Pascal Ackermann je zmagal že šestič letos. Foto: www.alesfevzer.com
Pascal Ackermann je zmagal že šestič letos. Foto: www.alesfevzer.com

Nemški prvak Ackermann, član ekipe Bora Hansgrohe, je na nedavni Dirki po Italiji zmagal na dveh etapah.

Sorodna novica Pogačar vs. Ulissi: Tudi Jordan ni podajal žog novincem

Drugo mesto je zasedel Italijan Giacomo Nizzolo (Dimension Data), tretje pa njegov rojak Simone Consonni (UAE Team Emirates). Najboljši Slovenec Luka Mezgec (Mitchelton Scott) je bil četrti. Slovenski kolesarji so na dozdajšnjih 25 dirkah po Sloveniji slavili 12 končnih zmag in 51 etapnih zmag.

Mezgec prvi začel šprint
Po pričakovanjih se je uvodna etapa po 171 km končala s šprintom, v katerem pa je sodelovala razredčena glavnina. Šprint je prvi začel Mezgec, a je nato popustil, iz ozadja so prišli kolesarji z večjo hitrostjo. Ackermann je bil močnejši od obeh Italijanov in se je zmage veselil vidno utrujen.

Najboljši šprinter letošnjega Gira je Nemčiji prikolesaril deseto etapno zmago na slovenski dirki. Ob tem je postal 101. etapni zmagovalec na Dirki po Sloveniji.

Povsem je omagal sloviti Mark Cavendish, v cilj je prišel 10 minut za zmagovalcem.

Zadnji kilometer prve etape Dirke po Sloveniji
Ljubljana-Rogaška Slatina, 171 km:    
  1. P. ACKERMANN       NEM    4:04:58
  2. G. NIZZOLO         ITA        vsi
  3. S. CONSONNI        ITA           
  4. L. MEZGEC          SLO           
  5. A. VENDRAME        ITA           
  6. R. OLIVEIRA        POR           
  7. G. BOLE            SLO           
  8. J. LEVEAU          FRA           
  9. K. SBARAGLI        ITA           
 10. U. MARENGO         ITA       isti
 11. M. KUMP            SLO           
 13. A. BAJC            SLO           
 17. T. POGAČAR         SLO           
 20. J. POLANC          SLO           
 26. D. ULISSI          ITA           
 29. E. CHAVES          KOL        čas
 97. M. CAVENDISH        VB      10:08
Luka Mezgec, ki je pred dvema letoma zmagal na etapi s ciljem v Ljubljani, se je moral zadovoljiti s 4. mestom. Foto: BoBo/Borut Živulović
Luka Mezgec, ki je pred dvema letoma zmagal na etapi s ciljem v Ljubljani, se je moral zadovoljiti s 4. mestom. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po Giru je bil na kolesu le štiri dni
"Začetek je bil kar lahek. Trije so pobegnili in se je dalo nadzirati. Šestdeset kilometrov pred koncem je šlo na 'polno'. Dirka se je razživela. Boriti smo se morali, da smo ujeli ubežnike. Vesel sem, da mi je uspelo. Hvala ekipi,"
je v cilju razlagal Ackermann, ki se je letos zmage veselil šestič.

"Po mojem mnenju je bil to najtežji šprint v življenju, saj sem moral začeti šprintati že 500 metrov pred ciljem. Ni bilo lahko," je dodal 25-letnik, ki je pohvalil navijače ob cesti trase, o prihodnjih ciljih na dirki pa je dodal: "Poskušali bomo zmagati še na kakšni etapi. Jutri bo težko. Pred nekaj minutami so mi fantje rekli, da bodo nekateri vzponi težki. Vsega štiri dni sem bil na kolesu po Giru. Vesel sem, da sem se spočil."

Sorodna novica Dirko po Sloveniji znova spremlja močna turistična kampanja

Ulissi zagrozil s pobegom
Slovenski uspeh v Rogaški Slatini so dopolnili Grega Bole (Bahrain Merida) na 7. mestu, Marko Kump (Adria Mobil) je bil 11., Andi Bajc (Felbrmayr) 13., Tadej Pogačar 17. in Jan Polanc (oba UAE Emirates) na 20. mestu.

Na 171 km dolgi etapi je večkrat prišlo do pobegov. Najresnejši je bil pobeg peterice z Italijanom Diegom Ulissijem (UAE Emirates) na čelu, ki se je odlepila na spustu z gorskega cilja tretje kategorije na Planini pri Sevnici (569 m), ko je bilo do konca še približno 50 km, glavnina pa jo je ujela 6 km pred ciljem.

"Kot ekipa smo imeli vse pod nadzorom. Bil je težek dan, veseli smo, da se je izšlo, kot se je. Ulissi je naredil super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost za prihodnje dni," je bil kratek in jedrnat po mnenju številnih prvi favorit za končno zmago Pogačar.

Četrtkova etapa med Mariborom in Celjem bo precej zahtevnejša kot prva. V zaključku kolesarje čaka vzpon druge kategorije na Svetino ter Celjsko kočo, zatem pa sledi spust in krog po Celju, kjer bo cilj.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem o ciljih na Dirki po Sloveniji

Jarc pobral bonifikacije v Laškem in na Planini pri Sevnici
Ackermann je z zmago oblekel zeleno majico za najboljšega v skupnem seštevku ter rdečo za najboljšega šprinterja. Aljaž Jarc bo v četrtek nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja ter modro za najboljšega na gorskih ciljih. Mladi član Adrie Mobila je najboljši Slovenec v skupnem seštevku (na 5. mestu) zaradi bonifikacijskih sekund na letečem cilju v Laškem ter na gorskem cilju na Planini pri Sevnici, kamor je kot ubežnik prišel prvi. Mezgec je osmi z desetimi sekundami zaostanka.

Vrstni red po 1. etapi:               
  1. P. ACKERMANN       NEM    4:04:48
  2. G. NIZZOLO         ITA      +0:04
  3. S. CONSONNI        ITA       0:06
  4. D. ULISSI          ITA       0:07
  5. A. JARC            SLO   isti čas
  6. M. BUSATO          ITA       0:08
  7. M. KRIZEK          FRA       0:09
  8. L. MEZGEC          SLO       0:10
  9. A. VENDRAME        ITA        vsi
 10. R. OLIVEIRA        POR           
 11. G. BOLE            SLO           
 ...                                  
 15. M. KUMP            SLO       isti
 17. A. BAJC            SLO           
 21. T. POGAČAR         SLO           
 24. J. POLANC          SLO           
 31. E. CHAVES          KOL        čas
 98. M. CAVENDISH        VB      10:18

Mezgec želel presenetiti
"Nepričakovano je šprintala manjša skupina. Izboril sem si dober položaj, videl sem, da drugi šprinterji nimajo pomočnikov. Štartal sem hitro. Malo sem moral zavirati, kar me je stalo boljšo uvrstitev. Želel sem presenetiti, vedel sem, da bodo od zadaj prišli. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti, en kolesar me je prijel v zavetrje, 500 metrov je bilo predolgo,"
je dejal Mezgec.

Ackermann ima v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred Nizzolom, šest pred Consonnijem in sedem pred Ulissijem in Jarcem.

Jarc bo odprl penino
"Prišel sem z Dirke po Madžarski. Vedel sem, da sem v dobri formi. Prvi gorski cilj sem izpustil, ker sem vedel, da je predaleč. Nato sem dobil šprint za bonifikacije za belo majico. Pri drugem gorskem cilju sem ostal sam. Pozneje se mi je pridružilo 15 močnih kolesarjev. Držal sem jih do zadnjih 20 kilometrov, nato pa sem se izpraznil. Takšna majica na dirki tako visoke kategorije je kar dosežek. Ekipa je vesela. Danes zvečer bomo odprli šampanjec,"
je povedal 20-letni Dolenjec.

Jarc v beli in modri majici: Gotovo bom plačal neki davek

Kump moral zavirati
Najbrž je na višja mesta računal njegov moštveni kolega Kump, ki je letos znova našel zmagovalne občutke. Tudi danes je poskušal, a se mu ni izšlo.

"Ni bila tipična šprinterska etapa. Zadnjih 40 kilometrov je bilo zahtevnih, bile so ozke ceste in strmi klanci. Naredila se je selekcija. Super sem se počutil, v zadnjem kilometru so me fantje pripeljali v super položaj. Našel sem kolo Ackermanna, ostal tam, dokler ni 500 metrov pred ciljem on našel luknje, zame pa ni bilo prostora. Dvakrat sem močno zaviral, enkrat sem mislil, da bom zapel v kolo drugega. Ko se je prvi dotaknil zavore, je šla moja uvrstitev po zlu," je razložil Kump.

Podelitev priznanj najboljšim v prvi etapi in pogovor z Luko Mezgecem

Fotogalerija: BoBo in www.alesfevzer.com