Dobra igra, na koncu pa spet brez zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Dobra igra, na koncu pa spet brez zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Vse tri slovenske tekme so potekale po zelo podobnem scenariju. Slovenija ni bila outsider, kot bi morda pomislili glede na to, da je bila hitro zadnja. Gostiteljice so namreč vodile prav na vseh treh tekmah, a prav na vseh popustile prav ob koncu tekme, ko sta se poznala relativno kratka klop in manko visokih igralk.

Slab začetek, boljše nadaljevanje
Tekma se je začela s polaganjem Zale Friškovec, ki pa so ji sledile precej črne slovenske minute. Najprej je Marine Fauthoux zadela trojko, sledila so še tri polaganja in Francozinje so v hipu povedle z 9:2. Sledile so odlične domače minute, gostiteljicam je v dobrih dveh minutah in pol uspel delni izid 10:0, po kateri so povedle z 12:9. Francozinje so uvodno četrtino dobile z minimalno razliko (15:14).

Dober slovenski met za tri točke
Izid v drugi četrtini je bil ves čas sila tesen, ekipi sta se večkrat menjavali v vodstvu, prikazali pa sta tudi nekaj res izjemnih napadalnih prvin. Več kot očitno pa je bilo, da obrambi nista na prvem mestu. Friškovec je večkrat metala od daleč (zadela je tri trojke; skupaj je zbrala 12 točk), Teja Oblak se je izkazala z natančnimi podajami, tik ob koncu polčasa pa je po lepi podaji zadela za vodstvo po polovici tekme z 39:36. Največja razlika je bila pri metu za tri točke (Slovenke so metale 50-odstotno, Francozinje pa 17-odstotno).

Slovenske košarkarice so brez upanja za izločilne boje ostale že po dveh tekmah. Foto: EPA
Slovenske košarkarice so brez upanja za izločilne boje ostale že po dveh tekmah. Foto: EPA

Francija se je hitro rešila po -9
Slovenke so dobro začele tudi po vrnitvi na parket, saj so tretjo četrtino odprle s serijo 8:2 in v 23. minuti povedle z najvišjo prednostjo na tekmi (47:38). Igralke v temnomodrih dresih so nato začele igrati precej bolj agresivno, končno se jim je odprl met za tri točke (v tej četrtini so zadele tri tovrstne mete), kar je pripeljalo do tega, da se je tehtnica obrnila na njihovo stran – po treh delih tekme so tako povedle s 54:51.

Na koncu nekaj sekund za trojico
V zadnji četrtini so se Francozinje odlepile in Slovenkam niso več pustile veliko upanja. Dobrih 20 sekund pred koncem je bilo jasno, da ne bo nič niti s častno zmago, zato je selektor nekaj trenutkov namenil tudi igralkam, ki pred tem niso nič igrale (Lara Kozina Bubnič, Gala Kramžar in Eva Rupnik).

Izjavi po tekmi

Erjavec: Neuspeh je, želeli smo več

Georgios Dikaiulakos, selektor Slovenije: "Čeprav tekma s Francijo ni odločala o ničemer, sem zelo zadovoljen z odzivom igralk. Bile so zbrane, pokazale so ekipni karakter, predvsem pa so se borile za Slovenijo in ne za lastno slavo ali statistiko. Ponosen sem, da sem jih vodil na tem prvenstvu, in hvaležen Košarkarski zvezi Slovenije, da mi je dala to priložnost, po kateri sem zagotovo boljši trener in človek."

Teja Oblak, kapetanka Slovenije: "Evropsko prvenstvo kljub trem porazom zapuščamo visoko dvignjenih glav, saj vemo, da smo dale vse od sebe. Na vseh treh tekmah smo bile blizu, vendar nam je vsakokrat nekaj zmanjkalo. Takšen je pač šport. Verjamem, da smo se tudi iz teh porazov nekaj naučile. Brez dvoma je pred to reprezentanco svetla prihodnost in dokler bom zdrava, se bom vedno odzvala vabilu selektorja."

Nemčija je zgodaj popoldne dobila tesen obračun za drugo mesto, saj je Veliko Britanijo premagala z 62:61.

EVROPSKO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, Ljubljana

3. krog:
NEMČIJA – VELIKA BRITANIJA
62:61 (15:19, 14:19, 18:6, 15:17)

SLOVENIJA – FRANCIJA
68:73 (14:15, 25:21, 12:18, 17:19)
Lisec 16, Oblak 13, Friškovec 12, Debeljak 8, Jakovina 7, Sivka 5, Ivanuša 4, Cvijanovič 2, Čeh 1; Michel 14, Gruda, Vukosavljevic in Salaun po 10.

Vrstni red: Francija 6, Nemčija 5, Velika Britanija 4, Slovenija 3 točke.

Znane udeleženke izločilnih bojev

Četrtfinale, ki bo v celoti v Ljubljani, so si že zagotovile zmagovalke skupin, to so Španija, ki je bila najboljša v skupini A, Belgija, najboljša v skupini B, Francija, prvouvrščena v skupini C, in Madžarska, najboljša v skupini D. Te čakajo svoje tekmece, za polfinale se bodo merile 22. junija.

Že v ponedeljek in torek pa bodo ekipe igrale kvalifikacije za četrtfinale. V teh se bodo merile drugo- in tretjeuvrščene ekipe. V ponedeljek bodo med seboj igrale Češka in Grčija ter Črna gora in Italija, v torek pa Nemčija in Slovaška ter Srbija in Velika Britanija. Zadnja para bosta igrala v Stožicah.