Slovenija je izgubila prvo uradno tekmo z Lukom Dončićem v postavi. Foto: AP
Slovenija je izgubila prvo uradno tekmo z Lukom Dončićem v postavi. Foto: AP

"Najprej bi čestital Francozom za res odlično predstavo. Odigrali so na visoki ravni, kot se tudi spodobi za polfinale. Tudi mi nismo odigrali slabe tekme. Fantje so dali od sebe vse, na koncu pa je zmanjkala ena točka, ki nas je oddaljila od tega zgodovinskega finala. Delali smo napake, a nobenemu nimamo česa očitati," je dejal selektor Aleksander Sekulić. Francija, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu osvojila bron, se je z zmago z 90:89 prebila v finale, kjer jo čaka nov obračun z ZDA. Prvega je v Tokiu v skupinskem delu dobila s 83:76.

"Če bi igrali proti kateri koli drugi reprezentanci, bi verjetno dali koš"

Sorodna novica "Boli, a bo treba hitro pozabiti. Medalja je še vedno na dosegu roke."

Les Bleus tako ostajajo na Japonskem edina neporažena ekipa, Slovenija pa je po nizu osmih zmag (vključno s kvalifikacijskim turnirjem v Kaunasu) prvič klonila. V napadu je po zaslugi izjemnega Luke Dončića, ki je vpisal trojni dvojček s kar 18 podajami, zbrala 25 podaj, izgubila le šest žog, toda met ji ni in ni stekel. Za tri so evropski prvaki metali 10/30, slab pa je bil tudi odstotek prostih metov (11/20). Vmes so sicer zaostajali že za deset, a so se vrnili v igro in si priigrali zadnji napad za zmago, čeprav se je predtem roka zatresla tako na črti prostih metov kot pri dveh poskusih za tri. V odločilni akciji je polaganje Klemna Prepeliča z blokado preprečil Nicolas Batum.

"Mislim, da smo v zadnji akciji prišli v dobro situacijo. Luka je naredil izjemno potezo, ko je podal Prepeliču, ko so ga pokrili. Če bi igrali proti kateri koli drugi reprezentanci, bi verjetno dali koš, tako pa je bil tam Batum, ki je eden najboljših obrambnih igralcev tega turnirja. Francija ima zelo atletsko ekipo, kar zna izkoristiti. Težko bi rekel, da bi lahko bolje odigrali tiste zadnje sekunde. Prišli smo v položaj, kakršnega smo si želeli, a se je izšlo, kot se je," je zadnjo akcijo opisal prvi mož slovenske stroke.

Košarkarji za las ob finale

Pomerili sta se najboljši skakalni ekipi turnirja, prvič v Tokiu pa je Slovenija izgubila boj za odbite žoge (49:40). Najzaslužnejši za to je bil Rudy Gobert, ki jih je ujel kar 16. Skupaj z Batumom sta odlično branila francoski obroč in podelila vsak po štiri blokade: "Težko je reči, kaj je odločilo tekmo. Imeli smo priložnost, da bi dali koš v zadnji sekundi, a je Francija odigrala dobro obrambo. Če smo iskreni, smo se iz precej izgubljenega položaja vrnili v igro. Če je bil odločilen skok ali ne, lahko le rečem, da ima Francija res odlične skakalce. Centra sta visoka 216 in 218 cm. Fizično so zelo močni, igrajo v NBA-ju in Evroligi … Težo se je boriti z njimi, a so fantje dali od sebe vse. Žal ni bilo dovolj. Da smo zbrali 40 skokov proti taki ekipi, mislim, da tudi ni mala stvar, toda šteje le zmaga, mi pa smo bili žal neuspešni."

Kako dvigniti ekipo, bo velik izziv

Sorodna novica Batum blokiral slovenske sanje o finalu

Precej pripomb so imeli slovenski košarkarji med tekmo nad sodniškim kriterijem, za kar so bili tudi kaznovani s tehničnimi napakami. "Eden od dejavnikov, ki je malce vplival na potek tekme, je, da smo se zaradi sodniških odločitev dovolili sprovocirati. Ne bom šel v to, ali so bile pravilne odločitve ali ne. Mislim, da bi lahko bila dosojena kakšna osebna napaka nad Dončićem več, a to je le moje osebno mnenje. Skušal sem umiriti igralce, da pustijo sodnike ob strani, čeprav je bilo to težko in so bili vidno iritirani. Vseeno se nam je uspelo pobrati in se vrniti v igro," je dodal 43-letni Ljubljančan, ki je 13. sedel na slovenski klopi in šele drugič izgubil.

Pogovor z Aleksandrom Sekulićem po porazu proti Franciji
Pogovor z Edom Murićem po polfinalnem porazu

Takoj po tekmi so košarkarji v prvih izjavah dejali, da je razočaranje seveda veliko, toda zavedajo se, da se morajo čim prej pobrati, saj je v soboto še ena velika priložnost za medaljo, kar bi pomenilo po EuroBasketu 2017 nov fantastičen uspeh za slovensko košarko. "Navajeni smo, da imamo malo manj časa za pripravo. Najprej se moramo spočiti in dvigniti v psihološkem vidiku. Tekmo moramo vzeti, kot da gre za finale olimpijskih iger. Ideja je, da to jezo in razočaranje poskusimo pretvoriti v neko željo in dodatno motivacijo, da damo od sebe vse na tej zadnji tekmi turnirja," je dodal selektor.

Zdaj bo torej glavna naloga Sekulića in njegovega štaba dvigniti igralce, ki jih v soboto čaka lov na olimpijski bron. Ob 13.00 se bodo za prestižno nagrado pomerili z Avstralijo: "Fantje so vidno razočarani in izčrpani hkrati. Velik izziv bo, kako jih dvigniti. Navsezadnje pa smo vsi profesionalci in moramo najti način, kako priti iz te situacije. Ne bom rekel, da je katastrofa ali kar koli. Prišli smo do polfinala. Bili smo enakovredni Franciji, ki ima poleg ZDA verjetno najboljše moštvo. Moramo biti ponosni na vse, kar smo naredili, in iz tega črpati energijo za naš, če lahko tako rečemo temu, finale. Vsi si želimo medalje. Mogoče imamo mi malce bolj grenak priokus, ker smo izgubili tako tesno tekmo. Avstralci so klonili pred prvim favoritom. Sicer igrajo res fantastično, zelo moderno in hitro košarko. Ne bo lahko, ampak moramo najti način, kako se zbrati in pripraviti, da damo svoj maksimum."

Boleč poraz slovenskih košarkarjev
Batum tolažil Dončića: Izjemen je, zavladal bo svetu
Grega Nachbar analizira tekmo Francija – Slovenija