Rašo Nesterovič: Hvala za vašo predanost, srčnost in odnos do državnega grba. Zgled ste lahko celotni Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Rašo Nesterovič: Hvala za vašo predanost, srčnost in odnos do državnega grba. Zgled ste lahko celotni Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

"Bili smo bližje finalu kot bronasti medalji," dodaja Nesterović, ki je zaradi koronavirusnih omejitev dogajanje spremljal iz Slovenije. "Dva meseca svojega prostega časa ste dali Sloveniji. Pokazali ste veliko slovensko srce in osebno sem navdušen nad vašim dosežkom. Zgodbo smo začeli v kvalifikacijah, se uvrstili v Tokio, z odličnimi predstavami v prvih štirih tekmah pa ste prišli korak do čudeža. Nimate si česa očitati. Verjamem, da ste dali vse od sebe in da vas zadnja dva poraza bolita bolj, kot si lahko predstavljamo," je povedal Nesterović.

"Poleg teh fantov imamo izjemno nadarjene mlade igralce"
"Upam, verjamem in želim si, da kemijo, ki ste jo zgradili v teh dveh mesecih, ohranite in da svojo kakovost pokažete na naslednjih tekmovanjih. Če je bilo evropsko prvenstvo z odhodom Gorana Dragića in zlato medaljo konec nekega obdobja, ste vi začetniki nove generacije, ki ima pred seboj še vsaj deset let uspehov," meni Nesterović in dodaja: "Ni bojazni za prihodnost slovenske košarke. Poleg teh fantov imamo namreč izjemno nadarjene mlade igralce, tako v selekcijah do 20 let kot v mlajših kategorijah."

Septembra prihodnje leto EP v Nemčiji
Slovenijo naslednje leto čaka evropsko prvenstvo v Nemčiji in branjenje zlate medalje iz 2017, novembra letos pa se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2023 v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih.

V Kölnu bo Slovenija od 1. do 18. septembra igrala v skupini s Francijo, Litvo, Nemčijo, Madžarsko in BiH-om, tekmeca v kvalifikacijah za SP pa bo dobila v naslednjih tednih.

Nesterović je poudaril odlično delo selektorja Aleksandra Sekulića, ki ima sklenjeno pogodbo do konca kvalifikacij za SP 2023. "Ko smo iskali tuje trenerje, je bila venomer glavna zagata kontinuiteta dela. S slovenskim strokovnjakom smo to rešili," je povedal.

Tobey in Morgan se bosta izmenjevala
"Slovenija ima trenutno dva naturalizirana igralca, ki sta del reprezentance. Po pravilih Fibe se lahko izmenjujeta v ekipi, kar bo v naslednjih kvalifikacijah za SP zelo pomembno. Mislim, da smo se iz preteklih kvalifikacij za SP na Kitajskem 2019 veliko naučili in da ne bomo naredili istih napak. Tako Mike Tobey kot Jordan Morgan sta v prvi vrsti izjemni osebnosti, hkrati pa odlična košarkarja, ki dopolnjujeta naše vrzeli," pravi Nesterović.

"Ob tej priložnosti bi rad pohvalil strokovni štab reprezentance, ki je pri Tobeyju prepoznal prave vrline. Tu je pomembno vlogo odigral Jernej Valentinčič. Njegov vpogled v igro Tobeyja nam je ob besedah Klemna Prepeliča, ki je njegov soigralec pri Valencii, ter razmišljanju Aleksandra Sekulića in prejšnjega selektorja Rada Trifunovića olajšal izbiro," je dodal Nesterović.

V načrtu sestanek z delegacijo iz Dallasa
Slovenska igra mora tudi v prihodnje sloneti na Luki Dončiću. Ameriški mediji so razkrili, da bo delegacija Dallas Mavericksov po igrah v Tokiu prišla v Slovenijo in s slovenskim virtuozom podpisala petletno pogodbo, ki bo 22-letnika ponesla med najbolje plačane košarkarje na svetu.

V Ljubljano naj bi poleg lastnika kluba Marka Cubana prišli svetovalec Dirk Nowitzki, trener Jason Kidd, generalni menedžer Nico Harrison ter njegov pomočnik Michael Finley. "Verjamem, da se bomo srečali in se pogovorili o prihodnosti Luke Dončića v dresu Slovenije. Dogovorili se bomo tako, da bomo vsi zadovoljni, predvsem pa Luka, ki bo imel pri tem glavno besedo," pravi Nesterović in končuje: "To poletje je bilo zelo specifično, saj se je Liga NBA zaradi pandemije začela pozneje kot običajno, kvalifikacij za OI pa ni bilo mogoče prestaviti. Luka je prišel v reprezentanco praktično brez počitka po naporni sezoni. Naslednje leto bo, upam, drugačno, in če bo Dallas igral v finalu, bo imel Luka še vedno dovolj časa, da se spočije in pride v reprezentanco."