Prvič v Rimu in že je bil Primož Roglič okronan za vladarja ikonične kolesarske dirke.
Prvič v Rimu in že je bil Primož Roglič okronan za vladarja ikonične kolesarske dirke. "Še nikoli nisem bil v Rimu, tudi kot turist ne." Foto: RCS Sport

Zasavski orel si je pred štirimi leti v mukah izboril prve zmagovite stopničke na tritedenski dirki. Osebno je v pregledu sezone 2019 skupno 3. mesto na Dirki po Italiji postavil celo pred skupno zmago na kasnejši Dirki po Španiji.

Zdaj je poravnal račune z Girom, gorskim kronometrom, mukami zadnjega tedna in dvomi v njegov status kapetana za tritedenske dirke. Ob ganljivem slavju na Svetih Višarjah pred svojimi navijači in ob šampionski paradi v Rimu je Primož Roglič poudarjal, da se je vredno zaustaviti in užiti trenutek ob osvojitvi rožnate majice.

Višarje kot češnja na torti

"Ni besed. Čustev je toliko, še posebej po sobotnem dnevu, da jih sploh ne morem opisati. Češnja na torti. Spomini za vse življenje. Ni bilo potrebe, da bi prej oblekel majico vodilnega. Tudi zaradi vseh težav, ki si jih nisem želel. Položaj nas je hočeš nočeš prisilil, da vse moči usmerimo v zadnji kronometer, kjer sem samo letel na krilih naših slovenskih navijačev," se je Rogla v Rimu spominjal velikega preobrata na vzponu v novo kolesarsko gorsko katedralo.

Sorodna novica Romanje v čast gospoda kolesarstva: "Naredil je to, kar smo čakali"

"Težko opišem z besedami. Kaj takšnega samo doživiš in si zapomniš do konca življenja. Neverjetno, da si razlog vseh ljudi, da pridejo na ta hrib. Ne glede na izid. Ni pomembno, ali si prvi, drugi, tretji, četrti ali peti, temveč da pokažeš, zakaj si tam. Slabih trenutkov na dirki ne bi omenjal. Naprej bi rad užival v uspehu," je za Val 202 povedal Roglič v večnem mestu.

Statistični sladkorčki:

- četrti Grand Tour (Dirka po Španiji 19, 20 in 21 ter Dirka po Italiji 2023)

- šestič na stopničkah tritedenske dirke

- 19. zmaga na etapnih dirkah (največ med aktivnimi kolesarji)

- 73. (Višarje) in 74. profesionalna zmaga

- na Dirki po Italiji vse štiri etape slavil v vožnji na čas (1x 2016, 2x 2019 in 1x 2023)

Zahvala ekipi, družini in navijačem

Prvič na Giru 2023 je majico vodilnega slovenski šampion oblekel šele v italijanski prestolnici, kjer sam predtem sploh še ni bil. "Skušal sem samo uživati dan s to čudovito novo majico. Noro, kot sem rekel, res sem užival v vsakem metru sobotne etape. Nekaj zelo posebnega je dirkati na krogu v Rimu. Ni šlo ravno po tekočem traku. Vedno si želiš, da bi šlo lažje, a lahko bi bilo še težje. Tudi v soboto ni šlo popolnoma gladko. Noro, da mi je to uspelo, velika zahvala ekipnim kolegom, vsej podpori v družini, vsem, ki so te tri tedne stali in navijali za nas."

Kolesarski cirkus ne pozna počitka in čakanja na nove izzive. Čim je Roglič po infarktnem preobratu na betonski stezi postal zmagovalec 106. Dirke po Italiji, se je že porajalo vprašanje, kaj zdaj. Tiskovno konferenco na Višarjah je Roglič sklenil: "Saj vsi veste, kaj mi manjka."

Sorodna novica Roglič spisal nov trenutek, ki je takoj romal v kolektivno zavest

Izpolnjen glavni cilj sezone

Obstaja le ena večja in pomembnejša dirka, ravno ta pa še manjka v Rogličevi zbirki lovorik – Dirka po Franciji. V Rimu je bil italijanski Eurosport neposreden: "Ali boš drugo leto branil rožnato majico na Giru 2024 ali boš nastopil na Dirki po Franciji?"

33-letni Slovenec je zavil z očmi in obrazom ter z nasmehom odgovoril: "Prezgodaj je, da kar koli rečem. Želim se samo zabavati, uživati v teh trenutkih, uživati v tej zmagi in potem bomo videli, kaj nam bo življenje prineslo."

Nisem se še imel časa pogovoriti z njim. V soboto sem bil preveč skoncentriran, da bi ga prepoznal, sam sem si nataknil verigo, pogledal dol in rekel "potisni, potisni". Potisnili so me, spet sem šel. Da, moj veliki prijatelj, v preteklosti, ko sem bil še smučarski skakalec, je bil pogosto moj sostanovalec v sobi. Eden od štirih fantov, s katerimi smo bili leta 2007 v istem kraju (Trbižu) svetovni mladinski prvaki. Neverjetno!

O pomoči Mitje Mežnarja ob padcu verige v zaključku kronometra.

Prejšnja razočaranja so bila vodilo in učne ure za pripravo na glavni cilj sezone 2023. "Vsak Grand Tour je izziv. Zmage na Giru ne morem primerjati z zmagami na Touru ali Vuelti. Dirka po Italiji je bil cilj, ki sem ga lovil letos. Želim si, da bi bilo lažje zmagati, vendar mi je bilo v veselje boriti se z Geraintom Thomasom, ki je moj dobri prijatelj. To, da sem ga tu premagal, ne bo vplivalo na najin odnos."

Zdaj čas za slavje in družino

Po dveh grdih padcih in odstopih na obeh lanskih tritedenskih dirkah v Franciji in Španiji ter jesenski operaciji rame se je Roglič vrnil v novi izvedbi. Preudaren, varčen, s točno odmerjenimi napadi. Tri etapne dirke in tri skupne zmage. Osvojil je četrti Grand Tour v karieri, samo deset kolesarjev jih je v zgodovini osvojilo več. Kolesarska javnost po novi drami in zmagoviti vrnitvi upa, da bo v nadaljevanju sezone Rogličev program bogat in raznolik.

Navijači, še zdaleč ne samo slovenski, si želijo Rogliča že kar na letošnji Dirki po Franciji, a najbrž ga bodo morali pogrešati. "To si morate upati povedati moji ženi, huh. Tudi oni me pogrešajo. Žrtvoval sem res veliko tednov, da sem prišel na mesto, kjer sem zdaj. Na koncu tudi vsi vemo, da je kolesarstvo le del našega življenja. Vsekakor želim ljudem dati, kar lahko, če imam možnost, da jim dam upanje, da jim dam vedno zgled, da se borimo čez vse težave. Ampak po drugi strani imam tudi družino in poskušam biti tudi del tega," je bil odkrit Roglič, kje se vidi v naslednjih tednih.

V seštevku višinskih priprav in obeh ogrevalnih dirk (Od Tirenskega do Jadranskega morja in Katalonije) ter vključno z Dirko po Italiji je bil od konca januarja dalje zdoma skoraj štiri mesece. "Mogoče moram pa nehati, da me nihče ne premaga," se je še pošalil zmagovalec Gira 2023.

Roglič želi najprej proslaviti zmago, nato bo razmišljal o naslednjih izzivih

Ob tem je v samem začetku leta skupaj z ženo Loro dobil drugega sina. Za nameček je v pogovorih po sobotni kronometrski zmagi potrdil, da padec v 11. etapi še zdaleč ni bil nedolžen in so težave s kolkom vplivale na njegovo formo ter ekipne načrte.

Sorodna novica Mitja Mežnar: "Primoževa mama nam je zabičala, da ga ne smemo porivati"

Naučena lekcija iz preobrata na Dirki po Franciji 2020

Gorski kronometer iz Trbiža na Svete Višarje je vseskozi sprožal primerjave in obujal spomine z La Planche des Belles Filles, kjer se je na Dirki po Franciji v predzadnji, 20., etapi zgodil preobrat in je Roglič izgubil rumeno majico na račun Tadeja Pogačarja. Končni razplet dvoboja z Geraintom Thomasom je to primerjavo le zapečatil.

"Vsak dogodek je nov, življenje ti vedno prinese nove izzive. Očitno je konec tokrat srečnejši in mislim, da smo se vsi malo naučili iz tega, kar se je zgodilo leta 2020. Izkazalo se je, da se je dobro izteklo, in v tem uživam. Lahko bi rekli, da s starostjo postajaš modrejši, in to mi je pomagalo. Življenje mi je dalo že veliko pozitivnih čustev, pa tudi negativnih," se je razgovoril nad višarskim razpletom navdušeni Roglič.

Toliko se je zgodilo od Gira 2019 ... Lev je samo otrok, ki se hoče zabavati.

O prvi zvezdi podelitve sinu Levu, ki se je rodil kmalu po Dirki po Italiji 2019

Kdo bo zdaj dal za rundo?

Na drugi strani kičaste filmske zgodbe je Geraint Thomas. Pri 37 letih ga je po 85 urah dirkanja v 23 dneh na koncu le 14 sekund ločilo od osvojitve drugega Grand Toura. Med nedeljsko parado v središču Rima sta šampiona veselo klepetala. "Prijatelja sva in rekel sem mu, človek, to je malo grenko-sladek občutek, vendar mi je bilo v veselje, da sem se boril proti nekomu, kot je on. Oba sva uživala, zmagovalec mora biti, vendar naju to ne moti, najinega odnosa to ne bo spremenilo, še naprej bova skupaj spila kakšno pivo," je 33-letni Slovenec opisal odnos z Valižanom, s katerim sta v Monaku tako rekoč soseda, njuna starejša sinova pa se pogosto skupaj igrata.

Thomasa zelo jezi, da mu je na koncu kronometra zmanjkalo moči

Hvaležen ne samo predsedniku, temveč vsem navijačem

"Ko je bil predsednik, sva zgradila lep odnos. To mi veliko pomeni, a ne samo njegova prisotnost. Cenim podporo vseh, ki so zadnje tri tedne stali ob cestah in nas podpirali. Hvaležen sem jim," je na vprašanje tujih medijev o prisotnosti nekdanjega predsednika Slovenije Boruta Pahorja odgovoril Roglič. Prvi slovenski zmagovalec Dirke po Italiji je zmagoviti zlati neskončni pokal prejel iz rok predsednika Italije Sergia Mattarelle.

Višarje spomin za vse življenje. Ne samo za Rogliča, temveč tudi za tisoče Slovencev, ki so poromali na svetišče in stičišče treh narodov. Foto: EPA
Višarje spomin za vse življenje. Ne samo za Rogliča, temveč tudi za tisoče Slovencev, ki so poromali na svetišče in stičišče treh narodov. Foto: EPA

Vsaka nova zmaga samo še bonus

Ob koncu druženja s tiskanimi mediji v Rimu in pred odhodom na slavje ekipe Jumbo Visma se je moral Primož Roglič vrniti k vprašanju, ki ga bo v prihodnje še velikokrat slišal v takšni ali drugačni obliki. Kaj zdaj, kakšen je načrt in kako ter kdaj po zmago na Dirki po Franciji?

"Še ne vem. Seveda vsi vemo, da to še manjka na mojem seznamu lovorik. A vedno govorim, da sem zmagal že na veliko dirkah, in kar se zdaj dogaja, je samo bonus. Bomo videli, nisem pod pritiskom ali stresom zaradi te Dirke po Franciji. Najprej želim uživati v tej zmagi, potem pa bomo videli, kaj mi bo življenje še pripravilo," je še enkrat v zmagoslavnem majskem večeru ponovil kralj slovenskih navijaških src.

Brajkovič: Zmaga Rogliča na Giru vredna več od olimpijskega zlata
Hvastija in Fink navdušena nad rezervirano taktiko Rogliča do zadnjega tedna