Aleksander Sekulić je prvi selektor, ki je slovenske košarkarje popeljal na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je prvi selektor, ki je slovenske košarkarje popeljal na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

"Po tekmi smo bili vidno razočarani, o tem ni nobenega dvoma. Najbolj je bil zagotovo Luka Dončić. Zbrali smo se okoli njega, da damo podporo vsem igralcem, ki so dali res od sebe vse. Ne le na tej tekmi, ampak na vseh. Turnir smo žal končali z dvema porazoma – enim nesrečnim in drugim zasluženim. Težko je dva meseca držati dobro formo na kakršni koli ravni, mi pa smo bili na največjem svetovnem odru z najboljšimi reprezentancami na svetu. Praktično smo imeli v tem času tri finalne obračune – kvalifikacijski proti Litvi, v polfinalu s Francozi in zdaj v boju za tretje mesto z Avstralijo. Videlo se je, da so igralci utrujeni. Kot bi rekel Marko Milić, nam je zmanjkalo goriva, četudi je bila želja res prisotna," je prvi mož slovenskega strokovnega štaba dejal po tem, ko so njegovi varovanci v boju za bronasto kolajno klonili pred Avstralijo s 107:93.

Sekulić: Igrali smo proti več kot petim igralcem

Boleč poraz v polfinalu proti Franciji je pustil posledice. Kakor tudi dva naporna meseca, kjer so evropski prvaki najprej odigrali štiri tekme na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu, kjer so že navdušili, in nato še šest obračunov pod petimi krogi, kjer so prav tako pustili dober vtis. Bili so edini polfinalisti, ki so morali skozi kvalifikacije. Jasno je, da je težko biti dvakrat v takšnem obdobju na vrhuncu, potem se pripeti še psihološko zares boleč polfinalni poraz, zato je razumljivo, da na dvoboju za bron Slovenija ni bila prava. Dobila je 107 točk, daleč največ v tem obdobju, odstotek meta je bil pod njeno ravnjo, preveč je bilo izgubljenih žog in na splošno v napadu ni bilo prepoznavnega ritma.

Že to, da so košarkarji kot prva slovenska ekipa zaigrali v polfinalu olimpijskih iger, je velika stvar. To jim je uspelo ob debiju, hkrati pa so z igro, ki so jo pokazali predvsem v skupinskem delu in četrtfinalu, navdušili. "Z načinom, kako smo igrali in bili povezani, smo šokirali svet. Dejstvo je, da se nas je vsaka ekipa bala. Vsi so k tekmi pristopili z velikim spoštovanjem in to pove veliko. Smo četrti na svetu, in to na naših prvih olimpijskih igrah. Pustili smo izjemen vtis. Na trenutke se je zdelo, da imamo ekipo sestavljeno le iz NBA-jevcev in evroligašev, ker smo igrali proti takim ekipam, jim bili enakovredni oziroma celo boljši. Vprašam se, kako, da potem toliko naših igralcev ne igra Evrolige. Ne, res to veliko pove o naši ekipi. Igrali smo moštveno, bili povezani in še enkrat poudarjam, mislim, da smo z igro in pristopom presenetili vse," je dodal Sekulić.

Vrhunci tekme Slovenija - Avstralija

Poudarjam, za poraz ne smemo kriviti nobenega drugega kot sami sebe. Avstralija je bila tokrat boljša ekipa. Mills je bil fantastičen. Poskusili smo vse, da ga ustavimo, a je odigral verjetno tekmo kariere. Na koncu je dobil še podporo preostalih. Zadevali so tudi tisti, ki po navadi ne. Dvignil je samozavest celotnemu moštvu. Težko je, saj smo dali vse od sebe.

Aleksander Sekulić

43-letni Ljubljančan je novembra lani postal 12. slovenski selektor. Od leta 2006 deluje v reprezentanci, kjer je bil pomočnik petim različnim selektorjem. Bil je tudi del šampionskega mozaika na EuroBasketu 2017. Potem ko je zanesljivo Slovenijo popeljal na naslednje evropsko prvenstvo, je KZS z njim, četudi se je pogovarjal z najbolj zvenečimi evropskimi imeni, kot so Dimitris Itudis, Xavi Pascual, Saša Đorđević in celo Željko Obradović, podaljšal sodelovanje. S to odločitvijo je zveza zadela v polno. Jasno razdeljene vloge in homogenost ekipe, v kateri se ve, kakšna je hierarhija in kdo kaj počne, so spominjali na carigrajsko pravljico. Slovenija je v Kaunasu in Tokiu navdušila torej s hitro in moderno košarko, obenem pa tudi z ekipnim duhom, ki je spremljal košarkarsko olimpijsko odpravo.

Vse skupaj je sijajno na parketu povezal dirigent igre Luka Dončić, ki je znova dokazal, da sodi med samo košarkarsko smetano. "Vsi igralci, vključno z Lukom, so prišli sem z namenom, da naredijo rezultat, se borijo za slovenski dres in dajo vse od sebe. Veliko smo se vsi naučili. Lahko rečem, da nam je olimpijski turnir veliko prinesel, saj je pokazal, na kakšen način moramo igrati in katere stvari moramo izboljšati, če želimo biti konkurenčni tudi najboljšim in morda kdaj poseči celo po olimpijski medalji. Pred nami so zdaj zahtevne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, potem nas čaka evropsko, kjer bomo branili naslov, in prav je, da razmišljamo o tem, da kot branilci lovorike gremo na turnir z visokimi cilji," je dejal selektor, ki verjame, da bo Dončić tudi v prihodnosti redno nosil dres Slovenije na največjih tekmovanjih: "Verjamem, upam in želim si, da bo prisoten na vseh akcijah, ko bo le lahko. Pokazal je, da si želi igrati za reprezentanco. Morate vedeti, da ima za sabo zelo naporno sezono, pa se je že po štirih dneh počitka pridružil ekipi. To veliko pove o tem, kakšen odnos ima do reprezentance in svoje države."

Izjave Prepeliča, Sekulića, Dončića in Murića po porazu proti Avstraliji
Sorodna novica "Če bi kdo pred turnirjem v Litvi na papirju ponudil polfinale, bi podpisali"

Kar precej pripomb so imeli slovenski košarkarji ves turnir na sojenje v Tokiu. Dejstvo je, da na Fibinih turnirjih pravice ne delijo sodniki najvišje svetovne ravni. Sekulić je že na novinarski konferenci odločno dejal, da je treba igralce, kot je Dončić, ustrezno zaščititi, za slovenske medije pa dodal: "Res je, da deloma vpliva na našo igro, če se ukvarjamo sodniki. Po drugi strani je igralcem včasih res težko, ko se naredi krivica. Žrtvuješ celotno poletje, daješ vse od sebe in se ti naredi krivica. Po mojem mnenju je Luka najboljši igralec na svetu, po mnenju številnih pa sodi med najboljše. Na njem se zvrstijo različni obrambni igralci z različnimi obrambami in prijemi, nekaterimi dovoljenimi in nekaterimi ne. Težava je v tem, da je treba igralca zaščiti. Če je nekdo tepen celotno tekmo, težko to trpi in mu ni lahko."

Z 22-letnim Dončićem v glavni vlogi je prihodnost slovenske košarke zagotovo svetla, spodbudni pa so v tem poletju tudi rezultati mlajših reprezentančnih kategorij. "Čestital bi ekipi U20 za osvojen turnir, videl pa sem tudi, da U18 igra izjemno. Spremljamo vse igralce, zdaj pa je najpomembneje, da dobijo priložnost v svojih klubih, da zaigrajo predvsem na mednarodni ravni. S tem pridobijo tiste izkušnje za igranje na taki ravni, kot si mi želimo igrati. Moramo vedeti, da igramo proti najboljšim na svetu, tudi v kvalifikacijah bomo igrali proti reprezentancam, ki imajo kakovostne, predvsem pa izkušene posameznike. Tukaj predvsem apeliram na klube, da dajo tem nadarjenim fantom priložnost, da dobijo minute in lahko nabirajo izkušnje," je sklenil Sekulić.