Vodstvo KZS-ja se je že dogovorilo z Dzordzisom Dikeulakosom za nadaljnje sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Vodstvo KZS-ja se je že dogovorilo z Dzordzisom Dikeulakosom za nadaljnje sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je precej hitreje od pričakovanj končala domače evropsko prvenstvo. Že drugi dan turnirja je ostala brez možnosti za napredovanje, prvenstvo pa nato sklenila s tremi porazi. Do izraza so prišle vse težave te reprezentance – vrzel, ki je nastala pod obročema, kratka rotacija kakovostnih igralk, neizkušenost … "Brez dvoma je to neuspeh. Želeli smo si več, sem pa prepričan, da če ta ekipa ostane skupaj s tem štabom in selektorjem, bo na naslednjem prvenstvu, ki bo na srečo že čez dve leti, bistveno višje. Naprej gledamo pozitivno in optimistično," je odločno zatrdil Erjavec.

Reprezentanca je nastopila z zelo mlado zasedbo. Veliko smole je imela s poškodbami, prvenstvo pa je odigrala brez naturalizirane igralke, čeprav je KZS že sklenil dogovor s Kalani Brown, toda lov na Američanko na koncu ni bil uspešen: "Ona je bila že ujeta, ampak se je snela, kot se sname riba s trnka. Postopek je bil končan, naturalizacija uspešna, preden pa bi prevzela državljanstvo, se je odločila sprejeti izziv iz Lige WNBA. Tam so dvignili plače in očitno je bila zadovoljna s tistim, kar dobi tudi brez slovenskega potnega lista. Do konca smo jo čakali, se je pač tako odločila, podpisala za Dallas in je ni bilo sem."

Prva želja Azura Stevens, nato že dogovor s Kalani Brown

Erjavec: Neuspeh je, želeli smo več

"Brown je bila druga izbira. Prva je bila Azura Stevens, ki bo igrala za ameriško reprezentanco. Tako dobra je. Tudi ta postopek je bil že končan. Brown se je lomila, ali bi ali ne. Na koncu se je odločila za ne. Za tretjo izbiro ni bilo več časa, potem pa tudi strokovni štab ni več iskal. Našel je, kar je našel, dogovorjeno je bilo, a če ena stvar dogovora ne spoštuje, je pač tako," je dodal predsednik KZS-ja in pristavil, da je iskanje nove naturalizirane igralke prednostna naloga, saj je nujno treba zapolniti vrzel na položaju pet.

Čeprav je proti Franciji celo dobila skok, pa je na prvih dveh tekmah, na katerih so Slovenke klonile pred Britankami in Nemkami, ki so dokončno zapečatile slovensko usodo, domača reprezentanca konkretno izgubila skok. Poznala se je kratka rotacija visokih igralk, na zunanjih položajih pa, čeprav niso zaigrale vse najboljše, Erjavec težav ni videl. Spregovoril je tudi o primeru Nike Barič, ki jo je po zapisu na družbenem omrežju Dikeulakos prečrtal: "Selektor se je tako odločil in odločil se je pravilno. Rotacija je bila težava izključno na položaju pet. Na Nikinem mestu po mojem mnenju ni bila. Blaža Čeh je nadomestila, kar je bilo treba, ko je bila Teja Oblak utrujena. Manjkalo pa nam je pod košem. Težave smo imeli tudi s poškodbami. Smo pa dobili nekaj mladih igralk, ki so postale nosilke iz ničle, kar je samo dobro za prihodnost."

Igralke zadovoljne s selektorjem Dikeulakosom

Kakšna je prihodnost slovenske ženske košarke?

Nika Barič se ni strinjala z menjavo selektorja, toda s prihodom Dikeulakosa je Slovenija dobila priznanega strokovnjaka, nad katerim so reprezentantke navdušene. Tudi grški strateg je po koncu prvenstva dejal, da bi zelo rad še naprej vodil izbrano vrsto, kar bi mu bilo v veliko čast. Erjavec je razkril njun dogovor, z izbranimi besedami pa sta o selektorju govorili predvsem Teja Oblak in Eva Lisec: "Navajen sem, da smo ves čas na tapeti. Devet let opravljam to funkcijo. Na vrhu piha. Naj piha, s tem nima težav. Normalno je, da smo bili na tapeti. Vedno je prisotna skepsa, ko zamenjaš domačega strokovnjaka – in to uspešnega – s tujim. Ampak ta tuji strokovnjak je eden najboljših v Evropi. To moramo vedeti. Zdaj se ni izšlo na tem tekmovanju, bo pa dobil novo priložnost, ker smo videli, kaj je naredil z dekleti. Kar govorijo, je resnica. Ne moreš jim reči, naj javno govorijo drugače, kot mislijo ali čutijo. Tu ni diplomacije. Eva Lisec je velika prijateljica Nike Barič in ne bi kar nekaj govorila na pamet. Je zato govorila, ker je to doživela. Povezale so se, so dobra ekipa in od njega so dobile, kar pravijo. Prepričan sem, da bo rezultat na naslednjem prvenstvu boljši."

"Ves čas poudarjam, da Grgić ni bil zamenjan. Potekla mu je pogodba in smo se odločili za drugo možnost. Razlog pa je bil, da smo bili prepričani, da je dosegel neki limit. Uspešno je vodil reprezentanco, jo pripeljal na prvenstva, ampak trčil ob neki limit. Tudi znotraj ekipe, saj so igralke večkrat govorile o tem med pripravami. Vse spoštovanje do Grgića in mu damo priznanje. Je odličen trener. Postavili smo ga za selektorja, ko smo prišli na KZS, je pa bilo treba narediti nekaj. Korak naprej se nam je zdel eden najboljših trenerjev v Evropi. Korak je bil pravilen, rezultata pa še ni," je še dodal Erjavec.