Patrick Lefevere. Foto: AP
Patrick Lefevere. Foto: AP

Remco Evenepoel je v nedeljo dobil še drugi kronometer in s tem prevzel skupno vodstvo. A že okrog desetih zvečer je poslal sporočilo, da zaradi okužbe s covidom zapušča uvodni grand tour sezone.

Sorodna novica Hvastija: Remco se boji resnici pogledati v oči

Številni so se temu čudili, eden od vzrokov je bil predvsem hitra odločitev za ročno zavoro. Soudal QuickStep je imel ne nazadnje celoten prosti dan časa, ko bi lahko ocenil, v kakšnem stanju je svetovni prvak. Novinar Raymond Kerckhoff (Wielerflits) je tako pomislil, da bi Belgijec brez simptomov lahko tudi nadaljeval dirko. Tako je, denimo, lani na Touru naredil Rafal Majka (UAE), ki pa je potem vseeno odstopil zaradi nesreče z verigo.

Karizmatični direktor Patrick Lefevere je to možnost odločno zavrnil in se obrnil neposredno na novinarja: "Ja, Raymond. Nikoli ne veš, kaj se dogaja v telesu športnika. To ni služba od sedmih do treh. Brez tveganja!" Organizatorji dirke so si sicer želeli, da ekipa počaka do začetka torkove etape, a pri Soudalu so bili neomajani.

Ni še znanih dolgoročnih posledic
Gre za odločitev, ki je popolnoma v ekipnem duhu, zdravnik te ekipe Yvon van Mol je namreč že pred meseci napovedal, da bodo kolesarji v primeru okužbe odstopili, saj je o koronavirusu vseeno še premalo znanega, pri tem pa je imel v mislih predvsem morebitne dolgoročne posledice.

Sorodna novica Roglič vesel, da na poti do Rima ni moštvenega kronometra

Remcov oče Patrick Evenepoel je prepričan, da je okužba vplivala na sinov nastop na drugem kronometru: "Če bi bilo vse v redu, bi vsaj ohranil prednost, ki si jo je nabral na prvem vmesnem času. Žena je že v soboto opazila, da nam ni bilo všeč, kako je bil videti. Prepričani smo, da se bo vrnil v stari formi."

Na Tour le, če bo sam "absolutno želel iti"
Nekateri so hitro skočili na Remcov vlak, ki bi imel naslednjo postajo na letošnjem Touru, a Lefevre o tem še ni želel govoriti: "Zdaj res še ni čas, da bi govorili o Touru ali Vuelti. Najprej mora ozdraveti in preboleti razočaranje, nato se bomo usedli in pogovorili o njegovem nadaljnjem koledarju. Ta trenutek imamo komaj nekaj kolesarjev, ki smo jih določili za Tour, preostali še vedno tekmujejo na Giru. Skratka, najprej okrevanje, nato pa pogovor z Remcom in njegovim očetom. Če bi Remco sam odločno rekel 'absolutno hočem na Tour,' bi bilo nekaj popolnoma drugega, a Remco ne bo tega naredil."

Za zdaj se sicer zdi, da bosta glavna Evenepoelova cilja druge polovice sezone svetovno prvenstvo in zadnji spomenik sezone − Dirka po Lombardiji, kjer je zadnji dve leti slavil Tadej Pogačar.

Sorodna novica Na Giro se vračajo covidne omejitve in maske

Na 10. etapi bo rožnato majico vodilnega nosil Geraint Thomas (Ineos). Nekateri so ugibali, da tega še ne bo naredil, ker je uradno še vedno drugi, a je to zavrnil: "Majico bom nosil s ponosom. Seveda si je nisem želel dobiti na tak način, a zgodilo se je, kot se je." Thomas, ki bo na tej dirki dopolnil 37 let, je zaradi vse več pozitivnih primerov napovedal tudi večjo previdnost pred morebitno okužbo.

Thomas ne čuti pritiska
Ineos ima res močno ekipo, tako tudi ni popolnoma jasno, kdo je kapetan ekipe, nekdanji zmagovalec Toura o tem meni: "Oba s Taom sva vodji, jaz imam sicer majico, a je tik za menoj. Zelo blizu je tudi Roglič, pravzaprav so med prvo deseterico zelo majhne razlike." Zadnji Tour je končal na tretjem mestu, ni blestel s posameznimi etapami, ampak predvsem s konstantnostjo. "Ne čutim ne pritiska ne pričakovanja. Na tritedenskih dirkah sem običajno v najboljši formi. Moj drugi kronometer je bil boljši kot prvi, kar kaže, da rastem v formi."