Kolesarstvo
Christopher Froome si bo težko opral ime po pozitivnem vzorcu, ki ga je oddal 7. septembra letos. Foto: EPA
       Ne vem, kako lahko Chris mirne vesti reče, da se je držal pravil in da jih ni kršil. Dejstvo je, da JE kršil pravila. Izsledki so pokazali, da je bil v njegovem vzorcu dvakratnik dovoljene količine substance. Zdaj je na potezi on, da dokaže, kaj bi lahko storil drugače.       
 Pat McQuaid, nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze UCI
Pat McQuaid se boji, da je po primeru sira Bradleyja Wigginsa in zdaj še Chrisa Frooma ekipa Team Sky izgubila kredibilnost. Foto: EPA

Dodaj v

Froomov primer je "katastrofa za kolesarstvo"

McQuaid: Froome JE kršil pravila
16. december 2017 ob 10:19
London - MMC RTV SLO

Dopinški primer najboljšega kolesarja zadnjih let Christopherja Frooma je dodobra razburkal kolesarski svet. Nekdanji predsednik krovne organizacije UCI Pat McQuaid dvomi, da se bo Britanec izmazal.

Izsledki testa na vzorcu urina, ki ga je Froome oddal 7. septembra letos med Dirko po Španiji, so pokazali, da je imel Britanec v telesu previsoko vsebnost salbutamola, ki se uporablja pri zdravljenju astme.

Po predpisih Svetovne protidopinške organizacije Wada lahko športnik zaužije 1.000 nanogramov na mililiter salbutamola, 32-letnik je dovoljeno količino presegel za več kot enkrat.

Froome meni, da ni kršil pravil
Froome, štirikratni zmagovalec Toura, je letos postal prvi Britanec, ki je dobil Vuelto. Kolesar ekipe Team Sky je kljub vsemu prepričan, da ni kršil nobenih pravil. "Zelo žalostno je, ko berem vse neresnice o uporabi salbutamola. Upam, da to ne bo preprečilo nastopov vseh športnikov z astmo na največjih tekmovanjih. Vse skupaj je bil zame velik šok. Zavedam se, da bo vse skupaj zelo neugodno vplivalo na mojo kariero. Prepričan sem, da nisem kršil nobenih pravil, držal sem se vseh protokolov. Nisem jemal več zdravila, kot je bilo dovoljeno. Na koncu bomo vsi izvedeli resnico," je v prvem odzivu na pozitiven test dejal Britanec.

McQuaid: Froome JE kršil pravila
Nekdanji prvi mož Mednarodne kolesarske zveze (UCI) McQuaid pa ob tem meni, da je Froomov pozitiven test 'katastrofa za kolesarstvo', hkrati se boji, da bo Team Sky, daleč najuspešnejša in najbogatejša kolesarska ekipa zadnjih let, izgubila vso kredibilnost. "Ne vem, kako lahko Chris mirne vesti reče, da se je držal pravil in da jih ni kršil. Dejstvo je, da JE kršil pravila. Izsledki so pokazali, da je bil v njegovem vzorcu dvakratnik dovoljene količine substance. Zdaj je na potezi on, da dokaže, kaj bi lahko storil drugače," je dejal McQuaid in dodal: "Od omenjenega dogodka so zdaj pretekli že trije meseci in za zdaj še niso našli kakršnega koli odgovora ali rešitve."

McQuaid je prepričan, da se Froome ne bo mogel izogniti prepovedi nastopanja, ki je za podoben primer v preteklosti že doletela Alessandra Petacchija in Diega Ulissija, če si ne bo uspel oprati imena, mu bodo odvzeli tudi zmago na letošnji Vuelti. Ruski hekerji so septembra lani sicer poudarili, da je Froome jemal tudi steroide.

McQuaidova senca dvoma na Team Sky
Ekipa Sky si je pred leti zadala cilj, da bo med drugim tudi vrnila ugled kolesarstvu, ki je bil zaradi številnih dopinških škandalov - največji med njimi je bil primer Lanca Armstronga - močno načet. Zavzemala naj bi se za 'čisto kolesarstvo', a je kmalu prah dvignila sumljiva medicinska pošiljka, ki jo je leta 2011 med kriterijem Dauphine prejel sir Bradley Wiggins, črnilo se preliva tudi po Froomovem vzorcu. "Niso dosegli tega, kar so si zadali. Gre za ekipo, ki ima daleč največ finančnih sredstev, lahko si privošči najboljše strokovnjake in najboljše zdravniško zaledje, ki si jih ostale ekipe ne morejo - in zdaj se je znašla v tem položaju," senco dvoma nad delovanjem ekipe Team Sky meče McQuaid.

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 16.12.2017 ob 10:40
Vsem asmatikom prepovedat nastope, saj gre za njihovo zdravje.

Itak pa vsi vemo, da najboljši športniki so ravno asmatiki. Ko sem bil v osnovni šoli, so bili ravno asmatki upravičeni telovadbe.
čupi
# 16.12.2017 ob 10:36
Ivo bi rekel: tu ni nobenega dvoma
vaamos
# 16.12.2017 ob 11:06
En zdravnik pravi, da je težko verjeti, da nekdo, ki zdravilo proti astmi jemlje redno in ni nikoli prekoračil meje, to enkrat kar prekorači za dvakrat. Baje je bolj verjetna razlaga, da je takšno dozo namenoma vzel, da je s tem prekril drugo nelegealno substanco.
skoro84
# 16.12.2017 ob 10:49
Največja katastrofa tega sporta je, da če nisi bolnik, ne moreš zmagat. Samo tisti, ki trpijo za eno ali drugo bolezen, so v ospredju. Enako je tek na smučeh, kjer je bolj pomembno, da si asmatik, ker tako imaš boljše fizične predispozicije...Norvežani in Švedi npr.
vesela veverica
# 16.12.2017 ob 10:37
Cel profesionalen šport je ena farsa. Itak je prepovedanih substanc še pa še, sam pač dejmo se javno vsi delat, da ni tko, ker pač v športu se vrtijo veliki denarci.
sumtb
# 16.12.2017 ob 11:00
Ta je še hujši pacient od Armstronga, Armstrong je vsaj na koncu skesano priznal tale pa kar misli da je še vedno 2014 in da lahko tekmuje na steroidih kot so ga dobili a pustili tekmovati ker je imel Sky svojega človeka na vrhu UCI. Se še kdo spomni ?

https://www.youtube.com/
watch?v=B1QSDfjw998


S tem prevarantom je konec.
Bubi
# 16.12.2017 ob 10:52
ti barabin ti :)
zdaj še mu naj malo zmage na Tourih pogledajo.
elektrupunk
# 16.12.2017 ob 10:42
vse pobrat ..poj pa njega pa armstronga povabit k oprah v oddajo :)
staritom
# 16.12.2017 ob 11:20
Nekaterim posvečenim je vse dovoljeno.Če bi bil RUS bi ga vrgli ven za vse življenje.Sicer pa pravice ni in je nikoli ne bo dokler je denar sveta vladar.
1970b
# 16.12.2017 ob 11:58
Menim,da športnik, ki zaradi zdravstvenih razlogov uživa substance, ki so opredeljene kot doping, v določenem obdobju po zaužitju ne bi smel tekmovati.

Froom si je vpihoval ventolin zato, da bi izboljšal dosežke, ne pa zaradi nujnega medicinska stanja.

Ni toliko problem v Froom-u (kdaj se pač predoziraš), ampak v WADI, ki je privolila v takšne izjeme ne le pri Froom-u, ampak tudi pri ostalih "asmatikih".
jaz jaz
# 16.12.2017 ob 11:35
s tem je pa sky zgubil točke pri meni, pa so se mi zdeli spoštovanja vredna ekipa. Froome mi sicer nikoli ni bil simpatičen, niti ne verjamem več v čisti šport (pa ne mislim samo kolesarstvo). tole postaja smešno; slabokrvnost, astma, zrezki, krema... Armstronga so linčali, ko so ga dobili, mu vzeli vse rezultate v tistih letih, ga finančno kaznovali 'izključili' iz kolesarstva. kaj pa ostali, ki so jih dobili? a so še koga kaznovali na tak način? ne spremljam dovolj podrobno, ampak se ne spomnim da bi še komu pobrali vse rezultate in mu prepovedali udejstvovanje v kolesarstvu tko kot Armstrongu? naj se najprej spomnijo enotnega načina kaznovanja za vse, potem naj se pa tega strogo držijo, pa naj gre za prvo uvrščenega, ali pa desetega pa brez izgovarjanja na bolezen. če nimaš posluha, ne moreš bit pevec, če nimaš fizičnih predispozicij, ne moreš bit športnik, če imaš tresavico, ne moreš bit kirurg.... tko bi moglo bit.
ffffff
# 16.12.2017 ob 11:39
Cel profesionalen šport je ena farsa. Itak je prepovedanih substanc še pa še, sam pač dejmo se javno vsi delat, da ni tko, ker pač v športu se vrtijo veliki denarci.

Pa to še nekako razumeš, je pa naravnost idiotsko, da je tega ogromno v rekreativnem športu. Od kolesarjev, tekačev, bodybuilderjev in tako naprej....
clutch00
# 16.12.2017 ob 11:29
kaksno sprenevedanje, dovolit doping, vrnt naslove armstrongu, pustit ruse na OI. Nej se zgonjo do smrti za naso zabavo, konec koncev hocmo gledalci gledat maksimum cloveskih sposobnosti in te atleti so pripravljeni tvegat svoj zdravje da to pokazejo. Ta cirkus ki se zdej odvija, dela vec skode samemu sportu, kot pa da bi dovolil javni doping in se sploh ne bi vec pogovarjal o tem
patriot44x2
# 16.12.2017 ob 13:51
Zakaj so dvojna merila ko gre za tega dopingiranca. Kot je Tony Martin rekel je potrevbno ga takoj suspendirat kot so bili ostali. Zakaj spet neke izjeme?
Samo dokaz več da SKY s svojim neomejenim proračunom ima v žepu praktično vse.
Emmure
# 16.12.2017 ob 17:16
Ko je leta 2009 Dave Brailsford ustanovil Sky,je rekel,da ima njegova ekipa ničelno toleranco na doping in da bo osebno takoj odpustil kolesarja,ki ga bojo dobili.:)..ajde da vidimo,Dave.
mat
# 16.12.2017 ob 13:37
Froom je katastrofa za kolesarstvo.
vrtnar_1
# 16.12.2017 ob 17:14
Ah itak da ni kriv! Zakaj da bi bil kriv? Poba je astmatik in je pač moral vzeti, da je preživel, ane?! Čisto logično. Tut Wiggins je bil revež astmatik sam je imel srečo, da je tak kolesarski talent, da je vse po prek zmagoval... Da je astmatik se je izvedlo slučajno potem ko so to novinarji zvohali, sam prej tega ni priznal oz. o tem govoril... Zakaj bi skrival, če je astmatik?! Saj to ni nič takega ane?
In absurd teh dveh angležev (in še koga) je, da ko je Armstrong (mislim da nekaj dobrodelno ne vem pa zihr) peljal po eni etapi Toura sta se oglasila (pa še par drugih), da je to antipropaganda za kolesarstvo, da se kršilec dopinga Armstrong vozi po etapah Toura. Kaj bosta rekla zase?! Aja saj nista nič kršila le astmatika sta saj res.
SF-SN
# 16.12.2017 ob 14:47
Naj se ustanovi posebno tekmovanje za vse "astmatike" in bo rešeno.
Tudi Norvežanska Marit Bjorgen je astmatika, pa samo njene roke pogledaš in vidiš, da jemlje stereoide
Bivši uporabnik
# 16.12.2017 ob 11:27
Najboljše, da se v celem profesionalnem športu dovoli doping in to je to. Če je komu slava in denar več vredna kot pa življenje, naj se gre in se na polno dopingira in umre pri starosti 60 let ali še prej. Itak je večina profesionalnega športa podležena dopingu. Koliko športnikov ujamejo, koliko športnikov ima dovoljenja za razne prepovedane substance, koliko športnikov niti kontrolirat "ne upajo" (ameriške profesionalne lige, nogometaše...) in koliko športnikov ne ujamejo... Nima smisla delati gonje proti temu in zapravljat na stotine milijonov za boj proti dopingu, ki ga ne moreš preprečiti, ker se na drugi strani zpravljajo stotine milijonov za razvoj dopinga, ki ga ne moreš najti in dokazati...
DnB
# 16.12.2017 ob 11:12
To se bo dogajalo dokler bodo obstajali vzdržljivostni športi na najvišjem nivoju in na njih ne bo dovoljeno dopinigiranje... Dvignite vse omejitve pa naj se vidi kdo in kaj. Do takrat pa za nos vlečete navijače in pa tudi ljudi, ki so za nekaj garali celo življenje, vendar na naravni način.
dunbar
# 16.12.2017 ob 14:24
Verjamem, da mu ne bo lahko na francoskih klancih naslednje leto, če bo rinil na tour....No, meni se ne bo smilil.
svyatoslav
# 16.12.2017 ob 13:09
Cinizem Zahoda in njihovih protidopinških "komisij".
Seveda se bo zmazal, saj ni Rus. Za Ruse je dovolj že sum, kaj šele dokazi.
Primer wada in njihova antiruska agenda.
urosh444
# 16.12.2017 ob 11:27
zdravila za astmo so stereoidi tako da je jemal steroide in ne tudi stereoide
svabo
# 16.12.2017 ob 19:00
Horošilov nič kriv in dolžan bo moral tekmovati pod nevtralno zastavo na olimpijadi, ker je pač Rus.....
Froome, je nastopil na svetovnem prvenstvu, čeprav je bil znan rezultat, da je padel na dopinškem testu. Ampak jebenti mali detalj. Jemal je zdravilo, ki mu ga je potrdil njegov osebni zdravnik in dovolila WADA. Zdaj pa ima človek težavo. Dopingiranci, katerim doping predpišejo osebni zdravniki iz zdravstvenih razlogov khmmmmm, lahko tekmujejo pod svojo zastavo, celo takrat ko jih dobijo. Rusi čisti celo življenje pa ne morejo niti pod svojo zastavo tekmovat.
Olimpijsko gibanje očitno išče način za čimhitrejše samouničenje. Celoten športni svet, pa nima več niti kančka kredibilnosti. Vsak športnik, ki mu doping predpiše osebni zdravnik in mu ga dovoli jemati WADA je dopingiranec. Ali se jih izloči in imajo svoje tekmovanje ali pač ne smejo jemati dopinga. Druge poti ni, če želi šport ponovno biti čist.
montecroce
# 16.12.2017 ob 14:26
Astmatik je že od otroštva, med drugim je že štirikrat zmagal TDF, deležen je najboljše možne podpore, sedaj pa se mu je zgodilo, da je presegel mejo kar za še enkrat toliko, kot je dovoljena. Meni se to zdi ne logično. Po mojem mora biti v ozadju res še kakšen drug zaplet, katerega so na ta način želeli prikriti in so pač izbrali manj slabo možnost od še slabše.
Ali pa Froome pač ni želel sprejeti znakov telesa (poslabšani simptomi astme), da je na meji zmogljivosti in bi moral pač odstopiti oziroma prepustiti vodstvo na dirki konkurentom, ki so bili mogoče tudi bolj spočiti od njega, saj je zmagal že na Touru, namesto tega pa se je predoziral in prekršil jasna pravila. Skratka, nedvomno mu morajo odvzeti zmago na Vuelti in druge uvrstitve po njej. Zaradi nekorektnosti pa si zasluži tudi najstrožje sankcije, ki so predvidene za tovrsten prekršek.
artoum
# 16.12.2017 ob 12:12
@-Jani-
če se je res zaradi astme doziral pravilno, zakaj je pa nenadoma telo začelo drugače delat? kaj je še futral ,da je bil urin drugačen?
marialorca
# 16.12.2017 ob 11:41
Govorite, da je povsod doping.
Tako enostavno vendarle ni.


Jaz takoj priznam, da sem lokalni šahovski turnir v domači gostilni zmagal samo zato, ker sem "skozi enajst kol" spil 3x2dcl refoška ..... Nisem gledal, koliko so se dopingirali nasprotniki.
Normandijec
# 16.12.2017 ob 11:21
Zakaj se vsi čudite? Saj veste da v kolesarstvu ni čistega, poglejte še malo v nogomet in se vprašajte kako lahko super šampioni tekajo 90 minut
ElTorro
# 16.12.2017 ob 20:44
Ko govorimo o dozi, bodi pazljiv, da je ta količina izražena v mikrogramih, kar je tisočkrat večja enota
Seveda je....tako kot je liter tisočkrat večja enota od mililitra. Zato je 1000 nanogramov na mililiter enakovredno 5000 mikrogramom na 5 litrov.

Če govorimo u urinu, pa je ta koncentracija še bolj neverjetno visoka, glede na to da se urin sproti izloča, in se v njem neka snov ne more kopičiti več dni skupaj. V pol litra urina je torej Froome imel 1000 mikrogramov. Torej skoraj celotno maksimalno dnevno količino v enem ciklu uriniranja. Kar je nemogoče pri normalni uporabi inhalatorja.

Lahko filozofiraš o metabolizu in encimih, kolikot želiš - salbutamola se ne more izločiti več, kot ga je bilo vnešenega v telo, ker ga telo samo ne proizvaja.
Emmure
# 16.12.2017 ob 16:57
-jani-..Rezultat tudi ne pomeni, da je zaužil 2x dovoljeno dozo, ampak je bil dovoljen nivo v urinu presežen 2x ( 2.000 nanogramov na mililiter).
ja in,kaj si zdaj hoel povedat?nivo v urinu je presežen,gotovo.
Love_tigBitties
# 16.12.2017 ob 14:27
Kot so ze napisali nekateri komentatorji pred mano, doping bi morali ali povsem prepovedati ali pa pustiti
vse. Ker tole kar je zdaj je vse tako tako. Vsak, ki ima na voljo dovolj financnih sredstev si lahko zmisljuje kar se mu sprdne. Jaz sem za popolno prepoved, brez izjem. Ce nisi zdrav in telesno sposoben tekmovati na vrhunskem nivoju bos pac rekreativec, konec debate. Glede Frooma me zanima nekaj, mogoce kdo ve ali ima Froome prav astmo kot kronicno bolezen ali gre pri njem le za z naporom sprozeno bronhokonstrikcijo?
perpetruum
# 16.12.2017 ob 13:27
No, v šport je prišla znanost in z njo tudi uporaba "dovoljenih" farmakoloških sredstev. Meje zmoglivosti prestavljajo in na robu telo pač včasih drugače reagira, tako da jaz Fromu verjamem da je vzel "normalno" dnevno dozo (ki pa itak nima nobene veze z njegovo boleznijo).
Problem je razne izjeme ki jih Wada dovoljuje, moje mnenje je če ne zmoreš brez zdravil pač ne zmoreš in koncz, jaz imam 120 kg in nisem konkurenčen kolesarjem, torej bi moral namesto da shujšam zaprosit Wado da mi dovoli motorček za mojih 50 kg preveč????? oziroma najbrž se bi moral ukvarjati z sumo borbo ne pa s kolesarstvom! ;-)
Ljubiljančan
# 16.12.2017 ob 13:17
@ Vsi ki bi dovolili kakršen koli doping, bi verjetno tudi podprli umik zaščitnih mrež pri smučanju - pa naj se ubijejo, če hočejo zmagat, ne? :S

Ni primerjave. V kolesartvu bi to pomenilo odstraniti cestne ograje na alpskih etapah
-Jani-
# 16.12.2017 ob 12:57
@artoum
Seveda ne pravim, da je "nedolžen", bolj slabo kaže...

Na rezultat sicer lahko (v teoriji) vplivajo različni farmakokinetični parametri (kako telo vpliva na vnešeno substanco), fiziološko stanje posameznika oz. pridružene bolezni: način aplikacije, čas/količina zadnje doze, stanje hidracije, delovanje ledvic, jeter, jemanje drugih zdravil ali hrane, ki pospešijo ali zavrejo metabolizem substance,...

"Problem" je seveda, da so vse te variacije v dovoljeni meji v glavnem upoštevane, prav tako pa se vrhunskega športnika spremlja preko biološkega potnega lista, tako da je breme dokazovanja sedaj na športnikovi strani - kako razložiti takšno odstopanje, ko so bili prejšnji rezultati znotraj dovoljenih.
mstrgar1
# 16.12.2017 ob 12:24
jaz jaz
Vsi ne govorijo tega, kar ti praviš. To je samo farbanje javnosti, da je "čisto". Vidim, da je še vedno ogromno popolnoma naivnih, ki verjamejo v čistost; tam, kjer se obračajo veliki denarji je čistost skoraj popoln paradoks. Tisti, ki so vrhunskemu športu in kolesarstu prišli kdajkoli blizu vejo, kako stvari stojijo v resnici.
lmatjaž
# 16.12.2017 ob 22:29
Živel ta prelepi šport na krompir, klobaso in zelje.

Le še malo je takih, ki verjamejo, da zmagovalci enostavno bolj pridno trenirajo od ostalih..
Pa mame jim boljše kuhajo od ostalih mam.
Emmure
# 16.12.2017 ob 17:18
...ampak kakor nas uči zgodovina,najboljši kolesarji padejo najtrše.
ElTorro
# 16.12.2017 ob 13:58
@Jani
No, če vzamem tvoje številke in malo matematiciram, dobim:
1000ng/ml pri povprečnem človeku s petimi litri krvi pomeni cca 5000 mikrogramov skupne količine snovi.

Če je dovoljen dnevni vnos 1600 mikrogramov, to pomeni da je imel Froome med testiranjem v telesu več kot šestkratni dovoljeni dnevni vnos.
clutch00
# 16.12.2017 ob 12:41
themetun, mesas hruske z jabolki. Kaj ma varnost proge veze z dopingom. Varnost pomaga pri nesrecah, ki se lahko zgodijo tudi zarad mehanskih napak. Doping je pa popolnoma cloveska izbira
3athlonetz
# 16.12.2017 ob 12:11
Škoda za taki lepi šport. Če si skoraj vsi najboljši kolesarji zadnjih let pomagajo na nedovoljen način, potem krivda ne more biti drugje, kot pri UCI. Dobra stran je, da jih vsaj zasačijo. Ampak nekje je zanka. Al so to predolge in prenaporne etape na največjih dirkah?
artoum
# 16.12.2017 ob 12:03
@yowie
@Normandijec
v 90 min nardico cca 10km...si predstavljaš da bi kdo naredil v dobrih 2 urah 43km?


ma ne moreš enega maratonca primerjat z nogometašem.
dobro veš kakšne postave so eni in drugi. poleg tega maratonci ne šprintajo , se ne ustavljajo in da hitro spreminjali smer gibanja. zakaj potem pro košarkarji in rokometaši ne zdržijo cele tekme? koliko maratonov, pa pretečejo v celem letu, ko jih že omenjaš?
mstrgar1
# 16.12.2017 ob 11:53
Froomov primer je "katastrofa za kolesarstvo".
A res? Čudno, kako se kljub vsem tem tako imenovanim katastrofam navkljub rating spremljanja tega športa vztrajno dviga in je že dolgo časa med najbolj spremljanimi športi v razvitem svetu.
jaz jaz
# 16.12.2017 ob 11:42
je pa tudi res, da ravni hormonov, eritrocitov in podobnih reči niso enake za vsakega posameznika, meje dovoljenega pa so. tko da se mi ne zdi sporno, da ima športnik možnost pojasnit zadeve, sploh če je kje blizu meje. ampak če je meja 100% presežena, potem je to pač sumljivo.
urosh444
# 16.12.2017 ob 11:31
sicer pa je lepo z zdravili vred tudi napotek koliko vpihov je priporocljivih, torej ne jemljes zdravila dvakrat vec kot je predpisano. kot pr aspirinu, ce te boli glava, vzames eno tableto, ne vzames jih pa 4 naenkrat, ker ves da ni zdravo. ce je res astmatik in zdravila uporablja redno se seveda taka prekoracitev ne more zgoditi
hrgotax
# 16.12.2017 ob 11:06
Govorite, da je povsod doping.
Tako enostavno vendarle ni.
Doping je jemanje prepovedanih substanc
oz. prekoračitev dovoljenih odmerkov zdravil,
kot se je zgodilo pri Froomu.
Vse druge krepilne substance
oz. njihovi dovolj majhni odmerki so dovoljeni.
DeepBlue
# 18.12.2017 ob 07:50
@ camilon, 16.12.2017 ob 10:42

Samo bajne vsote denarja je potrebno umakniti iz večine profesionalnih športov ... pa ne bo potrebno ničesar ukiniti.
janipapillon
# 17.12.2017 ob 16:31
@-Jani-
# 16.12.2017 ob 21:31
@d_a_r_k_o
Kako so prišli do okrogle številke 1000.

Podlaga za mejno vrednost:
http://clinchem.aaccjnls.org/content/46/
9/1365?ijkey=c0b13ba1634a515b5d107513c06
4850515f4b2f7&keytype2=tf_ipsecsha

Vključno s "filozofiranjem o metabolizmu in encimih" :)

Če bi na dan tekme inhaliral max predpisano dozo, kok bi bila pričakovana koncentracija v prvem urinu po tekmovanju?
V takih razmerah verjetno nekdo ki ima z naporom inducirano astmo niti nima problemov, pa vseeno:
Pričetek tekme zjuraj ob 7h.
Zlezem v vodo, se ta dan še zadnjič poščijem
3,8 km plavanja
180 km kronometra, vroče, v 5 urajh popijem 10 l napitkov
42 km teka, vroče, popijem le par decilitrov
po 9 h napora, 0,5 l IV fiziološke raztopine
prvo scanje naslednji dan zjutraj, cca 4-5 dcl

Kaj bi pokazal wadin test če bi po tekmi uspel spravit kaj iz sebe?
Kaj bi izmerili v tistih jutranjih par decilitrih?
HiTmAn
# 16.12.2017 ob 19:33
Naj se sliši še kako grdo ampak z odvzemom zmag Froomu in SKY-u je tole konec kolesarstva od leta 1999 naprej. Samo Tour De France npr., 7 zmag Armstronga odvzetih, Landis odvzeta, Contador odvzeta, sedaj lahko še Froome in posledično še Wiggins. To bi pomenilo da bi lahko v zadnjih 18 letih bilo odvzetih kar 14 zmag ( če se Froomu najde Vuelta bodo iskali še naprej ) Potem ostaneta dve zmagi Contadorja ( enkrat ni nobenkrat ) , Evans, še en asmatik Nibali ( tako čist kot Froome? ) in pa Sastre. Potem je treba iti raziskati tudi celotno ekipo SKY. So Thomas, Landa, Nieve, Rowe, Kwiatkovski, Henao, bivši Porte in Uran tudi vsi čisti?
Da se še najde pa kaj pri Saganu je pa konec.
d_a_r_k_o
# 16.12.2017 ob 17:34
Kako so prišli do okrogle številke 1000.
galoper
# 16.12.2017 ob 14:42
Mera mora biti, a je relativno utemeljena glede na psihofizične sposobnosti posameznikov, kar ne pomeni sprostitev jemanja nedovoljenih poživil
Kazalo