Chris Froome je glavni favorit za zmago na letošnjem Giru. Foto: Reuters
Chris Froome je glavni favorit za zmago na letošnjem Giru. Foto: Reuters
Dumoulin v Jeruzalemu začenja braniti zmago na Giru
Froome: Zmaga na Giru je moj velik cilj

Če ga bodo pozneje kaznovali zaradi dopinškega prekrška, mu v primeru zmage na Giru te pozneje ne bodo vzeli.

"Taka zagotovila sem dobil pri Mednarodni kolesarski zvezi in njenem predsedniku Davidu Lappartientu. Ali bo postal zmagovalec, se bo določilo na cestah in ne za zeleno mizo. Izvedel sem, da se o njegovi morebitni krivdi ne bo razpravljalo med Girom, očitno pa ne tudi pred Tourom," je dejal Vegni.

32-letni Froome je septembra med etapo na Dirki po Španiji, kjer je skupno zmagal, oddal pozitiven vzorec. Izsledki testa na vzorcu urina s 7. septembra so pokazali, da je imel Britanec v telesu previsoko vsebnost salbutamola, ki se uporablja pri zdravljenju astme.

Novica o oddanem pozitivnem testu je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je od takrat zavita v tančico skrivnosti. Froome z ekipo skuša dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa, tudi Mednarodna kolesarska zveza mu ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Ponovi lahko izjemen dosežek Hinaulta
Na Giru bo lovil zgodovinski trojček zmag na treh tritedenskih dirkah, saj je lani zmagal na dirkah po Franciji in Španiji, v karieri pa mu manjka še prvo mesto na italijanskem krogu. Če mu bo uspelo zmagati, bo postal prvi kolesar po Bernardu Hinaultu, ki je pred 35 leti zadnji osvojil vse tri tritedenske dirke po vrsti.

Sky je pripeljal močno zasedbo. Pomočniki Frooma bodo David de la Cruz, Kenny Elissonde, Sergio Henao, Vasil Kirjienka, Christian Knees, Wout Poels in Salvatore Puccio.

Dumoulin v Jeruzalemu začenja braniti zmago na Giru
Froome: Zmaga na Giru je moj velik cilj