Britanec Alex Dowsett (Israel Start-up Nation) se je po letu 2013 veselil svoje druge etapne  zmage na Giru. Foto: EPA
Britanec Alex Dowsett (Israel Start-up Nation) se je po letu 2013 veselil svoje druge etapne zmage na Giru. Foto: EPA

Osma etapa je bila že pred začetkom označena kot priložnost za ubežnike. Šprinterske ekipe se na edinem vzponu na Monte Sant'Angelo (747 m, 2. kategorije; 9,6 km s povprečno 6,1-odstotnim naklonom) niso spustile v lov za šesterico v ospredju (Ravanelli, Rosskopf, Brändle, Dowsett, Holmes in Puccio), kar je pomenilo, da so se z več kot desetimi minutami prednosti pomerili med sabo na dveh 15-kilometrskih krogih v Viesteju ob Jadranskem morju. 900- metrskemu vzponu na ulici Saragat z maksimalnim naklonom kar 17 odstotkov (povprečno devet odstotkov) je po vrhu sledilo še 10 km do cilja.

Koronavirus v ekipi Ale BTC Ljubljana

Slovensko-italijanska ženska kolesarska ekipa Ale BTC Ljubljana v nedeljo ne bo nastopila na preizkušnji Gent–Wevelgem po poljih Flandrije, so sporočili iz ekipe. Razlog je pozitivni izvid testa na novi koronavirus znotraj moštva.

Na moški dirki Gent–Wevelgem bo od Slovencev nastopil le Luka Mezgec.

Napadi so si med šesterico sledili več kilometrov, potem pa je 18 kilometrov pred koncem pobegnil Dowsett, sicer odličen kronometrist, v ozadju pa pravega sodelovanja peterica ni pokazala. Dowsett si je priboril dovolj prednosti, da je prednost ohranil tudi na zadnjem kratkem vzponu. S tem pa je dobil prvo etapo na velikih tritedenskih dirkah za svoje moštvo Israel Start-Up Nation, eno je leta 2013 osvojil tudi za Cofidis.

Pred etapo dobil novico, da bo prvič postal očka
"Dobiti takšno preizkušnjo ... Ko postaneš starejši, začneš razmišljati, ali si že doživel zadnjo zmago, ali si zadnjič nastopil na veliki dirki. Začneš se zavedati, da moraš te stvari ceniti. Zato bom danes užival s svojo ekipo in zmago delil z družino,"
je še dejal Dowsett, ki za leto 2021 še nima pogodbe. "Za mano je res zahtevno, nepredvidljivo leto. Trenutno še vedno skušam najti odgovor, kje bom dirkal prihodnje leto, kako bom nahranil družino in še naprej počel to, kar imam rad," je za GCN in Eurosport po drugi etapni zmagi na Giru dejal 32-letni Britanec, ki je pred etapo prejel veselo novico, da bo prvič postal očka.

V boju za drugo mesto je bil Puccio hitrejši od Holmesa in Joeyja Rosskopfa (CCC Team), ki jim ni uspelo ujeti zmagovalca osme etape. V boju za vijoličasto majico so se za točke pomerili sprinterji, ki so imeli dovolj moči po edinem daljšem vzponu. Sedmo mesto je osvojil Avstralec Michael Matthews (Sunweb). Slovenca nista bila v ospredju. Jan Tratnik je bil 147., Domen Novak pa 161.

Številni grdi padci: zlom ključnice Luksemburžana Gastauerja
V etapi so se zgodili številni grdi padci. Okoli 80 kilometrov pred ciljem je moral zaradi zloma ključnice odstopiti Luksemburžan Ben Gastauer, že tako pa etape niso začeli štirje kolesarji, ki so se poškodovali v petek. S tehničnimi težavami se je na spustu od Mont Sant'Angela ukvarjal tudi Danec Jakob Fuglsang, ki je z moštvenim kolegom nato dolgo lovil glavnino pred zaključkom v Viesteju.

Sorodna novica Simon Yates odstopil zaradi okužbe s koronavirusom

Pred osmo etapo je moral nastop odpovedati Britanec Simon Yates, ki je bil pozitiven na novi koronavirus in kaže blage znake covida-19. Vsi člani preostalih ekip bodo testirani tudi v nedeljo in ponedeljek, ko bo na Giru prvi prosti dan.

Portugalec Almeida še naprej v rožnatem
Rožnato majico še naprej drži Portugalec Joao Almeida (Deceuninck Quick step), ki ima 43 sekund prednosti pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain McLaren) in 48 pred Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb).

V nedeljo bo pred ponedeljkovim prostim dnem na sporedu zahtevna, razgibana etapa od San Salva do Roccarasa v dolžini 208 kilometrov. Kolesarje čakajo številni vzponi in zahteven zaključek v zadnjih desetih kilometrih z dvema vzponoma, tudi zaključnim do Roccarasa, s povprečno 11-odstotnim naklonom v zadnjem kilometru.

Uspešen pobeg Dowsetta na 8. etapi Gira
KOLESARSTVO                           
                                      
SVETOVNA SERIJA                       
                                      
DIRKA PO ITALIJI, 8. etapa            
                                      
Giovinazzo-Vieste, 200 km:            
  1. A. DOWSETT         VB     4:50:09
  2. S. PUCCIO          ITA      +1:15
  3. M. HOLMES          VB        isti
  4. J. ROSSKOPF        ZDA        čas
  5. M. BRÄNDLE         AVT       2:10
  6. S. RAVANELLI       ITA       2:13
  7. M. MATTHEWS        AVS      13:56
  8. F. GAVIRIA         KOL        vsi
  9. M. BJERG           DAN       isti
 10. A. VENDRAME        ITA        čas
 ...                                  
147. J. TRATNIK         SLO      14:26
161. D. NOVAK           SLO      17:16
Skupni vrstni red po 8. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR   29:52:34
  2. P. BILBAO          ŠPA      +0:43
  3. W. KELDERMAN       NIZ       0:48
  4. H. VANHOUCKE       BEL       0:59
  5. V. NIBALI          ITA       1:01
  6. D. POZZOVIVO       ITA       1:05
  7. J. FUGLSANG        DAN       1:19
  8. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:21
  9. P. KONRAD          AVT       1:26
 10. R. MAJKA           POL       1:32
 ...                                  
 62. J. TRATNIK         SLO      28:09
155. D. NOVAK           SLO    1:17:33