Chris Froome ima v skupnem seštevku 40 sekund prednosti pred Tomom Dumoulinom. Foto: EPA
Chris Froome ima v skupnem seštevku 40 sekund prednosti pred Tomom Dumoulinom. Foto: EPA
Izjemna predstava Frooma na kraljevski etapi Gira

Na 214 kilometrov dolgi preizkušnji se bodo kolesarji spopadli s tremi vzponi, skupaj bodo premagali kar 4.000 metrov višinske razlike. Cilj bo 2001 meter visoko v Cervinii. Sklepni klanec je dolg 18,2 km s povprečnim naklonom 5,3 odstotka. Predtem bodo prečkali še prelaza Col Tsecore (1623 m. n. v.; 16 km, 7,7 odstotka) in Col Saint Pantaleon (1664 m. n. v.; 16,5 km, 7,2 odstotka).

Ko se je etapa Gira leta 2015 zadnjič končala v Cervinii, je tam zmagal Fabio Aru. Italijanu letos ni šlo po načrtih in je včeraj že končal dirko, potem ko je omagal na prvem vzponu.

"Bila je morda malce nora ideja"
Povsem drugačno je bilo po etapi razpoloženje pri zmagovalcu. "V četrtek zvečer, ko smo imeli sestanek z ekipo, smo se odločili, da je petek dan, ko lahko poskusimo osvojiti Giro. V zaključku četrtkove etape Simon Yates prvič ni bil 100-odstoten. Imel sem več kot tri minute zaostanka, zato je bilo treba narediti nekaj izjemnega in poskusiti z napadom 80 kilometrov pred ciljem. Bila je morda malce nora ideja, a sem zelo vesel, da nam je uspelo. Italijanski navijači so izjemni in zelo strastni. Najlepša hvala tudi njim," je po 19. etapi dejal novi nosilec rožnate majice Froome, ki je po slabem uvodu v dirko prvič pokazal zobe prejšnjo soboto na Zoncolanu in prvi prispel na vrh najtežjega vzpona v Evropi.
Froome je sicer že po prvem tednu, ko je še čutil posledice po padcu na treningu v Jeruzalemu, verjel, da se do konca Gira lahko še marsikaj obrne: "Pred dvema letoma je Nibali zmagal, čeprav je imel že triminutni zaostanek. Dogajajo se tudi nenavadne stvari. Pred nami je še nekaj ekstremno težkih etap in dolg kronometer," je tedaj povedal.

Yates nazadoval na 18. mesto
Giro je robota spremenil v šampiona s srcem, so zapisali pri Gazzetti dello Sport po izjemnem, za sodobno kolesarstvo neobičajnem napadu na prelazu Finestre, saj 33-letnega Britanca (rojstni dan je praznoval v nedeljo) do zdaj nismo poznali po takšnih napadih. Njegove zmage ob štirih slavjih na Touru (2013, 2015, 2016, 2017) so bile plod natančnega načrtovanja Skya, v njih je bilo bolj malo romantike.

Yates je po odličnem kolesarjenju do srede v zadnjih dveh dneh popustil in v petek v cilj prišel skoraj 39 minut za Froomom. V skupnem seštevku je nazadoval na 18. mesto. Edini protikandidat Frooma za skupno zmago je Nizozemec Tom Dumoulin, ki je Dirko po Italiji osvojil lani. Zaostaja 40 sekund in bo moral napasti, toda vprašanje je, ali lahko stre Frooma. Več možnosti bi imel v kronometru, saj je specialist za to disciplino in svetovni prvak, medtem ko ima na gorski etapi, kot je današnja, manj možnosti za presenečenje.
Na Vuelti padel na dopinškem testu
Kot je znano, je Britanec na letošnjo Dirko po Italiji prišel s črnim madežem. Septembra je med etapo na Dirki po Španiji, kjer je skupno zmagal, oddal pozitiven vzorec. Izsledki testa na vzorcu urina so pokazali, da je imel v telesu previsoko vsebnost salbutamola, ki se uporablja pri zdravljenju astme.

Novica o oddanem pozitivnem testu je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je od takrat zavita v tančico skrivnosti. Froome poskuša z ekipo dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa, tudi Mednarodna kolesarska zveza mu ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, naj pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Izjemna predstava Frooma na kraljevski etapi Gira