Aurelien Paret-Peintre je v cilj prišel dve sekundi pred Andreasom Leknessundom.
Aurelien Paret-Peintre je v cilj prišel dve sekundi pred Andreasom Leknessundom. "Dirka po Italiji je letos moj glavni cilj. Veliko sem treniral za ta dan in te tedne. Vedel sem, da sem hitrejši kot Leknessund. Vzel je rožnato majico, zato mislim, da sva oba zadovoljna," je povedal 27-letni Francoz. Foto: EPA

Pred današnjo etapo je imel Belgijec pred Leknessundom 1:40 prednosti.

V glavnini s kapetani (seveda tudi s Primožem Rogličem) na zadnjem vzponu ni bilo pretresov, je pa Evenepoel ostal sam brez pomoči ekipnih kolegov iz moštva Soudal-Quick Step. Z Rogličem (Jumbo Visma) sta v cilj prišla Sepp Kuss in Koen Bouwman. Ekipa Ineos Grenadiers je z močnim ritmom preprečila napade.

Norvežan ima zdaj v skupnem seštevku 28 sekund prednosti pred Evenepoelom, Paret-Peintre zaostaja dve sekundi več. Roglič je na petem mestu (+1:12).

Premražena Evenepoel in Roglič po prihodu v cilj odhitela v avtobus

"V zaključku sva bila s Seppom skupaj s Primožem, zato smo lahko zadovoljni. Primož se je počutil dobro, v glavnem pa je bilo pomembno preživeti dan. Pokazali smo, da smo pripravljeni na to, kar prihaja," je za spletno stran Jumba Visme o Rogličevem dirkanju dejal Bouwman.

Športni direktor Marc Reef je dodal: "Vse ekipe, ki imajo kandidate za najvišja mesta v skupnem seštevku, so bile zadovoljne z dogajanjem. To je bil tudi preizkus, kako dobri smo vsi. V skupini so bili Koen, Sepp in Primož, pokazali smo, da smo dobro pripravljeni. Samozavestno lahko pričakujemo naslednje gorske etape."

Sorodna novica Mauro Vegni o kronometru na Svete Višarje

Paret-Peintre imel odgovor na Leknessundov napad

Četrta etapa Gira 2023 je imela tri vzpone druge kategorije. 175 km od Venose do jezera Laceno v deželi Kampanija na jugu Italije je prineslo več kot 3500 višinskih metrov, vrh zadnjega klanca je bil tri kilometre od cilja.

Dolgo je v dežju bežala skupina sedmih kolesarjev in imela največ skoraj šest minut prednosti pred glavnino. Na zadnjem vzponu je v suhem vremenu po vmesnih poskusih drugih kolesarjev prvi uspešno napadel Leknessund in 4 km pred ciljem ušel najbližjima zasledovalcema, Paret-Peintru in Eritrejcu Amanuelu Ghebreigzabhierju. Toda nato je "udaril" Paret-Peintre, ujel Leknessunda in prvi prečkal zadnji gorski cilj. Zadnje tri kilometre sta Francoz in Norvežan prekolesarila skupaj, v zadnjih 150 metrih pa je imel v sprintu več moči Paret-Peintre in bil v cilju dve sekundi hitrejši.

Zadnji vzpon na Colle Molella (1084 m. n. v.) je bil najstrmejši (9,6 km s 6,2 %), v drugem delu je imel trikilometrski odsek s povprečnim naklonom 9,4 odstotka. Od vrha zadnjega vzpona do cilja je najprej sledil kratek spust in nato ravnina do ciljne črte.

Svetovni prvak Remco Evenepoel bo v sredo kolesaril v mavrični majici, saj je predal tako skupno vodstvo kot prvo mesto med mladimi kolesarji. Foto: Reuters
Svetovni prvak Remco Evenepoel bo v sredo kolesaril v mavrični majici, saj je predal tako skupno vodstvo kot prvo mesto med mladimi kolesarji. Foto: Reuters

Prva rožnata majica za Norveško po 42 letih

Remcu Evenepoelu je uspelo oddati rožnato majico. Že od zmage na sobotnem uvodnem kronometru je Belgijec na novinarskih konferencah vodilnega kolesarja italijanske dirke razlagal, da želi predati čislano oblačilo, s čimer bi se lahko vsaj delno razbremenil obveznosti po koncu etap, a seveda le kakšnemu za skupno zmago nenevarnemu kolesarju.

Leknessund je prvi Norvežan po Knutu Knudsenu leta 1981, ki je oblekel majico vodilnega na Dirki po Italiji.

"To je zelo poseben trenutek. Dirkal sem tudi na etapno zmago in se na zadnjem vzponu celo otresel Paret-Peintra. Toda potem me je ujel, noge so me zelo bolele," je za Eurosport dejal 23-letnik iz Tromsöja, ki je prevzel tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

"Pred etapo je bil naš cilj, da bi oblekli rožnato majico. Toda vemo, kako zahtevno je kolesarstvo. Ponudila se je priložnost in izkoristili smo jo. Super vesel sem," je še dodal.

V sredo bo na sporedu etapa od Atripalde do Salerna (171 km). Kljub razgibanemu začetku bo najbrž namenjena sprinterjem. Ti bodo morali v uvodnih 115 km premagati več kot 2200 višinskih metrov, zadnji del trase pa bo pretežno ravninski.

Andreas Leknessund. Foto: EPA
Andreas Leknessund. Foto: EPA
Tratnik operiran

Jan Tratnik, ki je imel v petek dan pred začetkom dirke nesrečo in je ostal brez nastopa na Giru, je bil danes operiran. Kot je zapisal na Instagramu, si je razplet četrte etape ogledal z bolniške postelje.