Proti Poljski je Luka Dončić zbral 14 točk, 11 skokov in sedem podaj. Foto: Fiba
Proti Poljski je Luka Dončić zbral 14 točk, 11 skokov in sedem podaj. Foto: Fiba

"Čestitke Poljski, ki je odigrala izjemno tekmo. Od prve do zadnje minute so se res dobro borili, to je velik dosežek zanje. Mi v tekmo nismo vstopili, kot bi morali. Smo se vrnili, ampak kot pravim, Poljska se je borila do konca. Vse zasluge Poljski, ki ima dobro ekipo. To prvenstvo je bilo izjemno. Neverjetne tekme, žal pa nam je, da nismo napredovali. Res je bilo tu veliko zelo dobrih ekip," je po razočaranju v četrtfinalu, ko je bila Poljska boljša z 90:87, povedal 23-letni Ljubljančan.

Slovenski košarkarski virtuoz je kot glavni igralec izbrane vrste po porazu prevzel odgovornost, kot je to večkrat storil tudi že v Ligi NBA. "Razočaral sem ekipo in državo," je celo dejal Luka, ob tem pa je na novinarski konferenci vskočil selektor Aleksander Sekulić. "Ne moremo kriviti enega igralca. Kot ekipa smo preslabo odigrali prvi polčas in to je glavni vzrok, ne pa en igralec."

Lani proti Poljski +35, letos na trenutke -23

Večkrat je dokazal, da po porazih postane še močnejši. Foto: Reuters
Večkrat je dokazal, da po porazih postane še močnejši. Foto: Reuters

Vajeti slovenskega napada je imel ves turnir v rokah Dončić, ki je nekajkrat nase opozoril tudi z uspešnimi obrambnimi akcijami. Ves čas igranja tako v Kölnu kot Berlinu, kjer je pokazal nekaj čarobnih potez svojega neverjetno razkošnega talenta, čeprav smo morda na zadnjih tekmah pogrešali zanj značilno igrivost, je bil sicer tarča čvrstih prijemov tekmecev. Ob vsakem prodoru je bil vidno tepen, kar v večini primerov sploh ni bilo dosojeno za osebne napake, vseeno pa znova dosegel nekaj mejnikov. Po izpadu je priznal, da proti Poljski fizično ni bil stoodstoten, v Nemčiji je imel namreč med prvenstvom težave z zapestjem, gležnjem, hrbtom …

Slovenska igra na najpomembnejši tekmi turnirja ni bila na ustrezni ravni, enako velja tudi za Luko, ki je za svoje standarde odigral zelo povprečno tekmo. Nasproti je stala premagljiva reprezentanca Poljske, ki je pričakovanja presegla že s prebojem v četrtfinale. Kako dobra je lahko Slovenija, če igra, kot je sposobna, je dokazala s fantastično tretjo četrtino, toda neopustljivi Poljaki, ki so bili na obračun z evropskimi prvaki odlično pripravljeni, so se po šoku hitre tekmečeve vrnitve pobrali in našli odgovor, s katerim so se prvič po letu 1971 prebili med štiri na stari celini.

Nepozabna bo ostala predstava skupinskega dela proti Franciji, ko je dal kar 47 točk, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: EPA
Nepozabna bo ostala predstava skupinskega dela proti Franciji, ko je dal kar 47 točk, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: EPA

Še lani je Poljska, tedaj sicer z drugim selektorjem, v kvalifikacijah za olimpijske igre proti Sloveniji klonila za kar 35 točk. Na tistem turnirju v Kaunasu je blestel Dončić, ki je nato odlično igral tudi pod petimi krogi v Tokiu. Nasploh je bila slovenska igra vse lansko poletje na zelo visoki ravni, letos pa predstav iz Litve in Japonske ni ponovila. Luka je v reprezentanco prišel leto izkušenejši, lahko rečemo tudi leto boljši in glede na to, da sodi med najboljše košarkarje na svetu, se je jasno vse vrtelo okoli njega. Poleg tega se je vrnil še zlati kapetan Goran Dragić, ki je prevzel vlogo drugega vodje na parketu, še vedno pa prvega v slačilnici, a kljub temu Sloveniji rezultatski presežek ni uspel.

Blestel proti Nemčiji in Franciji

Sorodna novica Blažič: Upam, da boste na SP-ju prihodnje leto gledali boljšo Slovenijo

Superzvezdnik Dallasa je svoje tretje veliko tekmovanje končal z odličnim povprečjem 26 točk, 7,7 skoka in 6,6 podaje, bil med najbolj izstopajočimi posamezniki turnirja, toda v četrtfinalu so se Poljaki nanj imenitno pripravili. Na začetku turnirja v Kölnu, potem ko je Slovenija premagala Litvo in Madžarsko, klonila pa pred Bosno in Hercegovino, je bil Dončić zelo samokritičen, toda tako kot se je odlično odzvala celotna reprezentanca, je bil veličasten odziv tudi najboljšega slovenskega košarkarja, ki je Nemčiji, Franciji in Belgiji nasul 35, 47 in 36 točk.

Nemci in Francozi so prišli v polfinale, Belgijci pa ne sodijo v isti kakovostni razred kot Slovenci, a so jih močno namučili, saj so v zadnji četrtini celo povedli. Nato je bil odgovor evropskih prvakov silovit, toda kot da belgijsko svarilo in opozorila izpadlih favoritov na drugih tekmah niso bila dovolj, so obračun s Poljsko začeli zelo slabo. V prvem delu je Sloveniji nasula kar 58 točk, povedla celo za 23 in s prednostjo 19 odšla na odmor. Poleg slabe obrambe so Sekulićevi varovanci v prvem polčasu četrtfinala razočarali tudi z nepovezanim in statičnim napadom.

Najlepše je, ko igra za Slovenijo

"Vsi smo se borili, še posebej v drugem polčasu. Bili smo utrujeni, a še naprej vztrajali. Moral bi igrati bolje. Prevzemam odgovornost, saj nisem bil pravi. Naredil sem veliko neumnih napak. Znam odigrati veliko bolje, kot sem," je povedal Dončić, ki so ga Poljaki odlično omejili. Vsakič, ko je igral "pick and roll", so ga podvajali, ko je agresivno prodiral pod obroč, na kar rešitve niso našli predvsem Nemci in Francozi, so prostor nemudoma zgostili, saj so bili ob njem trije ali celo štirje igralci.

Vseeno je Slovenija preobrnila rezultat, a v zadnji četrtini je izmučenim šestim oziroma sedmim igralcem, ki so bili v rotaciji, zmanjkalo moči, da bi preudarneje zaigrali pri vodstvu za 5. Luka je zadnje minute spremljal s klopi, saj je imel pet osebnih napak: "Meni je najlepše igrati za Slovenijo. To so potem zelo boleči porazi. Če dobiš še eno tekmo, si v boju za kolajne, zato še toliko bolj bolijo, hkrati pa imaš za sabo vso državo."

V svoji karieri je že nekajkrat pokazal, da se po neuspehu zna šampionsko pobrati. Star je le 23 let, pa je poleg vseh izjemnih dosežkov na klubski ravni s Slovenijo kot komaj polnoleten postal evropski prvak, bil tedaj celo v postavi turnirja, lani pa jo vodil do vrhunskega rezultata na olimpijskih igrah. Pred sabo ima še ogromno, to pa je zdaj brez dvoma njegova izbrana vrsta. Dončić mora biti njen vodja na parketu in zunaj njega, kot je sam dejal, pa mu dosežki z njo še toliko več pomenijo. "Vedno bom predstavljal svojo državo. Če bom le zdrav, bom vedno igral za Slovenijo," je bil odločen in obenem potrdil, da bo poleg že prihodnje leto na svetovnem prvenstvu. "Če se le tja uvrstimo," je še dodal.

Dončić: Ta poraz res boli, igral bi lahko veliko bolje, naredil sem preveč napak