Na največjem reprezentančnem odru – olimpijskih igrah – je Slovenija vpisala še tretjo zmago. V skupini je ugnala svetovne prvake, podprvake in gostitelje turnirja. Foto: www.alesfevzer.com
Na največjem reprezentančnem odru – olimpijskih igrah – je Slovenija vpisala še tretjo zmago. V skupini je ugnala svetovne prvake, podprvake in gostitelje turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarske navdušence je dvoboj Španije in Slovenije, trenutnih svetovnih in evropskih prvakov, zagotovo navdušil. Ne sicer z atraktivno igro, pač pa z nepopustljivim taktičnim spopadom do zadnjih sekund dveh izjemno kakovostnih ekip. Za nevtralne ljubitelje športa je bil prava poslastica z dramatično končnico in čvrstim bojem z agresivno obrambo na obeh straneh. Za privržence ene ali druge izbrane vrste pa brez dvoma zelo živčnih 40 minut. V igri je bilo veliko, kar je torej na koncu tudi potrdil četrtfinalni žreb. Po napetih zadnjih minutah so Slovenci prišli do velike zmage (95:87), tretje v Tokiu, ki je prinesla prvo mesto v brez dvoma najtežji skupini prestižnega turnirja.

"Potrditev, da lahko pridemo do medalje"

Sorodna novica Slovenci na kolena spravili svetovne prvake; v torek ob 3.00 proti Nemcem

"Nismo odigrali najboljše tekme, četudi smo si pripravili kar nekaj odprtih metov, a jih nismo realizirali. To se je poznalo v našem ritmu. Vesel sem, da smo pokazali pravi značaj in v tako težki končnici dobili tekmo," je dejal Jaka Blažič. Slovenija je proti izjemno izkušeni španski izbrani vrsti (povprečna starost je kljub 19 letom Usmana Garube 30), v kateri ima jedro ekipe za sabo ogromno takšnih tekem, zadnje minute odigrala zelo zrelo: "To zagotovo veliko pomeni. Takšne tekme v tem poletju še nismo imeli. Na tak način odigrati proti svetovnim prvakom je pohvale vredno, hkrati pa smo s tem dobili tudi na papirju lažjega nasprotnika v četrtfinalu. Dobljena izenačena tekma veliko pomeni za samozavest in potrditev, da lahko pridemo do medalje."

Murić: V četrtfinale peljem borbeno ekipo

Kot na vseh treh olimpijskih obračunih do zdaj je Blažič od prve minute agresivno pritisnil na organizatorja nasprotne igre. Dobro delo je opravil proti Argentini s Facundom Campazzom ob olimpijskem krstu, prav tako je uspešno omejil Rickyja Rubia, prvega strelca in podajalca Španije. Še precej bolj čvrsto, kot se je kapetan Cedevite Olimpije upiral MVP-ju zadnjega košarkarskega svetovnega prvenstva, so se Španci lotili Luke Dončića. "Poskusili so ga omejiti, zato smo ostali prihajali do odprtih metov, ki pa jih nismo zadevali. Zato je tudi bila izenačena tekma. Če mene vprašate, bi bila sicer že prej dobljena. Po drugi strani jih je ta cona tudi uspavala. Posledično so igrali bolj statično. Zanašali so se na cono, in ko je bilo treba malce bolj agresivno igrati, jim ni uspelo," je dodal Blažič.

Najprej je Dončića tesno "prijel" kar krilni center Victor Claver, že v prvi četrtini pa so se izmenjali še Garuba, Alberto Abalde, Alex Abrines in Rudy Fernandez. Napadali so ga že pri prenosu, ko je začel kreirati in igrati "pick and roll", pa so ga takoj podvajali oziroma so nanj pritekli celo trije španski igralci. "Španci so pokazali veliko spoštovanje. Kar trije igralci so čuvali Dončića. Prvič v karieri sem videl kaj takega. Čuden način igre, kar dokazuje, da so imeli velik rešpekt. Te tekme so se bali in se posebej pripravljali na nas. Za takšno pripravo je treba več časa, ne le dva dni. To je dober znak, da vsi spoštujejo našo igro. Čeprav so trije pokrivali Luko, nas je našel. Dajal nam je žogo in na koncu smo s skupnimi močmi pokazali, da ekipe ne sestavlja le en igralec, ampak 12. Do te zmage nas je vodil zelo zrelo. Ni dal toliko točk, a je verjel v nas in nam dajal žogo, kar je bilo na koncu odločilno," je razlagal Edo Murić, ki je z natančnim metom izza črte postavil končni izid srečanja.

Odzivi po zmagi košarkarjev nad Španci z analizo Boštjana Nachbarja
Prepelič: V drugem polčasu nas je Dončić povezal

Tudi ob zaostanku za 12 ostali enotni

Španija, ki je zadela štiri trojke več od Slovenije, je na začetku drugega polčasa po dveh zaporednih uspešnih metih za tri Fernandeza povedla za 12. Prvič v tej olimpijski akciji, v kateri so do zdaj skupaj s kvalifikacijskim turnirjem v Kaunasu odigrali sedem tekem, so se evropski prvaki znašli v takšnem položaju, a reagirali so odlično in že do konca tretje četrtine ujeli priključek. V zadnji četrtini so Španci s štirimi zaporednimi trojkami odgovorili na slovensko vodstvo in si priigrali šest točk naskoka. Znova je vrsta Aleksandra Sekulića hitro in uspešno našla rešitev.

"V tretji četrtini smo dobili pošteno klofuto. Morda so ljudje pomislili, da je že konec, toda nas je to še bolj motiviralo. Vedeli smo, da nimamo kaj izgubiti. Če nam ni šlo v napadu, smo morali okrepiti obrambo. Uspelo nam je, dali smo nekaj lahkih košev iz protinapadov, potem smo jih potegnili v raketo, mi pa smo zadeli tudi nekaj odprtih metov. Ko je bilo težko, smo ostali enotni kot prava ekipa. Tudi ko smo zaostajali za deset in 12, se nismo prerekali ali kar koli, ampak smo naprej grizli, in to nas je popeljalo do te ključne zmage," je pristavil kapetan reprezentance.

Zaključek tekme Španija - Slovenija

Slovenijo v torek ob 3.00 čaka četrtfinalni obračun z Nemčijo. "Zdaj se začne zares, kot pravimo. Kogar koli bi dobili, je jasno, da šteje le zmaga. Na papirju smo si z zmago priborili seveda lažjega nasprotnika, a zagotovo imajo tudi Nemci veliko željo po uvrstitvi v polfinale. Zdaj se moramo predvsem dobro spočiti in se precej bolj ukvarjati s sabo. Moramo popraviti tiste stvari, ki smo jih proti Špancem izvajali slabše, in nadgraditi tiste dobre. Potem sledi podrobna analiza nasprotnika in na tekmi moramo predvsem igrati svojo igro," je o naslednjem nasprotniku, proti kateremu uspeh prinaša boj za medalje, povedal Aleksej Nikolić, ki je tri sezone preživel v Bambergu, s katerim je tudi postal nemški prvak.

Čančar: Res dobra tekma, tudi gledalci doma so uživali