Ikonični prizor, ki seveda ne manjka v novi Netflixovi dokumentarni miniseriji FIFA Uncovered. Angleški komik Simon Brodkin je 20. julija 2015 s šopom dolarskih bankovcev zasul Seppa Blatterja, ki je bil takrat še predsednik Fife v odstopu, pri čemer naj bi to bila podkupnina za izvedbo SP-ja 2026 v Severni Koreji. Foto: EPA
Ikonični prizor, ki seveda ne manjka v novi Netflixovi dokumentarni miniseriji FIFA Uncovered. Angleški komik Simon Brodkin je 20. julija 2015 s šopom dolarskih bankovcev zasul Seppa Blatterja, ki je bil takrat še predsednik Fife v odstopu, pri čemer naj bi to bila podkupnina za izvedbo SP-ja 2026 v Severni Koreji. Foto: EPA

Deset dni pred začetkom 22. svetovnega prvenstva v nogometu je na Netflixu izšla dokumentarna serija v štirih delih in skupni dolžini 3 ur in 41 minut – FIFA Uncovered. Kratka serija, ki predstavlja preiskavo v Fifino zgodovino nogometne slave ... in korupcije.

Korupcija odločujočih (zdaj nekdanjih) mož v vrhu Fife, ki delujejo kot organizirana kriminalna združba. Po ogledu fascinantne kratke serije na dušek pri gledalcu pušča občutek, da te mora biti kot nogometnega navijača sram, da s spremljanjem in navdušenjem sploh spremljaš glavni prodajni produkt – svetovno prvenstvo.

Ko je Blatter pred 12 leti izvlekel iz kuverte napis Katar, to ni bilo po okusu takratnega predsednika Fife, hkrati pa je bilo to zaradi ameriške preiskave usodno za nogometno prihodnost večine članov izvršnega odbora, ki so domnevno prejemali podkupnine. Foto: EPA
Ko je Blatter pred 12 leti izvlekel iz kuverte napis Katar, to ni bilo po okusu takratnega predsednika Fife, hkrati pa je bilo to zaradi ameriške preiskave usodno za nogometno prihodnost večine članov izvršnega odbora, ki so domnevno prejemali podkupnine. Foto: EPA

Od izbora Rusije in Katarja do aretacij v Fifinem hotelu

V ospredju sta predsednik Sepp Blatter in njegova garnitura ključnih mož iz izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze, ki so 2. decembra 2010 izbrali Rusijo in Katar za gostiteljici SP-ja 2018 oziroma 2022. Od 24 članov IO-ja svetovne zveze sta bila dva zaradi obtožb o prodaji glasu izločena še pred razvpitim dvojnim izborom, ki je prinesel tudi dvojno denarno nagrado nogometni vladi. Če je bila Rusija želja Blatterja, pa je bil Katar njegov redek poraz.

In hkrati prelomnica: v izboru za gostitelja SP-ja 2022 poražena ZDA je skovala maščevanje. Ameriško pravosodno ministrstvo je z verige izpustilo FBI in davkarijo ter svetu razkrila koruptivni obraz najvplivnejšega športa na svetu. Racija in aretacije nogometnih funkcionarjev v prestižnem hotelu Baur au Lac v Zürichu 27. maja 2015 so bile vrhunec preiskave, ki je pometla z dolgoletnimi vladarji nogometa.

Od vseh takratnih odločevalcev je še zdaj v svetu nogometa ostal le en član izvršnega odbora, ki se zdaj imenuje svet Fife, kar 14 pa so doletele obtožnice v ZDA. A pri tem Američani niso obtožili ne predsednika Seppa Blatterja ne predsednika Uefe in njegovega predvidenega naslednika Michela Platinija.

Sorodna novica Blatter priznal napako in vpletel nekdanjega francoskega predsednika

Za ZDA na koncu Fifa zgolj žrtev

Blatterja in Platinija sta pokopali lastna zamera in samostojna švicarska preiskava, četudi sta bila letos poleti na sojenju oba funkcionarja oproščena, vendar se bo primer po pritožbi še nadaljeval. Le dva dni pred izidom dokumentarne serije FIFA Uncovered, za katero je Blatter podal daljši intervju, se je 86-letni Švicar v intervjuju za Tages-Anzeiger sam izpostavil in dodatno namočil Platinija ter takratnega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, češ da sta onadva na koncu bila jeziček na tehtnici pri izboru Katarja za gostitelja SP-ja 2022, čemur je sam predsednik Fife nasprotoval.

Na koncu je Blatter odnesel brez ameriške obtožnice in ameriško pravosodno ministrstvo ni Fife kot organizacije označilo za organizirano kriminalno združbo, temveč so jo Američani razglasili za žrtev koruptivnih odločevalcev, ki bi morali "žrtvi" poravnati dobrih 200 milijonov evrov odškodnine. A če vemo, da bo naslednje svetovno prvenstvo 2026 potekalo v Severni Ameriki in večini (11 od 16 stadionov) v samih ZDA, se hitro porajajo vprašanja, ali ni šlo na koncu zgolj za politični dogovor.

Havalange, Dassler, Blatter, Warner in Blazer ...

Ravno politična moč nogometa in same Fife je bila tudi temelj uspeha kot tudi samega dokumentarca, ki pripoveduje zgodbo, staro skoraj 50 let. Leta 1974 je predsednik postal Brazilec Joao Havalange, športnik, industrialec in politik. Rusija 2018 in Katar 2022 sta primera športnega pranja očrnjene podobe in izboljševanja ugleda gostiteljev, a generalko je tovrstna zloraba Fifinega svetovnega prvenstva doživela v Argentini 1978 v času diktature in umazane vojne.

Hitro je v zgodbo v 70. letih prišel Sepp Blatter, strokovnjak za trženje, ki prepriča Coco-Colo in nato Adidas. Denar je prišel v nogomet, kar je še bolje kot dvojec Havalange-Blatter razumel lastnik treh črtic Horst Dassler, ki je prek podjetja ISL za naslednjih dobrih 20 let postal tako rekoč ekskluzivni lastnik Fifinih tekmovanj. Dasslerjev ISL mastno je preprodajal medijske pravice, v zameno je Fifa vzpostavila stalni denarni tok, a šefi so prejemali usluge in darila.

Izbor Katarja pod lupo:

Zaradi prihajajočega SP-ja v Katarju velja omeniti, kaj se je poudarilo in povedalo o tem izboru, ki je bil že takoj sporen. Če v sami seriji ni govora, kako je Rusija med evropskimi kandidatkami premagala favozirano Portugalsko/Španijo in Belgijo/Nizozemsko ter Anglijo, je več poudarka na glasovih za Katar, ki je prekosil tako Avstralijo kot ZDA.

Znana žvižgačica Phaedra Almajid je ponovila zgodbo, kako je generalni sekretar katarske kandidature Hasan Al Thavadi na ključnem obisku kongresa afriške zveze v Angoli obljubil trem članom izvršnega odbora iz Afrike po 1,5 milijona dolarjev. Glas tajskega člana IO-ja je bil povezan s takratnim plinskim poslom med državama. Al Thavadi, ključni mož organizacije projekta Katar 2022, vse obtožbe zavrača.

Francija: nakup PSG-ja, civilnih in vojaških letal
Glavna zgodba je obrat Evrope na čelu s predsednikom Uefe Michelom Platinijem, ki so namesto ZDA podprli Katar. Platini je priznal v intervjuju za dokumentarec, da je bil povabljen k francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, kjer je bil ves državni vrh Katarja na čelu s takratnim emirjem Hamadom bin Kalifo Al Tanijem. Sarkozy je rekel Platiniju, da naj podpre Katar, s čimer bo podprl Francijo in njene nacionalne interese. Katarski državni investicijski sklad je nato kupil Paris Saint-Germain in vanj ogromno vložil ter ga spremenil v evropskega velikana, ki pa za zdaj še vedno zaman naskakuje naslov evropskega prvaka. Sledil je 7 milijard vreden nakup letal proizvajalca Airbus, v katerem ima Francija največji delež.

Blatter je v zadnjem intervjuju podporo Francije za Katar pripisoval katarskemu nakupu francoskih vojaških letal, do katerega pa je prišlo šele leta 2015, posel pa je bil vreden 6,3 milijarde evrov. Res pa je že leta 2017 sledil nov velik nakup francoske vojaške opreme (tudi z dodatnimi letali vrste Rafale) v vrednosti 12 milijard evrov.

Ko je leta 1998 Blatter po 24 letih predsednikovanja nasledil Havalanga, je nogometni svet zavrnil model Šveda Lennarta Johanssona, ki je reformiral Uefo, in z Eurom ter zlasti Ligo prvakov ustvaril zlato kuro, zaradi česar je zdaj Uefa neprimerno bogatejša kot Fifa.

Tudi nenadno zlom ISL-ja leta 2001 ni prinesel sprememb v Fifo, kvečjemu je zaradi prodaje pravic za prihodnja tekmovanja še bolj odprl vrata za nečednosti v izvršnem odboru. V zgodbi dokumentarca glavni vlogi zasedeta dva ključna moža iz Concacafa. Nerodna kratica za nogometno zvezo Severne in Srednje Amerike ter Karibor, pri čemer so zaradi številčnosti in 25 glasov ključni Karibi. Jack Warner kot predsednik in Chuck Blazer kot njegov generalni sekretar sta ključna moža tudi za poznejšo FBI-jevo preiskavo, saj je sedež zveze v Trumpovem stolpu v New Yorku, hkrati pa gredo denarna nakazila iz švicarskih bank v davčne oaze v Karibih prek njihovih podružnic v ZDA.

Na koncu ključna podkupnina, ki je dokazana z denarnimi tokovi, nakazili, prejemi, dokumenti, posnetki, pričevanji in na koncu tudi s priznanjem Blazerja, je bila povezana z Južno Afriko 2010. Deset milijonov dolarjev iz JAR-a v Warnerjev Trinidad in Tobago za projekt dediščine svetovnega pokala, ki naj bi prinesel prostore in programe za potomce sužnjev z juga Afrike. Projekt, za katerega na karibskem otoku ni bila postavljena niti tabla.

Pohlep Jacka Warnerja razkriva epizoda ob njegovem največjem nogometnem uspehu. Reprezentanca Trinidada in Tobaga se je kot najmanjša država v zgodovini uvrstila na SP 2006, ki je bil v Nemčiji. "Soca Warriors" so bili atrakcija turnirja, igralci so se z Warnerjem zlahka dogovorili za nagrade in razmerja delitev denarja. A nato bonusov ni in ni bilo, na koncu pa jim je Warner odštel vse možne stroške in Shaki Hislopu, Brentu Sanchu in drugim namenil skromnih 800 dolarjev ... A še tega denarja nikoli niso dobili od domače nogometne zveze, osem let po koncu Nemčije 2006 je trinidadska vlada poravnala dolg do igralcev, tj. 1,2 milijona dolarjev. Medtem je 15 milijonov iz naslova udeležbe na svetovnem prvenstvu izginilo brez navedb v bilancah.

Navezo Concacaf med Warnerjem in Blazerjem je pokopalo, ker generalni sekretar, navajen življenja na veliki nogi, zadnjih 15 let sploh ni oddal davčne napovedi. Kršitev zakonov in grožnja zapora od 75 do 100 let, zaradi česar Blazer ni niti za sekundo okleval, da ne bi postal ovaduh FBI-ja v preiskavi proti Fifi. "Pel je kot kanarček." Kar je pripeljalo do filmskih prizorov iz Züricha pred začetkom Fifinega kongresa.

Kljub aretacijam v Fifinem hotelu je bil Blatter samo nekaj dni pozneje izvoljen še za peti predsednik mandat, ki se mu je pod silovitim pritiskom odpovedal že čez slab teden.

Potem ko bil izločen še Platini, se je na izpraznjeno predsedniško mesto zavihtel drugi Švicar, ki izhaja samo 10 km stran od Blatterjeve domače vasi. Gianni Infantino zagotavlja in obljublja, da je zdaj vse drugače. Nogometna svetovna vlada je preoblikovana (kot predsednik Uefe je del nje tudi Aleksander Čeferin), a ne izbira več gostiteljev svetovnih prvenstev, pri čemer Fifa uživa zdaj še več politične moči.

Med številnimi sogovorci dokumentarne serije izmed neposredno vpletenih izstopata z odkritostjo nekdanji Fifin direktor za medije Italijan Guido Tognoni in Fifin generalni sekretar Francoz Jérôme Valcke. Najzanimivejši lik pa je Katarec Mohamed bin Hamam (desno na sliki). Dolgoletni predsednik azijske zveze sprva sploh ni podpiral kandidature lastne države, a so ga prepričali in postal je ključni mož za pridobitev zmagovitih 13 glasov. Ker je pri izboru za SP 2022 bin Hamam dejansko premagal Blatterja, se je izkristaliziral kot predsedniški protikandidat za volitve 2011. A ob lobiranju na sestanku v Port of Spain na Trinidadu na sestanku s 25 karibskimi članicami, ki jih je nadziral Jack Warner, so ga razkrinkali ob ponujanju rjavih kuvert s po 40 tisoči dolarji podkupnine. Sledil je škandal, ki ga je Blatter izkoristil za njegov izključitev iz nogometnega sveta. Sam bin Hamam v intervjuju ni veliko razkrival, ob zdajšnjem SP-ju pa bo zanimivo spremljati, ali se bo sploh kaj pojavil v javnosti na dogodku, ki ga je zlobiral za Katar. Foto: EPA
Med številnimi sogovorci dokumentarne serije izmed neposredno vpletenih izstopata z odkritostjo nekdanji Fifin direktor za medije Italijan Guido Tognoni in Fifin generalni sekretar Francoz Jérôme Valcke. Najzanimivejši lik pa je Katarec Mohamed bin Hamam (desno na sliki). Dolgoletni predsednik azijske zveze sprva sploh ni podpiral kandidature lastne države, a so ga prepričali in postal je ključni mož za pridobitev zmagovitih 13 glasov. Ker je pri izboru za SP 2022 bin Hamam dejansko premagal Blatterja, se je izkristaliziral kot predsedniški protikandidat za volitve 2011. A ob lobiranju na sestanku v Port of Spain na Trinidadu na sestanku s 25 karibskimi članicami, ki jih je nadziral Jack Warner, so ga razkrinkali ob ponujanju rjavih kuvert s po 40 tisoči dolarji podkupnine. Sledil je škandal, ki ga je Blatter izkoristil za njegov izključitev iz nogometnega sveta. Sam bin Hamam v intervjuju ni veliko razkrival, ob zdajšnjem SP-ju pa bo zanimivo spremljati, ali se bo sploh kaj pojavil v javnosti na dogodku, ki ga je zlobiral za Katar. Foto: EPA