Foto: Reuters
Foto: Reuters

Murphy, trikratni olimpijski zmagovalec (vsa zlata odličja je osvojil pred petimi leti v Riu de Janeiru), je povedal, da petkovo finalno plavanje na 200 m hrbtno "verjetno ni bilo čisto", potem ko mu ni uspelo ubraniti olimpijskega zlata v tej disciplini.

Je, kar je. Trudim se, da se ne ujamem v takšno razmišljanje. Vse to mi prinaša veliko psihično izčrpanost. Vrsto let plavam, tekmujem na tekmah, zavedajoč se, da vse skupaj verjetno ni najbolj čisto.

Ryan Murphy, ameriški plavalec

Zmagal je Rus Jevgenij Rilov, ki je pobral zlato tudi v finalu 100 m hrbtno, obenem pa na še enkrat daljši razdalji postavil nov olimpijski rekord (1:53,27).

Dvomi v čistost športa
"Trenutno se mi po glavi podi 15 misli, 13 izmed njih bi me spravile v veliko težav," je takoj po svojem finalnem nastopu povedal Murphy, potem ko ga je novinar vprašal, ali se mu zdi kazen ruskim športnikom učinkovita. "Je, kar je. Trudim se, da se ne ujamem v takšno razmišljanje. Vse to mi prinaša veliko psihično izčrpanost. Vrsto let plavam, tekmujem na tekmah, zavedajoč se, da vse skupaj verjetno ni najbolj čisto," je še povedal.

Dobitniki olimpijskih odličij na 200 m hrbtno (z leve proti desni): Ryan Murphy, Jevgenij Rilov in Luke Greenbank. Foto: EPA
Dobitniki olimpijskih odličij na 200 m hrbtno (z leve proti desni): Ryan Murphy, Jevgenij Rilov in Luke Greenbank. Foto: EPA

Vedno opravljam vse mogoče protidopinške kontrole. Nikoli si ne bi odpustil, če bi vzel kaj nedovoljenega. Res ne vem, kako se odzvati na vse te komentarje. Nihče me še ni česar koli obtožil.

Jevgenij Rilov, olimpijski zmagovalec na 200 m hrbtno

Ni želel obtoževati tekmecev
Pozneje je na novinarski konferenci svojo izjavo malce omilil. Poudaril je, da je govoril na splošno o dopingu v plavalnem svetu, ne le o svoji disciplini. "Moj namen ni, da bi kogar koli obtoževal. Čestitam Jevgeniju in Luku (Britanec Luke Greenback je v finalu osvojil bronasto odličje, op. a.). Za njima je izjemen nastop, oba sta zelo nadarjena plavalca," je pojasnil, a hkrati dodal: "Vseeno pa še vedno verjamem, da je v tem športu doping še vedno zelo prisoten."

V plavanju je povsod veliko dopinga. Dobro vem, da se dogaja. Prav tako se zavedam, da ne morem zaupati polovici plavalcem, s katerimi tekmujem.

Kyle Chalmers, avstralski plavalec

Rilov presenečen nad opazkami
Rilov je bil nad Murphyjevim komentarjem presenečen. Na svoji novinarski konferenci se je dotaknil tudi te teme in dejal: "Vedno opravljam vse mogoče protidopinške kontrole. Nikoli si ne bi odpustil, če bi vzel kaj nedovoljenega. Res ne vem, kako se odzvati na vse te komentarje. Nihče me še ni česar koli obtožil." Ruski predstavnik za odnose z javnostjo Murphyjevih opazk ni želel komentirati, v molk se je zavila tudi ameriška plavalna zveza.

Švicar Jérémy Desplanches verjame v čistost športa in poudarja, da je včasih treba priznati poraz oziroma dejstvo, da je tekmec preprosto boljši. Foto: EPA
Švicar Jérémy Desplanches verjame v čistost športa in poudarja, da je včasih treba priznati poraz oziroma dejstvo, da je tekmec preprosto boljši. Foto: EPA

Seveda vedno obstajajo nekateri čudni, sumljivi primeri. Ko pa je nekdo boljši od tebe, je toliko lažje reči, da je dopingiran.

Jérémy Desplanches, švicarski plavalec

Desplanches: Najlažje je reči, da je nekdo dopingiran
Švicarski plavalec Jérémy Desplanches, ki je v Tokiu osvojil bronasto odličje na 200 m mešano, pa je poudaril, da ne dvomi v čistost svoje tekme oziroma tekmecev. "Seveda vedno obstajajo nekateri čudni, sumljivi primeri. Ko pa je nekdo boljši od tebe, je toliko lažje reči, da je dopingiran. Včasih pač morač priznati, da je nekdo preprosto boljši," je povedal 26-letnik, ki bo čez dober teden dni dopolnil 27 pomladi.

Vang: Ničelna toleranca do dopinga
Na 200 m mešano je zlato odličje osvojil Kitajec Šun Vang, ki je bil prav tako deležen vprašanja o dopingu v plavanju. Spomnimo, Kitajci so v 90-ih letih prejšnjega stoletja poskrbeli za velik dopinški škandal (med letoma 1990 in 1998 je kar 28 kitajskih plavalcev oddalo pozitiven vzorec na steroide). "Kitajci smo proti dopingu. Do tega imamo ničelno toleranco," je bil kratek in jedrnat.

Kyle Chalmers je pred letom dni izjavil, da polovici svojih tekmecev ne zaupa. Foto: EPA
Kyle Chalmers je pred letom dni izjavil, da polovici svojih tekmecev ne zaupa. Foto: EPA

Chalmers: Več kot polovici plavalcem ne morem zaupati
O dopingu v plavanju je že pred letom dni govoril tudi avstralski plavalec Kyle Chalmers, olimpijski zmagovalec v 100 m prosto iz Ria de Janeira, ki je v tej disciplini v Tokiu osvojil srebro, potem ko ga je v finalu z olimpijskim rekordom (47,02) ugnal Američan Caeleb Dressel. Tedaj je v podkastu Phila Davisa povedal: "V plavanju je povsod veliko dopinga. Dobro vem, da se dogaja. Prav tako se zavedam, da ne morem zaupati polovici plavalcem, s katerimi tekmujem." Obenem je priznal, da mu to predstavlja dodatno motivacijo. "Vsak dan želim premagati kogar koli. Ne zanima me, kaj se pretaka v telesih mojih tekmecev, vselej želim biti boljši od njih," je objasnil.

Mednarodna plavalna zveza FINA je sicer leta 2020 javno razkrila sedem dopinških primerov v plavanju, enega manj kot leta prej.

FINA prepovedala, CAS dovolil

Pred začetkom letošnjih olimpijskih iger v Tokiu je upravno telo Mednarodne plavalne zveze FINA dvema ruskima plavalcema - Aleksandru Kudaševu in Veroniki Andrusenko - zaradi dokazov o dopingu, zbranih v moskovskem laboratoriju, prepovedalo nastop. Le nekaj dni pred odprtjem iger pa je Mednarodno športno razsodišče CAS po pritožbi v Lozani omenjenima športnikoma dovolilo nastop v deželi vzhajajočega sonca. Skupaj sta nastopila v šestih različnih disciplinah, medalje nista osvojila.