sanjal: "Noro!"

"Moje sanje so, da uživam v kolesarstvu, kolikor je mogoče. Ko ne bom več užival, bom poiskal nove cilje," je preprost odgovor Pogačarja, ki se namerava še kar nekaj časa zabavati na kolesu, spotoma pa še zmagovati.

"Moj program za naslednjo sezono bo bolj ali manj enak: dirkati na velikih dirkah in se izkazati po najboljših močeh vsako leto," je najboljši kolesar sveta v Bergamu potrdil, da v sezoni 2022, ki se bo z Dirko po Emiratih začela 20. februarja, ne bo veliko spreminjal dirkalnega programa. Sočasno je mladenič s Klanca pri Komendi tudi odgovoril Italijanom, da ga vsaj drugo leto še ne bo na Dirko po Italiji, četudi bo Giro drugo leto zapored zavil v Slovenijo.

Šprint, kronometer, klasike ... vse za Grand Toure

Pogačar sanjsko zaokrožil sezono, Roglič ni imel pravih nog

Kolesar z najdaljšo in najbogatejšo pogodbo, ki mu jo vsaj do leta 2027 izplačuje ekipa UAE Emirates, deluje kot športnik, ki si zastavi naslednji cilj in ga zmagovito izpolni.

"Da si konkurenčen na Grand Tourih, moraš biti dober na vseh različnih dirkah: v šprintih, vožnji na čas, enodnevnih dirkah. Vse to se dogaja na tritedenskih dirkah, pri tem lahko za pomoč uporabiš izkušnje. Takšno je zdaj postalo tekmovalno kolesarstvo. Veliko je kolesarjev, ki so dobri na različnih vrstah dirk. Mislim, da so zdaj odlični časi za kolesarstvo," se je slovenski šampion razgovoril o novem valu kolesarskih zvezdnikov, ki blestijo v vsaj nekaj različnih kolesarskih formatih in jih hkrati ni strah poskusiti nekaj novega, drugačnega.

Pogačar: Bilo je zelo težko, saj Masnada ni sodeloval

Napad od daleč na najtežji točki

"Mogoče so mi slabi dnevi pomagali. Nisem šel čez mejo, v Vareseju in na Milano‒Torino sem imel dobre noge. Vedel sem, da so najboljše možnosti za zmago, če napadem na najstrmejšem delu najzahtevnejšega klanca. Poskusil sem, videl sem, da mi nihče ni sledil," je Pogačar potrdil, da se je na italijanskih jesenskih klasikah zadnjega tedna le ogreval za veliko dirko med Comom in Bergamom, kjer se je na najtežjem delu odločil za napad od daleč, ki ga tako zabava in jeo postal njegov zaščitni znak.

Hvaležen Peiperju za vse znanje in nasvete, ne samo o kolesu

Sorodna novica Avstralec, ki je popeljal Pogačarja do prvega Toura, pomahal kolesarstvu v slovo
Bo UAE Emirates res že pozimi prevzel žensko ekipo svetovne serije, in to italijansko-slovensko Ale BTC Ljubljana? Novica se je razširila v Bergamu, a jo šefi
Bo UAE Emirates res že pozimi prevzel žensko ekipo svetovne serije, in to italijansko-slovensko Ale BTC Ljubljana? Novica se je razširila v Bergamu, a jo šefi "emiratov" še niso želeli potrditi. V ozadju naj bi bila tudi vrnitev Pogačarjeve partnerice in kolesarke Urške Žigart v novo staro ekipo. Foto: RCS Sport

Ob koncu novinarske konference novega kralja Lombardije se je Pogačar dotaknil tudi svojega kolesarskega očeta Allana Peiperja, ki je po dirki Pariz‒Roubaix napovedal slovo od kolesarstva. "Resnično sem žalosten, da odhaja v pokoj, a sem tudi vesel zanj, saj si zasluži to. Bil mi je odličen mentor. Prvič sva se srečala na enodnevni dirki Cadela Evansa v Avstraliji na začetku leta 2019, ki je bila najina prva skupna dirka. In leto in pol zatem sva skupaj zmagala na Dirki po Franciji in sva se zares močno povezala."

Avstralec je vedno opisoval Pogačarja kot skromnega in prijaznega fanta, s katerim je veselje delati, četudi takšnega talenta ni v svoji bogati in dolgi karieri videl še nikoli. "Veliko mi je dal v kolesarstvu, še več pa zunaj njega. Hvaležen sem mu in upam, da bo užival v pokoju," se je Peiperju s cmokom v grlu še enkrat javno zahvalil slovenski kolesarski šampion.

Pogačar po sanjski sezoni odhaja na predstavitev Toura 2022
Športni direktor UAE Emirates Fabio Baldato: "Ko se odloči, gre!"

Razplet 115. Lombardije je v imenu UAE Emirates pokomentiral tokrat vodilni športni direktor ekipe Fabio Baldato. 53-letni Italijan, sam zmagovalec 40 dirk v karieri, skupaj 10 etap na Touru, Giru in Vuelti, a hkrati kar štirikrat drugouvrščeni na spomenikih.

"Neverjetno, neverjetno kaj zmore ta fant. Ko se odloči, gre. Kot vedno. Izbere si trenutek, ko se počuti izjemno, ter se odpelje. Neverjetno! Pomislil sem, da je mogoče prezgodaj. A ko je gledal obraze tekmecev, je vedel, da je dober in je samo šel.

Vedeli smo, da je treba na Gando iti ostro. A je bila že sama dirka dovolj težka, da se je lahko odločil za napad. Ko ima dobre noge, ne razmišlja in preprosto gre.

Dobro poznam Fausta Masnado, ki je izvrsten kolesar. Uspelo mu je ujeti Tadeja na spustu. Res, da je domačin in pozna te ceste, ki jih je tisočkrat prevozil. A tudi Pogačar je izvrsten spustaš. Matxin mu je rekel: Pojdimo do konca, ni važno, kaj bo. Na zadnjem vzponu se je poskušal otresti Masnade, a ni šlo, vendar ni bilo važno. Vedeli smo, da je močnejši v šprintu in bo zagotovo zmagal.

Prvak. Ni zaman dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, zdaj je osvojil še drugi spomenik, in to v isti sezoni. Neverjeten fant!"

Fotogalerija ‒ prireditelj Lombardije RCS Sports