094 Pred polfinalom SP-ja v nogometu

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v aktualni epizodi analizirala četrtfinale pare in se ozrla proti polfinalu svetovnega prvenstva v nogometu.

Sorodna novica Hrvaška izločila veliko Brazilijo, junak 11-metrovk spet Livaković

Psihična moč Hrvaške
V torek bosta igrali Hrvaška in Argentina, ki sta se v polfinale prebili prek enajstmetrovk. Jerič je poudaril neverjetni hrvaški niz pri tem odločilnem elementu igre: "Res so izjemno psihično pripravljeni. Postali so prva reprezentanca, ki je na dveh različnih prvenstvih dobila po dvoje enajstmetrovk."

Sorodna novica Perišić: Messi si želi naslov, a tudi Ronaldo je petkrat igral na SP-ju, pa ga ni osvojil

Nestereotipne kakovosti
Gruden je naredil razliko z večino prejšnjih reprezentanc (nekdanje) Jugoslavije: "Modrićeva generacija ni iz kalupa jugoslovanskih stereotipov v športu. Niso 'šmekerski', vročekrvni, so disciplinirani, ne zapravljajo vodstva pa še enajstmetrovke znajo streljati. Luka Modrić je simbol vsega, kar znajo. Zdaj imajo še fenomen v podobi Joška Gvardiola, v vratih pa je Livaković postal zvezda. Brazilcem je ubranil kar 11 strelov med tekmo, kar je največ po Timu Howardu in tekme ZDA – Belgija na SP-ju 2014."

Sorodna novica Messi in druščina le rešila južnoameriško čast

Urugvaj prvi "veliki malček"
Slovenija se je trikrat v svoji zgodovini uvrstila na velika tekmovanja, Hrvaška pa zdaj že tretjič v polfinale svetovnega prvenstva. Včasih je to − s tako malo prebivalci − uspevalo Urugvaju, zdaj pa očitno našim južnim sosedom. "Urugvajci so dejansko štirikratni svetovni prvaki, saj jim je Fifa priznala njihovi zlati olimpijski medalji iz Pariza 1924 in Amsterdama 1928 kot svetovna naslova. Pa seveda je takrat imel Urugvaj malo manj prebivalcev. A to so bili drugi časi, kot je že ponarodelo večkrat znal povedati Srečko Katanec: vsi znajo igrati nogomet," pravi Gruden.

Sorodna novica Argentinci trepetajo pred 172 cm čiste inteligence

Igra Argentine po 2:2 ni razpadla
Argentina je proti Nizozemski zapravila vodstvo z 2:0, a ni izgubila niti svoje igre. Gruden je poudaril dobre poteze selektorja Lionela Scalonija: "Spremenil je sistem v 5-3-2. Oba bočna branilca sta bila ključna za zadetka: Molina je bil strelec, Acuna pa je priigral enajstmetrovko. Zadnji bo manjkal proti Hrvaški kot tudi Montiel, torej bodo malo tanki na bokih. Pomembna je vključitev dveh mladcev na sredini (Alvarez, Fernandez), pa tudi osrednjih branilcev prihodnosti (Cuti Romero in Lisandro Martinez)."

Sorodna novica Maroko uresničil dolgoletne afriške sanje: prek Portugalske v polfinale

Maroko avtor afriške nogometne zgodovine
V drugem polfinalnem paru bosta igrali Maroko in Francija. Prvi so spet pisali zgodovino, saj so postali prvi afriški predstavniki, ki so se prebili v polfinale, še vedno pa navdušujejo v obrambi, saj so na petih tekmah prejeli en sam zadetek, pa še tega so si zabili sami.

Se bo politična zanimivost nadaljevala?
Gruden se je zazrl v zgodovino: "Maroko je izločil dva nekdanja kolonialna gospodarja, ki sta si dolgo lastila dele Maroka: Španijo in Portugalsko. Tvit Srečka Kosovela me je opomnil, da so v bistvu izločili tri, ker je bila Belgija del koalicije, ki je okupirala Tangier po krizah, tam pred in okoli 1. svetovne vojne. In zdaj s kom se soočajo? S Francijo, ki si je ob prelomu 19. in 20. stoletja podredila največji del Maroka."

Sorodna novica Francozi po dramatičnem drugem polčasu v polfinale proti afriški senzaciji

Po ena odlična tekma = premalo za polfinale
Jerič je ob slovesu Portugalske dejal, da so vse reprezentance, ki so dosegle najvišje zmage (ali zablestele v enem polčasu), ostale brez polfinala: "To je doletelo tako Španijo (premagala je Kostariko s 7:0), Portugalsko (Švica 6:1), Anglijo (Iran 6:2) in Brazilijo (že ob polčasu 4:0 proti Južni Koreji). Veliko bolj pomembno vlogo so opravljali selektorji. Najboljši štirje na tem tekmovanju so se uvrstili v polfinale."

Velik doprinos Griezmanna
Francija se je mučila proti Angliji, Kylian Mbappe ni imel svojega dne, Olivier Giroud je zablestel z novim golom, Gruden pa je omenil tudi pomen soimenjaka Antoina Griezmanna: "On je ključni in prvi igralec v preseku petih tekem Les Blues. Pač pravi Mali princ. Na 12 tekmah v izločilnih bojih je na velikih turnirjih dosegel 8 golov in 6 podaj."

Riddle: Opinion Poll - Kakšen finalni par si želite?

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govora še o naslednjih temah:
− Načini odločanja o zmagovalcu, če se tekma v bojih na izpadanje konča z neodločenim izidom.
− Razlogih za izpad Brazilije in njeni prihodnosti.
− Provokacije med Argentinci in Nizozemci.
− Kaj bo ključno na tekmi Argentina − Hrvaška?
− Vzporednicah med zgodbama Grčija 2004 in Maroko 2022.
− Prihodnost in usoda Cristiana Ronalda.
− Angleško prekletstvo enajstmetrovk.
− Zanimivost o številki 94.