Avstralci so po izgubljenih treh obračunih za bronasto medaljo v četrtem poskusu le prišli do prve kolajne na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Avstralci so po izgubljenih treh obračunih za bronasto medaljo v četrtem poskusu le prišli do prve kolajne na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Slovenci niso prikazali igre in energije, ki sta jih krasili skozi celoten turnir. Očitno je boleč poraz proti Franciji čustveno, pa tudi fizično dodobra izpraznil varovance Aleksandra Sekulića. Slovenija je zaostajala večino tekme, vodila je le v kratkih obdobjih uvodne in druge četrtine, v drugem polčasu pa vseskozi zaostajala. Obrambi je sive lase povzročal predvsem Patty Mills, ki je že v prvem polčasu dosegel 26 od 53 avstralskih točk. Zgolj 185 centimetrov visoki novopečeni organizator igre Brooklyna (prej San Antonia) je zadeval takrat, ko je bilo najbolj potrebno.

Sorodna novica Navijači košarkarjem: Kapo dol, Slovenijo ste držali na nogah

Ko so Avstralci v zadnji četrtini povedli z najvišjo razliko (+14), so Slovenci še zadnjič poskusili. Ekspresno so se približali le na minus tri (83:80), toda slovenski nalet se je ustavil po sumljivo dosojeni nešportni osebni napaki Jake Blažiča. Avstralci so nanizali pet točk in kljub zaporednima trojkama sicer precej nerazpoloženega Luke Dončića naskok prek Joeja Inglesa in vrhunskega Millsa spet povišali na dvomestno številko. Tri minute pred koncem je prednost znova narasla na 14 in tekma je bila odločena. Šepala je predvsem igra v obrambi. 107 prejetih točk je največ, kar jih je Slovenija prejela na olimpijskem turnirju.

Prvi strelec Slovenije je bil Luka Dončić z 22 točkami (met 7/20, za tri 3/13), ob tem je imel še 8 skokov, 7 podaj, 9 izsiljenih osebnih napak, a tudi osem izgubljenih žog. 18 točk je prispeval Klemen Prepelič, 13 Mike Tobey, 12 Jaka Blažič.

Mills je 42 točk dosegel v 38 minutah. Iz igre je metal 15/31, za tri 4/15. Vknjižil je še 9 podaj in 3 skoke. Ingles je dodal 16 točk, Jock Landale 14, Dante Exum 12, Matisse Thybulle 11.

Zaključek tekme za 3. mesto: Slovenija – Avstralija

Prva četrtina: 19:20
Slovenci so tekmo začeli v postavi Dončić, Nikolić, Dragić, Čančar in Tobey. Začelo se ni po slovenskih željah. Avstralci so močno pritisnili na Luko Dončića, ki je že v uvodnih treh minutah izgubil dve žogi in s trojke zgrešil tablo. Boomersi so ob nerazpoloženih Slovencih povedli z 9:2. Dončić je prvič zadel v svojem tretjem poskusu, znižal na 9:5, toda na polovici prve četrtine so Avstralci vodili z 11:5. Dončić morda ni bil strelsko razpoložen, a je izsilil pet od šestih osebnih napak zeleno-zlatih. Po zadnji, ki je bila nešportna, so Slovenci tri minute pred koncem znižali na 13:12. Po prvi zadeti trojki (Prepelič) je Slovenija prvič povedla. Za delni izid 10:0 in vodstvo 17:13 je poskrbel Tobey. Avstralci so vrnili z delnim izidom 7:0 in odšli na prvi odmor s točko naskoka. Trojka Slovenije: 1/6.

Druga četrtina: 26:33
Tudi drugo četrtino so bolje začeli Avstralci. Trojko je v prvem napadu zadel Mills, ki je bil že pri 10 točkah. Slovenija je po zaostanku za štiri točke odgovorila z delnim izidom 7:0 in avstralski selektor je bil pri zaostanku 28:25 prisiljen vzeti minuto odmora. Nobeni izmed ekip se ni uspelo odlepiti za več kot tri točke. Slovenska obramba ni znala zaustaviti izjemnega Millsa, ki je imel že v 14. minuti na svojem računu 18 točk. Minuto pozneje že 21 in Avstralci so na polovici druge četrtine vodili 37:35. Ko so Avstralci povedli za šest (41:35), je Sekulić vzel minuto odmora. Ni pomagalo. Slovenci so naivno izgubljali žoge, kar je Mills (25 točk) s pridom izkoriščal in vodstvo svoje ekipe povišal na 45:35. Slovenija je odgovorila z dvojko Prepeliča in trojko Dončića, nakar je minuto odmora klical Avstralec. Slovenija je odigrala slab polčas, a je imela priložnost, da odide na odmor le s tremi točkami zaostanka. Toda Dončić je vrgel posiljen met za tri točke pet sekund pred koncem prvega dela. Sodniki se niso oglasili, v protinapadu pa je Thybulle zabil za končnih 53:45 za kenguruje. Slovenija je v prvem polčasu izgubila 11 žog. Luka Dončić je iz igre metal 2/8, zbral je 9 točk, 5 skokov in 2 podaji. Mills je dosegel 26 (met 8/18; za tri 4/13) od 53 točk Avstralije. Slovenska trojka ob polčasu 5/16, avstralska 6/21.

Razočaranje na obrazih slovenskih košarkarjev. Foto: www.alesfevzer.com
Razočaranje na obrazih slovenskih košarkarjev. Foto: www.alesfevzer.com

Tretja četrtina: 22:25
Niti tretja četrtina se ni začela spodbudno. Mills je sicer zgrešil prosti met zaradi tehnične napake Dončića po koncu prvega polčasa, a je Dragić na drugi strani zgrešil tablo izza črte. Več kot dve minuti so Slovenci potrebovali za prvi točki v nadaljevanju, kmalu je bila prednost Avstralcev spet dvomestna 59:49. Razpoloženje je s trojko dvignil Tobey, a je z enako mero odgovoril Ingles. Po najvišji prednosti Avstralcev (64:52) je sredi tretje četrtine z minuto odmora reagiral Sekulić. Zaostanek so Slovenci znižali na šest in si znova vrnili upanje, toda kaj ko je bil na drugi strani Mills. Novopečeni branilec Brooklyna je zadel tri mete zapored in prednost je znova skočila v dvomestne sfere – 72:62. Mills je bil že pri 36 točkah. Slovenija je imela priložnost, da zniža razliko na sprejemljivo pred zadnjo četrtino, a met Dončiću ni stekel. Na drugi strani je dve trojki zadel Ingles in Boomersi so pred zadnjo četrtino vodili 78:67.

Olimpijski prvaki Američani so spremljali tekmo za 3. mesto. Foto: Reuters
Olimpijski prvaki Američani so spremljali tekmo za 3. mesto. Foto: Reuters

Zadnja četrtina: 26:29
Avstralija je na začetku zadnje četrtine povedla za 14, kar je bila najvišja prednost na tekmi. Trojko je nato zadel Čančar, po nešportni napaki Millsa in zadetem metu Blažiča pa se je razlika stopila na -8. Blažič je izsilil še eno osebno napako, zadel je Prepelič in moment se je hipno prevesil na slovensko stran. Zaostanek je bil le še šest (81:75). Avstralski selektor je slabih osem minut pred koncem vzel minuto odmora. Serijo je ustavil Exum, a je s trojko odgovoril Prepelič (83:78). Dončić je po prodoru znižal zgolj na 83:80, nato pa so sodniki Blažiču piskali nešportno osebno napako. Avstralija je s petimi zaporednimi točkami prekinila slovenski nalet, toda upanje je z zaporednima trojkama vrnil Dončić. Takrat je znova na sceno stopil Mills in tri minute in 22 sekund pred koncem je bilo 97:86. Dva zadeta prosta meta Exuma, trojka Kaya in tekma je bila odločena – 102:86.

Vrhunci tekme Slovenija - Avstralija
Košarkarji v Sloveniji že v nedeljo popoldne

Slovenski košarkarji se bodo v domovino vrnili v nedeljo ob 17.30. Na brniškem letališču bo krajša novinarska konferenca, na kateri bosta sodelovala Aleksander Sekulić in Luka Dončić.


Tekma za tretje mesto

SLOVENIJA − AVSTRALIJA
93:107 (19:20, 26:33, 22:25, 26:29)
Dončić 22 (za dve: 4/7, za tri: 3/13), 8 skokov in 7 podaj, Prepelič 18, Tobey 13, Blažič 12, Dragić 9, Čančar 8, Dimec 6, Murić 5; Mills 42 (za dve: 11/16, za tri: 4/15) in 9 podaj, Ingles
16, Landale 14, Exum 12, Thybulle 11, Goulding in Kay po 6.

Statistika:
Met za dve točki: 23/36; 26/35
Met za tri točke: 12/35; 14/38
Prosti meti: 11/13; 13/18
Skoki: 39; 32
Izgubljene žoge: 17; 10


Murić: Obljubim, da bo naslednjič drugačna zgodba

IZJAVE PO TEKMI
Edo Murić: "S fanti smo dali vse od sebe, to je lahko videl vsak, ki je danes gledal tekmo. Žal ni bil naš dan, na drugi strani so Avstralci zadeli vse, kar so vrgli, vsako našo napako so kaznovali, imeli so res odličen dan in danes so bili boljši. Mi smo imeli en cilj – to so olimpijske igre. Naredili smo veliko več od tega. In mi in vsi, ki so nas spremljali in podpirali: dajmo glave gor, prihaja nova generacija, imamo še vrsto let pred seboj. Zapomnili si bomo ta občutek, ki ga imamo danes, in naslednjič, ko bomo igrali, bomo dali še več od sebe in poskušali zmagati. Je, kar je … Še enkrat rečem: ponosen sem na vsakega posebej, ki si je vzel ta dva meseca od svoje družine in vsega. Ni nam uspelo, ampak to nas bo naredilo močnejše in naslednjič obljubim, da bo drugačna zgodba."

Sekulić: Igrali smo proti več kot petim igralcem

Aleksander Sekulić: "Začutili smo na svoji koži, kako močen je turnir, kako težko je igrati vsako tekmo. Danes so fantje dali vse od sebe. Na drugi strani je bila Avstralija, ki je odigrala fantastično tekmo, napadalno. Ne moreč reči, da smo odigrali slabo obrambo, naredili smo nekaj napak, tudi oni so jih delali, ampak preprosto so bili ekstremno dobro razpoloženi. Ponosen sem na skupino fantov, dali so vse od sebe na vsaki tekmi, igrali smo drug za drugega, kolektivno, borili se, stali smo drug drugemu ob strani v težkih in dobrih trenutkih. Žal smo zadnji dve tekmi izgubili, kar pušča neki grenek priokus lepi pravljici, ki smo jo naredili. Dobil sem tudi občutek, da smo danes igrali proti več kot petim igralcem."

Prepelič: Na EP se bomo vrnili še močnejši

Klemen Prepelič: "Oba poraza sta neznosna (polfinale in tekma za 3. mesto). Že v polfinalu smo bili tako blizu tako želeni medalji, ampak danes je treba priznati, da je bila Avstralija boljša. Bila je dominantna od začetka do konca. Patty Mills je naredil svoje, odigral je izjemno tekmo, verjetno tekmo kariere, za kar mu je treba čestitati. Ko smo njega uspeli malo omejiti, je našel razigranega Inglesa, na koncu se mu je pridružil še Exum in dokazali so svojo kakovost. Morda smo malo izgubili glavo zaradi sodnikov, ampak je, kar je. Mislim, da so naše prve olimpijske igre velik uspeh za nas z grenkim priokusom, ampak naslednje leto se bomo na evropskem prvenstvu vrnili še močnejši."

Dončić: Hvala vsem v Sloveniji, da so nas podpirali

Luka Dončić: "Avstralija je danes igrala izjemno košarko. Zaslužila ji je bron, saj je igrali boljše od nas. Ponosen sem na to ekipo. Žal mi je za navijače, vem, da so vsi navijali za nas. Tudi mi smo si kolajno želeli, morda smo bili na obeh tekmah malce preveč čustveni, obnašati bi se morali drugače, a tudi nas so po teh dveh mesecih dela in borbe preplavila čustva. Lahko rečem le, da smo naredili vse, da bi se vrnili z odličjem."

Jaka Blažič: "Razočaran sem nad današnjo igro. Od prve do zadnje sekunde nismo bili pravi. Bili smo nervozni, Avstralci pa so pokazali vse svoje izkušnje in kako se igra. Ponosen na naše dosežke tukaj, na žalost pa se danes ni izšlo. Avstralci so imeli razigranega Pattyja Millesa, prepozno smo ga začeli pokrivati po celem igrišču. Tudi sodniki se danes niso izkazali, naklonjeni nam niso bili čez cel turnir. Avstralija je bila boljša, nas pa v prihodnji letih čakajo novi turnirji, kjer bomo pokazali več."

Zoran Dragić: "Čustveno smo bili popolnoma prazni po Franciji. Skušali smo stopiti skupaj, skušali smo zmagati, dobiti kolajno. Na žalost ni šlo. A na turnirju smo pokazali, da imamo mlado ekipo in da to reprezentanco čaka lepa priložnost, vse do Pariza. Danes smo začeli dobro, nato pa smo delali preveč napak, izgubili preveč žog. In vedno ko smo se približali, so dali lahke koše. Avstralci so imeli tudi svoj dan in izredno zadevali. Lahko rečem le, da smo dali vse od sebe, a žal ni šlo."

Briaan Warwick Goorjan (selektor Avstralije): "Zelo lahko je igrati, ko imaš ob sebi Pattyja Millsa in Joeja Inglesa ter pokažeta to, kar sta danes, ko sta imela žogo v rokah. Igrali smo enostavno in nadzirali tekmo. Po 12 letih smo prišli do tako želenega odličja, kar je za nas nekaj posebnega, zato to doživljamo še toliko bolj čustveno. Onadva sta odločila tekmo za bron in nas vse nagradila za naše delo."

Patty Mills: "Na parketu ni bilo najboljšega. Vsi smo se enako potrudili in prav ta trud vseh nas je odločil današnjo tekmo. Imeli smo met, protinapad, zabijanje. Aktivni smo bili v obrambi. Res smo garali kot ekipa, drug drugemu krili hrbet. Od začetka smo vedeli, da bomo tekmo dobili z dobro obrambo in to nam je danes uspevalo."

Košarka (M), tekma za 3. mesto: Slovenija – Avstralija, posnetek
Analiza tekme za 3. mesto Slovenija – Avstralija

Finale:
Francija – ZDA
82:87 (18:22, 21:22, 24:27, 19:16)

Sorodna novica Američani pošteno garali za četrti zaporedni olimpijski naslov

Polfinale:
FRANCIJA
– Slovenija
90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24)

ZDA – Avstralija
97:78 (18:24, 24:21, 32:10, 23:23)