Zlati kip poželenja in najprestižnejša lovorika v nogometu, če ne v celotnem svetu športa. Katar 2022 bo od 20. novembra do 18. decembra prizorišče boja za naslov svetovnega prvaka. Foto: AP/DPA
Zlati kip poželenja in najprestižnejša lovorika v nogometu, če ne v celotnem svetu športa. Katar 2022 bo od 20. novembra do 18. decembra prizorišče boja za naslov svetovnega prvaka. Foto: AP/DPA

V nedeljo ob 17. uri se bo začelo 22. svetovno nogometno prvenstvo. V Al Horu ga bosta odprla gostitelj Katar in Ekvador. Kdo bo na igrišču najboljši, bo znano 18. decembra v Lusailu, kjer se bo odigral veliki finale. Naslov svetovnega prvaka brani Francija, ki bo skušala postati tretja reprezentanca, ki je osvojila dve zaporedni prvenstvi. Kot prvi je to uspelo Italiji (1934 in 1938), kot drugi in hkrati zadnji pa Braziliji (1958 in 1962).

Selektorji 32 reprezentanc so že objavili sklepne sezname nogometašev, ki bodo svoje mojstrovine kazali nogometnim zanesenjakom na osmih stadionih (ti bodo vsi znotraj 50 kilometrov, tako da udeležencem ne bo treba veliko potovati) in številnim pred televizijskimi zasloni in na drugih platformah.

Sorodna novica Naj se začne vrtiljak čustev, drame, zabave in solz

Infantino verjame v rekordne številke

Predsednik Fife Gianni Infantino je maja na Svetovnem gospodarskem forumu dejal, da si bo prvi SP na arabskih tleh ogledalo pet milijard ljudi. S tem bi močno popravili doslej rekordno številko. Zadnji SP 2018 v Rusiji si je namreč ogledalo 3,57 milijarde ljudi.

"Ta SP v Katarju bo gledalo več kot pet milijard ljudi, kar je precej več kot polovica svetovnega prebivalstva. Vsi ti, ki sledijo isti strasti, čutijo enako in vedo, da ima nogomet to združevalno moč," je dejal Infantino.

Kup kritik, obtožb in črnih oblakov

Da ima nogomet združevalno moč, znajo poudariti tako rekoč vsi nogometni odločevalci. Toda sam izbor Katarja za gostitelja SP-ja 2022 je imel tudi drugačen vidik. Očitki o korupciji oziroma "poslih v ozadju" pri izboru Katarja, kršitvah pravic tujih delavcev, tudi smrtnih žrtvah pri gradnji infrastrukture, nespoštovanju človekovih pravic in gibanja LGBTQ so močno polarizirali svet glede samega prvenstva.

Sorodna novica Razkrita Fifa: mafijska organizacija ali le žrtev šefov, ki so vodili šov in umazali igro?

Tudi številne organizacije za človekove pravice so organizatorje in Fifo ves čas kritizirale, med drugim so Amnesty International, Human Rights Watch in druge podobne nevladne organizacije pozivale k izplačilu kompenzacij družinam umrlih pri gradnji infrastrukture v Katarju in opozarjale na težave, a sodeč po njihovih objavah za zdaj neuspešno.

Toda Infantino oziroma Fifa sta pred kratkim udeležencem poslala pismo, v katerem jih pozivata, naj se osredotočijo na nogomet in naj se ne pustijo vplesti v politične in druge težave, ki trenutno pestijo svet.

Brazilija, Argentina ali Francija?

Številni nogometni poznavalci, navijači in na koncu stavnice menijo, da je napočil čas za južnoameriško slavje, prvo po letu 2002, ko se je veselila Brazilija. Poimensko in kakovostno ima dobro pokrita vsa igralna mesta, kot na zadnjih dveh SP-jih pa se vse vrti okoli prvega zvezdnika Neymarja.

Odkar je na domačem SP-ju 2014 debitiral, je bil Neymar neposredno vpleten v 42 odstotkov golov Brazilije na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. Obenem lahko v Katarju prehiti tudi legendarnega Peleja po številu golov za Brazilijo, na 121 tekmah jih je doslej zbral 75 – dva manj od Peleja.

Sorodna novica Deset tekem Katarja 2022, ki jih ne gre zamuditi v predtekmovanju

Dva izmed preostalih velikih zvezdnikov, ki s svojima reprezentancama sodita v sam vrh favoritov, sta tudi Francoz Kylian Mbappe in Argentinec Lionel Messi. Oba za nameček igrata v istem napadu pri francoskem prvaku Paris Saint-Germainu. Z izjemnimi igralci zapolnjena francoska vrsta je na stavnicah po poškodbah Pogbaja in Kanteja z drugega zdrsnila na tretje mesto, nasprotno pa so se povzpeli Argentinci. Oboji lovijo tretji naslov prvaka, Francija brani zlati kip, medtem ko La Albiceleste ni slavila vse od SP-ja 1986 in podvigov Diega Maradone.

Kdo bo zmešal štrene izpostavljeni trojici?

Visoko kotirajo tudi Angleži, ki bodo s Harryjem Kanom in druščino poskusili "nogomet prinesti domov" in dodati zvezdico k edini iz leta 1966. V krogu favoritov so še druge evropske sile: Španija, Nemčija, Nizozemska in Belgija, nase opozarja Danska, odpisati ne gre zadnjih finalistov Hrvatov in še koga. Od preostalega sveta se v krog prvih 15 kandidatov uvršča samo še Urugvaj.

Nogometaši v formi, ekipe pa neuigrane

Neobičajni termin turnirja ob koledarskem izteku leta bi lahko poskrbel za kar nekaj presenečenj. Po eni strani so nogometaši v polnem pogonu, za njimi je le tretjina običajne sezone. Kdor ni zaradi zgoščenega urnika tekem utrpel kakšnih poškodb, je v vrhunski formi.

Hkrati so imele reprezentance na voljo zgolj šest dni po koncu klubskih obveznosti do začetka prvenstva, zaradi česar bo trpela uigranost pri standardnih postavitvah. Napake ob prekinitvah in nezbranost na posameznih igralnih časih prinašajo več priložnosti za prebliske posameznikov, zaradi česar marsikateri poznavalec pričakuje zanimiv in napadalno kakovosten nogomet, ki ga bodo zaznamovali trenutno najboljši igralci.

Povprečna kvota na končno zmago Brazilije se giblje okoli 5, medtem ko je v zadnjih dveh tednih kvota na Argentino padla na 6,5, medtem ko se je povprečna kvota za Francijo dvignila na 8,5. Sledijo Španija (10), Anglija (11,5), Nemčija (13), Nizozemska (15), Portugalska (18), Belgija (20), Danska (34), Urugvaj (51) in Hrvaška (67) kot zadnja s kvoto pod 100. Foto: EPA
Povprečna kvota na končno zmago Brazilije se giblje okoli 5, medtem ko je v zadnjih dveh tednih kvota na Argentino padla na 6,5, medtem ko se je povprečna kvota za Francijo dvignila na 8,5. Sledijo Španija (10), Anglija (11,5), Nemčija (13), Nizozemska (15), Portugalska (18), Belgija (20), Danska (34), Urugvaj (51) in Hrvaška (67) kot zadnja s kvoto pod 100. Foto: EPA
Oddaja Tisoč in en gol bo vsak večer popestrila SP