Luis Scola je postal pravi sinonim za argentinsko košarko. Foto: AP
Luis Scola je postal pravi sinonim za argentinsko košarko. Foto: AP

Nepozabne so njegove predstave iz Aten, ko sta skupaj z Manujem Ginobilijem pred 17 leti popeljala Argentino na olimpijski prestol. Ves čas sta tvorila udarno navezo zlate generacije te južnoameriške košarkarske velesile, ki je z njima na čelu žela izjemne uspehe. Medtem ko se je legendarni branilec San Antonia, ki je tri leta starejši od Scolaja, poslovil po olimpijskih nastopih v Riu pred petimi leti, pa zdaj že kar ikona argentinske košarke še vedno vztraja.

Sorodna novica Edini, ki so v "eri sanjskih moštev" prekinili ameriško olimpijsko prevlado

"Star sem 41 let, in jasno je, da se počasi bliža konec. Vseeno ne razmišljam o tem, da bi imel rad dober poslovilni turnir in da bi na poseben način zaključil kariero. Niti ne vem, ali se bom po koncu olimpijskih iger res poslovil. Res ne razmišljam o tem. V glavi imam le, kako biti čim bolje pripravljen in na najboljši način pomagati svoji reprezentanci," je o koncu bogate in dolge športne poti dejal Scola, ki je kapetan izbrane vrste že 14 let. Kot najstnik se je iz domovine preselil v Španijo, kjer je vrsto let blestel v dresu Baskonie, od koder je za deset let odšel v NBA. Zatem se je preizkusil na Kitajskem, po odličnih predstavah na košarkarskem svetovnem prvenstvu 2019 pa je sledila selitev v Italijo, najprej k milanski Olimpii, nazadnje pa je igral za Varese.

206 centimetrov visoki košarkar iz Beunos Airesa je prvo medaljo na velikih tekmovanjih z izbrano vrsto osvojil že pred 20 leti, ko so Argentinci dobili AmeriCup. Leto pozneje so postali svetovni podprvaki, kar jim je uspelo tudi pred dvema letoma. To je bila za Scolaja 16. reprezentančna kolajna. Ob dveh naslovih svetovnega podprvaka je ključno vlogo odigral tudi pri omenjenem olimpijskem zlatu v Atenah, štiri leta pozneje v Pekingu pa pri doseženem bronu. Vsa ta leta je bil nosilec izbrane vrste in kljub 41 letom je še vedno njen nepogrešljivi člen.

Pred dvema letoma so Argentinci navdušili na svetovnem prvenstvu, kjer so jim edino manjkajoče zlato velikih tekmovanj v finalu, ki je bil v Pekingu, preprečili Španci (95:75). Scola je odigral izvrsten turnir. Bil je prvi strelec in skakalec svojega moštva, na koncu pa je bil tudi izbran v prvo peterko prvenstva. Zdaj ga čaka peti olimpijski nastop, s čimer je tudi argentinski rekorder. Fizično ni bil nikoli dominanten igralec, a ima zelo visok košarkarski IQ, zaradi česar je še vedno zelo nevaren. Vedno je bil iznajdljiv in učinkovit v bližini obroča, mojstrska igra s hrbtom proti košu, hkrati pa zna zadevati tudi z razdalje.

In kot zapisano, je še vedno ključen mož svoje reprezentance. "Argentina ima ogromno izkušenj z velikih tekmovanj. Tu izstopa Scola, ki ne glede na svojo starost igra še vedno poletno. Je zelo pomemben igralec tega moštva in praktično se ob Campazzu vse vrti okoli njega," je slovenski selektor Aleksander Sekulić ob Facundu Campazzu Scolaja izpostavil kot glavno argentinsko nevarnost. Evropski prvaki se bodo z ameriškimi podprvaki na Japonskem pomerili v ponedeljek ob 6.40.

Scola med slavjem olimpijskega zlata v Atenah. Foto: EPA
Scola med slavjem olimpijskega zlata v Atenah. Foto: EPA

Scola je desna roka selektorja Sergia Hernandeza in nekakšen trener na parketu, hkrati pa v odločilnih trenutkih najzanesljivejša izbira v napadu. Argentinska izbrana vrsta ima veliko izkušenj, vseeno pa zimzeleni krilni center, ki v zadnjih letih igra tudi na položaju pet, šteje kar deset let več od drugega najstarejšega reprezentanta (Nicolas Laprovittola, op. a.). Trenutno je na petem mestu po številu doseženih točk na olimpijskih igrah, v Tokiu pa bi moral zlahka prehiteti Brazilca Wlamirja Marquesa, ki je z ducatom več četrti.

"Na zadnjem svetovnem prvenstvu smo prišli do finala. Vedno obstaja možnost za zmago. Jasno je, da so na turnirju reprezentance, ki so kakovostnejše od nas, ampak, če igramo, kot smo na Kitajskem, ali celo bolje, imamo možnost proti vsakomur. Zavedamo se tudi, da če ne igramo na ustrezni ravni, lahko izgubimo z vsakim. Naš cilj je torej doseči raven igre, kot smo jo na svetovnem prvenstvu, oziroma jo še nadgraditi," je Scola samozavesten pred začetkom košarkarskih obračunov na športnem festivalu pod petimi krogi.