Aleksander Sekulić je bil v vlogi pomočnika del pravljice v Carigradu 2017, zdaj pa odlično deluje tudi kot vodja strokovnega štaba. Foto: Reuters
Aleksander Sekulić je bil v vlogi pomočnika del pravljice v Carigradu 2017, zdaj pa odlično deluje tudi kot vodja strokovnega štaba. Foto: Reuters

"Običajno torkovo jutro: uvrstili smo se v polfinale olimpijskih iger," se je v prvem odzivu po velikanski zmagi slovenskih košarkarjev pošalil Sekulić. Ob tem je nadaljeval: "Uspela nam je seveda velika stvar za vse nas, za ekipo in celo državo. Še enkrat ponavljam, fantje so na igrišču pustili srce, eni so tudi krvaveli za to zmago in nikomur to ni bilo težko. Vsak je pripravljen za to ekipo narediti vse. Vsako odločitev, ki jo sprejmejo, jo v korist moštva. Vseh 12 igralcev. Ponosen sem, da lahko vodim to ekipo, ki je prišla med štiri najboljše na svetu."

Sorodna novica Za to tekmo garali celo poletje: Če bi jo izgubili, si ne bi odpustili

Po dobrem začetku, ko so si v slogu predstav v zadnjem obdobju z učinkovitim hitrim napadom že v uvodni četrtini nabrali dvomestno prednost, je v nadaljevanju ritem padel in Slovenija do odmora ni več razvila prepoznavne igre, Nemci pa so z natančnimi meti izza črte ujeli in za trenutek celo prehiteli evropske prvake: "Zelo smo spoštovali nemško ekipo. Pričakovali smo težko delo in zavedali smo se, da imajo zelo nevarne strelce z razdalje. To smo občutili v prvem polčasu, v drugem pa nam je to uspelo izničiti. Vztrajali smo pri tistem, kar dobro delamo – hiter napad in agresivna obramba. Do konca srečanja se nam je obrestovalo in mislim, da smo zasluženo polfinalisti, čeprav tega nismo vzeli za samoumevno, ampak smo trdo garali za to."

Povzetek tekme Slovenija - Nemčija

Težko je ostati miren, ko je toliko v igri

Že do odmora so Sekulićevi izbranci prevzeli pobudo, v tretji četrtini, v kateri je bilo prisotne kar precej nervoze, ko so prejeli od nešportne pa do tehnične napake in se je zdelo, da je sodniški trojici položaj malce ušel iz rok, pa so razliko oplemenitili v dvomestno: "Res smo si želeli tega polfinala in zato je bilo prisotne tudi nekaj nervoze. Težko je ostati miren, ko je toliko v igri. To so prve olimpijske igre za nas in vsaka stvar je tu nova. Lahko rečemo, da smo tekmo vzeli kot vsako drugo, igrali smo že tako, vendar smo se zavedali, da nam prinaša nekaj posebnega. Emocije so prišle na dan. Ne smemo pozabiti, da so to olimpijske igre – sanje vsakega športnika. Zdaj smo v boju za medalje na prestižnem košarkarskem turnirju. Težko je to primerjati z drugimi prvenstvi."

Pogovor s selektorjem Sekulićem po zmagi nad Nemčijo
Blažič in Dončić po preboju v polfinale

Nemški selektor Henrik Rödl in košarkar Niels Giffey sta po srečanju poudarila agresivno slovensko obrambo. Res je, da v Tokiu navdušuje napad Sekulićeve vrste, toda podobno kot na evropskem prvenstvu 2017, na katerem je Slovenija dajala ogromno točk s hitrimi ofenzivnimi akcijami ob veliki napadalni frekvenci, je bila pika na i agresivna defenzivna igra. Nemčiji so tako na primer v drugem polčasu dopustili le 33 točk: "Jasno je, da je obramba zelo pomembna, a se moramo zavedati, kaj je naš, da tako rečem, DNK. Imamo res razkošen talent v napadu in želim, da ga izkoriščamo. Moramo izkoristiti svoje prednosti. Obenem obramba ni le stvar volje, ampak tudi kakovosti. Če želi biti nekdo dober v obrambi, mora imeti določene kakovosti. Mislim, da jih mi imamo. Zagotovo imamo napadalni talent, in če se to poklopi, smo težko ustavljivi."

Če ne bi bilo pandemije, bi imeli na tribunah izjemno podporo

Zdaj je pred Slovenijo še polfinalna tekma s Francijo. Na evropskem prvenstvu pred štirimi leti je dobila prepotrebne izkušnje, ko je tedaj v boju za finalno vstopnico premagala Španijo, ki je branila naslov. "Lahko govorimo za različne generacije. Vrniti se je treba precej nazaj. Če vzamemo Beograd 2005 in Madrid 2007, ko smo nesrečno izgubljali v četrtfinalu, ali pa polfinala na Poljskem 2009. Vsako tekmovanje nam je dalo določene izkušnje. Verjetno smo se morali tolikokrat opeči, da smo prišli do položaja, ko znamo igrati take tekme. Evropsko prvenstvo v Carigradu je pokazalo, da smo se nekaj naučili, in vem, da bomo znali igrati tudi olimpijski polfinale," je povedal 43-letni Ljubljančan, ki je novembra lani sedel na slovensko klop, potem ko je bil vrsto let pomočnik. Kljub pogovorom z nekaj zvenečimi evropskimi trenerskimi imeni se je KZS odločil zanj. In zadel v polno.

Sorodna novica Z izjemno predstavo povozili Nemce in napovedali medaljo

"Skupina fantov, ki rada igra skupaj. Med njimi je odlična kemija. V ekipi ni prisotnega nobenega ega ali sebičnosti. Vsi z vsem srcem igrajo za reprezentanco, kar se vidi tudi na treningih, imajo skupen cilj in želijo dati vse od sebe za zmago. Igrajo kot ekipa in ves čas se išče košarkar v najboljšem položaju. To dela našo ekipo posebno," je ključ do uspeha opisal Sekulić, ki mu je tako kot vsem reprezentantom žal, da ob vnovični košarkarski evforiji na tribunah ne more biti izjemnih slovenskih navijačev. "Brez dvoma imamo najboljše navijače na svetu. Povsod nam sledijo. Žal ne morejo biti v Tokiu, vemo pa, da nas podpirajo doma. Četudi je bila tekma ob 3.00 po slovenskem času, jo je verjetno cela država spremljala. V imenu cele ekipe lahko povem, da smo ponosni, da lahko predstavljamo Slovenijo in smo del te zgodbe. Vemo, da če ne bi bilo pandemije, bi imeli na tribunah izjemno podporo."