Varovanci Aleksandra Sekulića so se v velikem slogu uvrstili v četrtfinale kot zmagovalci skupine s svetovnimi prvaki Španci, svetovnimi podprvaki Argentinci in gostitelji turnirja Japonci. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanci Aleksandra Sekulića so se v velikem slogu uvrstili v četrtfinale kot zmagovalci skupine s svetovnimi prvaki Španci, svetovnimi podprvaki Argentinci in gostitelji turnirja Japonci. Foto: www.alesfevzer.com

Ta tekma je veliko prinašala, posledično je bil tudi obračun na igrišču trd in neizprosen. V kvartopirskem žargonu, ki kar pritiče glede na dogodke pred dvobojem, sta šli ekipi "all in". Poleg prvega mesta je zagotovila tudi status nosilca na četrtfinalnem žrebu, kar je pomenilo, da se na prvem dejanju izločilnih bojev ne more reprezentanca pomeriti s Francijo, Avstralijo in ZDA. Medtem ko so se evropski prvaki izognili najkakovostnejšim moštvom v Tokiu, pa svetovne prvake zdaj čaka dvoboj z aktualnimi olimpijskimi zmagovalci Američani, kar bo ponovitev finalnih dvobojev Pekinga 2008 in Londona 2012.

Luko Dončića je najprej pokrival Victor Claver, potem pa se je
Luko Dončića je najprej pokrival Victor Claver, potem pa se je "na njem" izmenjalo več kot pet španskih košarkarjev. Ves čas so ga podvajali, večkrat pa so nanj pritekli kar trije. Foto: www.alesfevzer.com

Vsi štirje tekmeci na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in oba nasprotnika na prvih dveh obračunih v Tokiu niso našli rešitve za slovenski napad in njegovega kreatorja Luko Dončića. Španski pristop je bil drugačen. Tako kot vsi omenjeni so svetovni prvaki agresivno pokrili superzvezdnika Dallasa, ga podvajali oziroma so ga celo pokrili po trije, hkrati pa so ves čas držali consko postavitev v obrambi, proti kateri se Slovenci nekaj časa niso znašli.

"Tekma je bila res neverjetna. Sem užival v njej. Bilo je veliko preobratov. Morda smo malce slabše zadevali z razdalje, a to je sestavni del tekme. Konec koncev smo vseeno dali 95 točk, in to ekipi, ki igra res dobro obrambo in prejema manj kot 80 točk na tekmo. Res sem ponosen na to skupino fantov. Pohvale vsem za še eno odlično predstavo v nizu. Igrali smo proti svetovnim prvakom, ki imajo odlične igralce in trenerja. Lahko smo ponosni, da smo svetovne prvake prisilili v 40 minut igranja cone. Mislim, da to uspe Sloveniji proti svetovnim prvakom, je velika stvar. To si lahko štejemo v čast. Na začetku smo imeli nekaj težav, v drugem polčasu pa smo se potem dobro prilagodili in v napadu bolj sprostili. Tako smo obrnili tekmo v svojo korist," je srečanje opisal Sekulić.

"Tudi ko ni bilo Dončića, nismo bili podrejeni"

Sorodna novica Murić: Španci so se bali te tekme in so se posebej pripravljali na nas

Španci so Dončića, ki ga seveda zelo dobro poznajo, saj se je od 13. leta do odhoda v NBA kalil v Madridu, uspešno omejili. Obenem pa si je ključni slovenski mož že v prvi četrtini nabral tri osebne napake, (dve izmed teh je dobil v napadu, ko je prodiral). "Seveda je prineslo to malce nemira in je spremenilo načrt za tekmo. Toda reakcija preostalih igralcev je bila res dobra. V tistem trenutku, ko ni bilo Luke, nismo bili podrejeni, ampak popolnoma enakovredni oziroma celo na trenutke dominantni. Konec koncev smo izgubili le prvo četrtino, vse preostale pa dobili. Ne moremo reči, da smo brez Luke igrali slabo, ampak ravno obratno, je pa seveda on tisti, ki v vsakem trenutku vsake tekme prinaša dodatno kakovost. Zna se prilagoditi obrambam, kar je njegova velika vrlina," je pojasnil Sekulić.

Sorodna novica Slovenci na kolena spravili svetovne prvake; v četrtfinalu proti Nemcem

"Nas je kar malce razvadil s tekmami, ko je dosegal tako veliko število točk. Tudi tokrat je odigral fantastično. Vključil je celotno ekipo. Ko te pokrivajo trije, ne moreš dati koša. Kadar koli je prišel pod obroč, so bili znova okoli njega trije. Mislim, da je bilo kar nekaj osebnih napak nad njim nedosojenih. To sicer težko komentiram, a sem dobil tak občutek. Našel je rešitve, odprte soigralce in žoga je lepo krožila," je o glavnem nosilcu slovenske igre dodal selektor. Dončić je, tako kot recimo zadnje obdobje tudi na najpomembnejših tekmah v končnici NBA-ja, dokazal, da odlično bere igro in se prilagaja na nasprotnikovo defenzivno postavitev.

Povzetek tekme Španija – Slovenija

Sekulić poudaril učinek vseh košarkarjev

Po hitro nabranih treh osebnih napakah je nekaj časa prebil na klopi, ko se je vrnil, pa je prevzel niti igre v svoje roke. Španski pristop se ni spreminjal, še naprej so bili osredotočeni nanj, a Luka je znal prebiti prvo linijo s podajami soigralcem. Na koncu jih je zbral devet, le ena mu je torej ob 12 točkah in 14 skokih zmanjkala do zgodovinskega trojnega dvojčka, ki je bil do zdaj na olimpijskih igrah dosežen le trikrat. "Dokazali smo, da imamo zelo dobro ekipo. Pomembno je, da so vsi odlično odreagirali. Izpostaviti moram prav vse. Nikolić, ko je prišel s klopi, Blažič, kako je z agresivno obrambo načel Rubia, Dragić in Murić sta bila fantastična v obrambi … Imamo močno moštvo, in to smo pokazali proti zelo kakovostni Španiji, ko Luka ni bil tisti, ki daje največ točk. To je tisto, kar je zelo pomembno in me najbolj veseli."

"Da smo v napeti končnici dobili tako močno in izkušeno zasedbo, je dobro za samozavest. Na papirju nam je prineslo tudi lažjega nasprotnika. Takoj sem v garderobi rekel, da ne smemo biti evforični. Naredili smo veliko stvar, ki pa jo moramo zdaj pozabiti. Četrtfinale moramo vzeti, kot da je finale in zadnja tekma olimpijskih iger," je še povedal selektor, o torkovem četrtfinalu (3.00) pa še dodal: "Zanimiv žreb. Največ možnosti je bilo, da dobimo Nemčijo, ki je odigrala zelo dober kvalifikacijski turnir v Splitu, kjer je zmagala v zelo zahtevni skupini. Ekipa je dobro vodena, čvrsta in kakovostna, tako da se bomo morali res dobro pripraviti. Zavedamo se, da je četrtfinale najpomembnejša tekma turnirja."

Odzivi po zmagi košarkarjev nad Španci z analizo Boštjana Nachbarja