Selektor Sergio Hernandez, v ozadju pa nosilca igre Luis Scola in Facundo Campazzo. Foto: AP
Selektor Sergio Hernandez, v ozadju pa nosilca igre Luis Scola in Facundo Campazzo. Foto: AP

El Alma Argentina (argentinska duša, op. a.), kot se glasi vzdevek izbrane vrste, je ob nekdanjih Sovjetski zvezi in Jugoslaviji (prvak leta 1980, ko na igrah v Moskvi ni bilo Američanov) četrta, ki se poleg ZDA lahko pohvali z osvojeno zlato kolajno. Uspelo ji je pred 17 leti v Atenah, kjer je po porazih s Španijo in Italijo v predtekmovanju v četrtfinalu ugnala Grčijo, nato pa v polfinalu na kolena spravila ZDA (89:81), za katera so tedaj med drugim igrali izkušena Allen Iverson in Tim Duncan ter izjemno nadarjeni LeBron James, Carmelo Anthony in Dwyane Wade. Na tisti tekmi je bil z 29 točkami neustavljiv Manu Ginobili, tudi sicer glavni argentinski junak turnirja.

Luis Scola in Manu Ginobili (fotografija s finala OI v Atenah) sta bila ključna moža zlate argentinske generacije, Scola pa uspehe žanje tudi s trenutno selekcijo izbrane vrste. Foto: EPA
Luis Scola in Manu Ginobili (fotografija s finala OI v Atenah) sta bila ključna moža zlate argentinske generacije, Scola pa uspehe žanje tudi s trenutno selekcijo izbrane vrste. Foto: EPA

Ob atenskem zlatu še bron v Pekingu 2008

V finalu v Oaki je sledila zanesljiva zmaga nad Italijo (84:69), najboljši posameznik obračuna za zlato pa je bil s 25 točkami in 11 skoki Luis Scola. Zanj so bile to prve olimpijske igre, še naprej pa je danes 41-letni krilni center ključen mož reprezentance. V Tokiu bo petič zaigral pod petimi krogi. Ob atenskem zlatu je bil tudi ključen mož pekinškega brona 2008, 2012 je Argentina izgubila obračun za bron z Rusijo, pred petimi leti v Riu pa je bila v četrtfinalu prepričljivo boljša ameriška zasedba.

Košarkarji v albiceleste dresih, ki so v zadnjih dveh desetletjih Braziliji odvzeli primat najboljše južnoameriške reprezentance, v Tokiu osmič sodelujejo na olimpijskem turnirju. Kot zapisano, so osvojili dve kolajni z zlato generacijo, ki je leta 2002 postala tudi svetovni podprvak. A Ginobili in druščina imajo tudi zelo uspešne naslednike, saj so Argentinci pred dvema letoma na Kitajskem prav tako prišli do srebra na košarkarskem mundialu (v finalu je s 95:75 slavila Španija). Devet igralcev, ki so sodelovali pri naslovu svetovnih podprvakov, je prišlo tudi na Japonsko.

Na tistem turnirju je bil znova glavni kapetan Scola, ki je bil celo uvrščen v postavo prvenstva. Bil je prvi strelec in skakalec svoje reprezentance, prvi podajalec Argentine, ki je bil v tem statističnem elementu tretji na prvenstvu, pa je bil Facundo Campazzo, okoli katerega se vrti igra. "Zagotovo je največja moč Argentine zunanja linija. Dirigent je Campazzo, ki vse odlično povezuje. Ob njem je ključen tudi Scola, ki ima res ogromno izkušnje. Ona sta glavna v igri. Nevaren je ta južnoameriški način igre, ki je tudi malce "umazan". Sicer gre za zelo talentirano moštvo. Vedno so bili znani po nadarjeni ekipi, ki res zna igrati košarko. Zato so tudi nizali vse te uspehe na velikih tekmovanjih," je povedal organizator igre slovenske reprezentance Aleksej Nikolić.

Campazzo nekdaj soigralec Dončića, trenutno pa Čančarja

Selektor Aleksander Sekulić je o prvem nasprotniku dodal: "Že kar nekaj časa smo se s štabom posvečali Argentini, saj smo se želeli zares dobro pripraviti nanje. Ta reprezentanca ima ogromno izkušenj z velikih tekmovanj. Campazzo je glavni dirigent, ob Scolaju pa imajo še nekaj nevarnih orožij – Vildoza, Laprovittola, Deck, Brussino, ki ima za sabo dobro sezono v Zaragozi in smo se z Nymburkom z njimi letos pomerili. Gre za temperamentno in zelo nevarno reprezentanco."

Postava Argentine

Nicolas Brussino, 205 cm, 1993
Leandro Bolmaro, 200 cm, 2000
Francisco Caffaro, 214 cm, 2000
Facundo Campazzo, 180 cm, 1991
Gabriel Deck, 198 cm, 1995
Marcos Delia, 209 cm, 1992
Tayavek Gallizzi, 204 cm, 1993
Patricio Garino, 198 cm, 1993
Nicolas Laprovittola, 188 cm, 1990
Luis Scola, 207 cm, 1980
Juan Pablo Vaulet, 199 cm, 1996
Luca Vildoza, 189 cm, 1995

Sergio Hernandez, ki aktualne podprvake AmeriCupa vodi že šest let, pod obročema upe torej polaga v zimzelenega Scolaja. Na zunanjih položajih ima na voljo zelo širok izbor kakovostnih igralcev. Slovenski reprezentanti dobro poznajo Campazza, ki je vrsto let igral v Španiji. Pri Realu Madrid je bil hitri in spretni organizator igre soigralec Luke Dončića, zdaj pa si v Denverju deli garderobo z Vlatkom Čančarjem. "Luka je, odkar sva igrala skupaj pri Realu, močno napredoval. Razvil se je v enega najboljših na svetu. Na takega igralca se je treba posebej pripraviti. Osebno poznam kar nekaj igralcev iz Slovenije. Vemo, kako so dobra ekipa, ki jo Luka odlično vodi na igrišču. Nevarni so praktično na vseh položajih. Igrajo zelo dinamično. Imajo res izvrstno kemijo v moštvu, dolgo in dobro se poznajo. Luka je izjemno kakovosten, zelo samozavesten in z le kolektivno čvrsto obrambo ga lahko omejimo. Poskrbeti moramo, da vzpostavimo svoj ritem in nasprotniku preprečimo, da nam vsili svojo igre," je razmišljal Campazzo, ki se je pri Nuggetsih zelo dobro znašel.

V NBA-ju igra tudi Luca Vildoza, ki se je maja preselil v New York. Predtem je bil član Baskonie, skupaj z Zoranom Dragićem in še enim argentinskim reprezentantom Patriciem Garinom pa so lani postali španski prvaki. Tu sta še Nicolas Laprovittola, nekdanji MVP španske lige, ki je po dveh letih zapustil Real Madrid, in 20-letni Leandro Bolmaro, veliki up Barcelone. Nicolas Brussino skupaj s še enim NBA-jevcem Gabrielom Deckom nosi glavno breme na položajih tri in štiri. Košarkar Oklahome je pri Realu igral skupaj s Klemnom Prepeličem.