Kristjan Čeh je sicer po letošnjih dosežkih sodil med kandidate za medaljo, a lahko je zelo zadovoljen tudi s 5. mestom. Čez tri leta v Parizu bo imel tako že kar nekaj izkušenj in bo lahko napadel medaljo. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je sicer po letošnjih dosežkih sodil med kandidate za medaljo, a lahko je zelo zadovoljen tudi s 5. mestom. Čez tri leta v Parizu bo imel tako že kar nekaj izkušenj in bo lahko napadel medaljo. Foto: Reuters

Odličen slovenski atlet, ki pri le 22 letih kroji svetovni vrh v metu diska, resda ni osvojil medalje, toda s 5. mestom je izpolnil svoj cilj.

Sorodna novica Čeh stopnjeval daljave, toda za medaljo se ni izšlo

"Sem zadovoljen. Metal sem konstantno. Cilj sem izpolnil in prišel v finale. Lahko sem zadovoljen tudi z daljavo. Po tistih prvih treh nervoznih metih, ko je bilo nekaj pritiska, je na koncu vse dobro izpadlo," je povedal za TV SLO.

Začetek ni bil spodbuden, Čeh priznava, da je bilo kar nekaj pritiska. "Na ogrevanju je šlo dobro. Prvi met je bil fantastičen, žal s prestopom. Pri drugem me je bilo malce strah pred prestopom, tretji se mi je ponesrečil, samo upal sem lahko, da bom prišel med osem, kar se je zgodilo. Potem je bilo vse lažje, imel sem še tri mete čez 66 metrov, kar je zelo dobro."

Ko je po treh metih čakal na nastop Jamajčana, se je zavedal, da bi mu lahko preprečil nadaljevanje finala: "Malo sem bil nervozen, vedel sem, da moja daljava ni bila najboljša in bi lahko on to presegel."

Izjava Kristjana Čeha po 5. mestu v Tokiu

Zadnji trije meti so bili veliko boljši. Nikomur ni ušlo, da je odšel do trenerja in vzel – verižico: "To je neki simbol sreče. In res, bil sem sproščen naslednje tri mete. Pomagalo je!"

Bi kaj spremenil v pripravah na OI oziroma kar koli med bivanjem Tokiu? "Ne, bil sem dobro pripravljen, ničesar ne bi spreminjal. 5. mesto je za atleta, starega toliko kot jaz, v metih vrhunsko. Pobral sem same dobre izkušnje."

Čeha 70 cm ločilo od bronaste medalje: Spremenil ne bi ničesar
Igor Primc o Kristjanu Čehu: V Sloveniji imamo pravi diamant

Igor Primc, nekdanji slovenski šampion meta diska, je na TV SLO prav tako zelo pozitivno ocenil nastop Kristjana Čeha: "Odličen rezultat za prvi nastop na olimpijskih igrah. Računal sem, da bo treba za bron doseči 67,5 metra, kar se je tudi zgodilo. Oba Šveda in Avstrijec imajo odlične rezultate. Žal mu je medalja ušla, ampak Kristjan je še mlad in bo imel še veliko priložnosti za olimpijsko medaljo."

Kako je Kristijan Čeh prišel do petega mesta