Tadej Pogačar in ekipa UAE Emirates slavita ubranitev rumene majice zmagovalca, kar je nazadnje na Dirki po Franciji uspelo Chrisu Froomu. V kolesarskem Parizu se vsi sprašujejo, ali se je Pogačarjeva era komaj začela in predvsem koliko časa bo trajala. Foto: Reuters
Tadej Pogačar in ekipa UAE Emirates slavita ubranitev rumene majice zmagovalca, kar je nazadnje na Dirki po Franciji uspelo Chrisu Froomu. V kolesarskem Parizu se vsi sprašujejo, ali se je Pogačarjeva era komaj začela in predvsem koliko časa bo trajala. Foto: Reuters

"Lani bi si moral napisati govor ob svoji prvi zmagi na Touru, a si ga nisem, ker nisem vedel, kako naj se ga lotim. Zato bom tudi letos govoril iz srca," je govor v središču Pariza na najslovitejši aveniji na svetu začel 22-letni vladar Dirke po Franciji.

"Resnično hvala vsem, ki ste nas tri tedne podpirali. Hvala francoskemu občinstvu, vsem kolesarskim navdušencem z vsega sveta. Bila je izjemna dirka na osupljivi letošnji trasi Toura," se je Tadej Pogačar zahvalil vsem, ki so spremljali tritedenski kolesarski maraton v Franciji, tako ob cestah kot pred zasloni.

Lani le en dan v rumenem, letos vodil kar 13 dni

Sorodna novica Tadej Pogačar drugič zapored okronan za kralja Toura

Najmlajši dvakratni prvak Toura se je še posebej zahvalil svoji ekipi UAE Emirates, katere nesporni kapetan je postal z lansko senzacionalno skupno zmago, ko je predzadnji dan prišel do rumene majice, ki jo je na kronometru na La Planche des Belles Filles slekel rojaku Primožu Rogliču.

Tokratna Pogačarjeva zgodba na veliki francoski pentlji je bila drugačna. Že na uvodnem kronometru v 5. etapi je z zmago prevzel vajeti v navidezni skupni razvrstitvi kapetanov, z epskim dežnim napadom v prvi alpski etapi pa je prevzel skupno vodstvo. Vse od 8. etape pa do cilja v Parizu ni bila rumena majica vodilnega resneje ogrožena.

Ponosen, da je del ekipe UAE Emirates

"Vrnil sem se z izjemno ekipo UAE Emirates. Hvala, fantje! Najlepša hvala. Ne morem opisati, kako sem vesel, da sem del te družine. Ob vas se mi topi srce. Ves čas, vse leto ste se z menoj pripravljali na Tour. Izredno vesel in ponosen, da sem del te ekipe in tega potovanja. Ne, ne bom jokal," se je smejalo na odru Pogačarju, ki bi ga medklici iz tabora emiratov skorajda spravili v jok.

Sorodna novica Pogačarjevo pogumno srce, 2. del

Upa, da prihodnje leto z več ljudmi in brez mask

Zatem je kralj Dirke po Franciji izpostavil še zahtevno obdobje in okoliščine, v katerih je dosegel zgodovinski uspeh za slovensko kolesarstvo. "Hvala vsem. Bilo je težko leto zaradi covida. Resnično upam, da se prihodnje leto tukaj zberemo brez mask. Hvala organizatorjem, da so opravili tako odlično delo z vsemi protokoli. In da smo do cilja prišli vsi celi in zdravi."

Prav za konec je prihranil še osebno zahvalo svojim najbližjim: "Ne smem pozabiti na svojo družino, ki mi stoji ob strani. Hvala mojemu dekletu, mojim prijateljem. Upam, da sem povedal dovolj. Resnično sem presrečen. Hvala vsem."

Slovesna podelitev najboljšim na Touru 2021

Užival v rumeni majici, s katero je vse lažje

"Moram reči, da biti v rumenem ni lahko, ampak je zelo lepo. Po prvem tednu sem vzel rumeno majico, kar pomeni dva tedna več medijskih obveznosti. Vzame ti dragocen čas, ampak vseeno sem užival v teh dveh tednih in to naredi vse skupaj lažje," je v pogovoru za RTV Slovenija pred startom zadnje etape dejal stari novi zmagovalec Toura.

Nato je še enkrat strnil misli po osvojenem velikem gralu kolesarstva. "To je nekaj neverjetnega. Ne vem, kako bi opisal. Že lani je bilo tako, čeprav je letos čisto drugače. To je neki drug svet. Ne znam razložiti, kako je drugače, letos je bilo to še nekaj bolj posebnega. Uživam v vsakem trenutku," je besede iskal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Posebna zahvala sokrajanom

Slovenci v Parizu in Komendi navijali za Tadeja Pogačarja

Tudi svoji domači vasi je namenil nekaj besed, potem ko je slišal, kako so vsak dan stiskali pesti za svojega sovaščana. "Hvala vsem Komendčanom, res sem presrečen, da sem odraščal v Komendi. Res je lepa vas, vedno vlada dobro vzdušje. Hvala vsem, ki so navijali zame, ampak sploh Komendčanom," je za RTV sporočil Pogačar. Zahvalil se je tudi vsem, ki so ga podpirali, stali ob strani in mu svetovali, odkar se je začel ukvarjati s športom.

OI so drugačna dirka, navsezadnje le enodnevna

Kot pravi, vsak dan ostaja na realnih tleh. Preveč nazaj se ne ozira, pogleduje pa proti naslednjim izzivom. Eden od teh bodo tudi olimpijske igre in že takoj v soboto, 24. julija, cestna dirka, kjer sodi v krog favoritov za odličja.

Pogačar: Nekaj neverjetnega. Edinstvenega.

"Olimpijske igre so ene in edine na štiri leta. Ena priložnost, enodnevna dirka. Gre za zelo drugačen format dirkanja kot v svetovni seriji. Bomo videli, kako se bo odvijalo. Najprej moramo priti tja z vsemi covidnimi omejitvami. Upam, da bo vse potekalo tako, kot je treba. Potem pa upam na dobre noge," je dejal slovenski as, ki ga v ponedeljek čaka polet za Tokio, kjer se mu bodo pridružili reprezentančni kolegi Primož Roglič, Jan Polanc in Jan Tratnik.

Pogi: Vse je šlo gladko, skoraj perfektno

Še enkrat je opisal dogajanje na 108. izdaji francoske pentlje. "Nekoliko drugačen je bil pristop, čeprav so bile priprave podobne. Mogoče je bilo malo več stresa. Dobro sem bil pripravljen, motiviran. Vse je šlo gladko, skoraj vse perfektno. Je pa seveda težko. Po treh tednih vsega od jutra do večera in dirkanja na vso moč se je nabralo veliko utrujenosti. Bomo videli, kaj bo na olimpijskih igrah. Upam, da se spočijem v prihodnjih dneh," je še dodal Pogačar za RTV Slovenija.

Zmagovita pot Tadeja Pogačarja na Touru 2021

Dobro sestavili osmerico emiratov za obrambo naslova

V pogovoru za Eurosport z nekdanjim zmagovalcem Toura Špancem Albertom Contadorjem je Pogačar pohvalil delo celotne ekipe UAE Emirates. "Težko je sestaviti ekipo z osmimi kolesarji, sploh glede na hribe, gore in raven teren. Menim, da smo se dobro odločili. Nekaj kolesarjev smo vzeli za raven teren, nekaj za gore. Opravili so odlično delo, vsak dan smo dali vse od sebe," ni pozabil na moštvene kolege.

Pogačar stari novi zmagovalec Toura, zadnja etapa Van Aertu

Vsak dan smo se borili do zadnjega metra

Contadorja je nato zanimalo tudi, ali ga motijo vprašanja o tem, da bi moral morda kakšno etapno zmago prepustiti drugim. "To je dobro vprašanje. So trenutki v dirki, ko se lahko odločiš, ali boš komu prepustil zmago. Na tem Touru te priložnosti nisem opazil, saj smo vedno bili v zaključkih etap trije ali štirje. Težko je potem reči, komu, 'delaj z mano in prepustim ti zmago', saj je to nemogoče. Vsak dan smo se do zadnjega metra borili. Včasih se lahko tako odločiš, včasih pa se moraš boriti do konca."

"Ko dirkaš, greš na vso moč in v tem uživaš, ker to ljubiš. Mediji in soočanje z vprašanji pa je nekaj, kar moraš. Kakšen dan uživaš tudi z mediji, včasih pa si želiš, da bi čim prej končal te obveznosti. Je pa vse skupaj lažje preživljati z rumeno majico na ramenih," je še o medijskih obveznostih dodal slovenski as.

Pogačarjevo slavje pred Slavolokom zmage

Dirka po Španiji da ali ne? Nekaj dni predaha, nato pa odločitev.

Kot nekdanjega španskega zvezdnika je zmagovalca Toura v letih 2007 in 2009 za konec zanimalo, ali bo kot zmagovalec letošnjega Toura zmogel nastopiti tudi na Vuelti. "Najprej so na vrsti olimpijske igre. Zagotovo bo zelo težko s privajanjem na časovno razliko. V bistvu sem od februarja ves čas v polnem pogonu, zato bomo videli, ali bom lahko dirkal na Vuelti. Vzeli si bomo nekaj dni in se nato odločili," je še dejal tretjeuvrščeni na dirki po Španiji leta 2019.

Rumena majica iz Pariza naravnost v Tokio