Luka Dončić v nabor svojih dosežkov pri vsega 22 letih lahko zdaj doda še uvrstitev v idealno postavo olimpijskega košarkarskega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić v nabor svojih dosežkov pri vsega 22 letih lahko zdaj doda še uvrstitev v idealno postavo olimpijskega košarkarskega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

V izboru najboljših igralcev se je Fiba sicer skušala držati sistema z dvema branilcema, dvema kriloma in centrom, a so pri tem Luko Dončića razvrstili na krilo. Sočasno pa so zapisali, da je bil prav LD77 glavni tekmec Kevinu Durantu za naziv najkoristnejšega igralca Tokia, a je na koncu prvi strelec starih novih olimpijskih prvakov s predstavama v polfinalu in finalu prevesil tehtnico na svojo stran. Dončić je bil sicer MVP glasovanja navijačev na spletni strani Fiba.

Na zunanjih položajih Rubio in Mills

Španec Ricky Rubio (25,5 točke na tekmo; šest podaj) je v štirih odigranih tekmah dosegel 20, 26, 18 in 38 točk, pri čemer je najboljšo igro prihranil za četrtfinalno soočenje z ZDA, kjer je bil gonilna sila Španije. Rubievih 38 točk je rekordnih točkovni izkupiček kakšnega izmed ameriških tekmecev, odkar na olimpijskih igrah nastopajo najboljši profesionalni košarkarji iz Lige NBA.

Kevin Durant je najkoristnejši igralec olimpijskega turnirja v Tokiu 2020 po izboru Fibe. Foto: AP
Kevin Durant je najkoristnejši igralec olimpijskega turnirja v Tokiu 2020 po izboru Fibe. Foto: AP

Avstralec Patty Mills si je mesto med izbranci zagotovil s sanjsko bronasto predstavo na tekmi za tretje mesto proti Sloveniji. 42 točk in devet podaj je bilo usodnih za slovenske sanje in ključnih za uresničitev avstralskih ambicij – osvojitev prve olimpijske medalje v košarki po nizu četrtih mest.

Na krilih najboljša posameznika Tokia

Luka Dončić je sklenil olimpijski turnir s povprečjem 23,8 točke, 9,7 skoka in 9,5 podaje. Skorajda trojni dvojček, kar se mu je posrečilo na polfinalni tekmi s Francijo (16 točk, 18 skokov in 10 skokov), s čimer je postal šele tretji igralec v zgodovini olimpijskih turnirjev s tovrstnim statističnim sladkorčkom.

Kevin Durant je bil še na tretjem olimpijskem finalu zapored najboljši strelec tekme za zlato. V Londonu 2012 in Riu 2016 je nasprotnikom nasul 30 točk, tokrat jih je v prvem polčasu Tokia 2020 proti Francozom 21 točk, tekmo pa sklenil z 29 točkami.

Pod košem Francoz Gobert

Centrsko mesto v idealni peterki pripada srebrnemu Rudyju Gobertu, ki je tudi na Japonskem potrdil sloves enega najboljših obrambnih igralcev na svetu. V četrtfinalu proti Italiji je 22 točkam dodal devet skokov, proti Sloveniji je blestel z devetimi točkami, kar 16 skoki in štirimi blokadami. V finalu proti ZDA je bil s 16 točkami in osmimi skoki najboljši posameznik Francozov.

Veliko športnikov se je v olimpijski vasi želelo fotografirati z Dončićem