Naslednice Shante Evans nismo dočakali. Foto: www.alesfevzer.com
Naslednice Shante Evans nismo dočakali. Foto: www.alesfevzer.com

Številne generacije, za mnoge tudi bolj kakovostne, kot je zdajšnja, so čakale ta trenutek, pa večini to ni bilo dano. Igralke, ki bodo do konca ostale na seznamu selektorja Dzordzisa Dikeulakosa, pa bodo imele poseben privilegij, da bodo slovenske barve zastopale pred svojimi gledalci. Žal, večji del tistega, kar smo doživeli v pripravljalnem obdobju in še kakšen teden prej, ne daje ravno velike spodbude pred vsaj tremi tekmami v naši največji dvorani. Že zdaj je jasno, da kar nekaj igralk, ki zagotovo sodijo na končni seznam, ki bo znan v torek, preprosto ne bo zraven.

Slovenske košarkarice so v Mariboru zaključile najbolj naporen cikel priprav na EuroBasket, ki se bo v Stožicah začel 15. junija. Po prostem ponedeljku se bodo v torek zbrale v Ljubljani in trenirale na prizorišču prvenstva. V četrtek in petek jih čakata tudi zadnja dva preizkusa pripravljenosti proti Črni gori.

Že kar lep čas pa tudi vemo, da bo Slovenija drugič na druženju z evropsko elito nastopila brez dodatne igralke iz tujine. Saga o tem je trajala dobesedno od prvega dne, ko je reprezentanco iz rok Damirja Grgića z botri iz Košarkarske zveze Slovenije prevzel uveljavljeni grški strateg Dikeulakos. Dolgo se je tudi skrivalo ime omenjene igralke, ki je bila slovenska tarča za prvenstvo. Ko se je v krogih blizu ženski košarki, kjer je le nekaj najbolj zagnanih košarkarskih zanesenjakov, izvedelo, da je želja Slovenije Kalani Brown, so nam apetiti hitro porasli. In to ne glede na to, da je omenjena Američanka, katere oče je bil uveljavljeni NBA-igralec P. J. Brown, ki se ponaša tudi z zmagovalnim prstanom najmočnejše lige na svetu, le igralka v ekipi, ki ni bila del evropske klubske elite

Ob vsakem novem snidenju reprezentance smo poročevalci najprej povprašali, ali je okrog omenjenega prihoda kaj novega, in smo vedno naleteli na gluha ušesa. Nazadnje še po prvih dveh pripravljalnih tekmah in visokih porazih z Madžarkami. Tudi najbolj izkušene slovenske košarkarice so še nedolgo nazaj izražale upanje, da bo Kalani le prišla. Od zadnje srede pa je jasno, da je ne bo na slovenskem seznamu. Zdaj je namreč članica Dallasa v ženski različici NBA-ja. Čeprav je tam na seznamu, pa na obvestilo Košarkarske zveze o tem, da je ne bo, še vedno čakamo in očitno bomo dejstvo dokončno spoznali ob objavi zaključnega seznama v tem tednu.

Slovenska reprezentanca se bo na domačem prvenstvu prvič predstavila s samo doma vzgojenimi igralkami. V vseh teh letih in ob številnih igralkah, ki so se v evropska tekmovanja podala prek Slovenije, bolje rečeno Celja, nam ni uspelo prepričati niti ene igralke, da bi oblekla slovenski dres. Izjema je bila le Shante Evans, ki je za Slovenijo odigrala vsa dosedanja prvenstva. Nam ni uspelo ali nismo želeli, je tudi aktualno vprašanje.

Še kar nekaj je odprtih, ampak zdaj je pomembna le izbrana vrsta. Igralke, ki bodo stopile na parket, je treba podpreti v vseh pogledih. Prepričan sem, da bodo svoje delo opravile po svojih najboljših močeh. Res je tudi, da so pričakovanja tokrat manjša kot na vseh treh predhodnih evropskih izzivih. Morda pa bo zaradi tega tudi igralkam lažje. Čeprav si ne smemo zatiskati oči pred tem, da jih čaka izjemno zahtevna naloga. Kvalifikacijski del, ki ni štel veliko, ali pač, pa je bil daleč od kakšne posebne spodbude.