Belgija je bila na preteklem EP-ju tretja, zdaj pa je prvič v finalu. Foto: EPA
Belgija je bila na preteklem EP-ju tretja, zdaj pa je prvič v finalu. Foto: EPA

Belgijke so v izločilnih bojih premagale obe finalistki preteklega evropskega prvenstva. V četrtfinalu so bile boljše od prvakinj Srbkinj, v polfinalu pa še od podprvakinj Francozinj, s čimer so prekinile njihov niz petih drugih mest na evropskih prvenstvih. Dvakrat so na zadnjih treh turnirjih Belgijke zasedle tretje mesto, zdaj pa so prvič v finalu.

Pot k največjemu uspehu so tlakovale v prvem polčasu, ki so ga dobile za 14. Največ so vodile za 17, v drugem polčasu pa je Francija začela topiti zaostanek. Belgija je sicer še dobre štiri minute pred koncem vodila z dvomestno razliko. Ko je zadela Emma Meesseman – tedaj sta ostali še dve minuti –, pa je prednost znašala sedem. Toda Janelle Salaun in Marieme Badian sta poskrbeli, da sta bili le dobre pol minute zatem le še dve točki razlike.

Francozinje so imele celo dve priložnosti, da izenačijo oziroma povedejo, toda Marine Fauthoux je dvakrat izgubila žogo, Julie Allemand pa je s črte prostih metov popeljala Belgijo v finale. Meesseman, ki je v četrtfinalu spisala zgodovino s prvim trojnim dvojčkom v zgodovini evropskih prvenstev, je bila s 24 točkami prva strelka. 18 jih je dala v prvem polčasu. 16 jih je v prvem delu dodala Julie Vanloo, v drugem pa le še dve. Sandrine Gruda je bila s 17 najboljša pri Franciji. Belgija je bila prepričljiva v skoku (39:25), je pa izgubila sedem žog več od nasprotne ekipe.

Alba Torrens je bila nerešljiva uganka za Madžarke. Foto: EPA
Alba Torrens je bila nerešljiva uganka za Madžarke. Foto: EPA

Španija bo v nedeljo naskakovala peti naslov prvaka, četrtega v zadnjih desetih letih. Blestela je ena najboljših španskih košarkaric vseh časov Alba Torrens, ki je ob 69-odstotnem metu iz igre v dobrih 25 minutah dosegla 27 točk. 16 jih je dodala Maite Cazorla, pri Madžarkah, ki so se prvič po 26 letih prebile med prve štiri, je bila prva strelka s 13 Agnes Studer.

Ves čas so Španke vodile, največ za 16. Madžarke so z 41:30 dobile skok, toda izgubile so 24 žog, še enkrat več od tekmic, ki so po njih dale 23 točk. Ko je do konca ostalo še 90 sekund, je bo izidu 60:55 Torrens zadela izza črte in dokončno odločila srečanje. Izza črte je metala 5/7.

Še pred polfinalnima dvobojema sta bila odigrana obračuna za uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Nemčija je po podaljšku ugnala Češko z 71:69, Srbija pa Črno goro s 63:58. Najboljših šest reprezentanc z EP-ja se je uvrstilo na olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo februarja prihodnje leto.


Evropsko prvenstvo, polfinale:
ŠPANIJA - Madžarska
69:60 (18:14, 20:14, 12:18, 19:14)
Torrens 27, Cazorla 16; Studer 13.

BELGIJA - Francija
67:63 (18:8, 26:22, 10:16, 13:177)
Meesseman 24, Vanloo 18; Gruda 17.

Finale bo v nedeljo ob 20.00, tekma za tretje mesto pa v nedeljo ob 17.00.