197 cm visoki in približno 110 kilogramov težki Matej Gaber igra na položaju krožnega napadalca. Foto: EPA
197 cm visoki in približno 110 kilogramov težki Matej Gaber igra na položaju krožnega napadalca. Foto: EPA

29-letni Škofjeločan je že nekaj let nosilec igre slovenske reprezentance. 197 cm visoki krožni napadalec je steber obrambe, zelo dobro pa se znajde tudi v napadu.

Slovenija si bo konec tedna na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu poskušala izboriti pot na olimpijske igre v Tokiu. Že pred tem pa jo v torek čaka še kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo proti Poljski. Slovenci bodo torej v šestih dneh odigrali štiri "prave" tekme.

Nekaj razmišljanj pred zahtevnim razporedom je Gaber, sicer član madžarskega Pick Szegeda, strnil v spodnjem intervjuju.

Prenos na TV SLO 2/MMC-ju

Tretjo kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem 2022 med Slovenijo in Poljsko iz Celja lahko drevi spremljate na TV SLO 2/MMC-ju. Prenos se bo začel ob 20.00, tekma pa ob 20.10.


Pred vami je naporen reprezentančni teden. V kakšnem razpoloženju in formi ste prišli na zbor?
Vsakič se je lepo vrniti v reprezentanco, da se zberemo vsi skupaj in da vidim fante po dolgem času. Tokrat sicer od zadnje tekme na svetovnem prvenstvu ni minilo veliko časa, mesec dni. Vemo, kaj nas čaka v tem tednu. Cilji so jasni, poskušali bomo zmagati na vseh štirih tekmah. Tekma s Poljaki bo pomembna, da vidimo, kje smo oziroma kaj moramo še izpiliti pred kvalifikacijami za olimpijske igre. Od Ria naprej (2016) stremimo k enemu cilju, to je, da se uvrstimo v Tokio, zato bomo poskušali zmagati na vseh treh tekmah tudi v Berlinu.

Časa za priprave ni veliko. Kaj je sploh mogoče postoriti na teh nekaj skupnih treningih, ki jih boste imeli na voljo?
Ekipa je bolj ali manj ista kot na prvenstvu, tako da Ljubov sistem poznamo. Ljubo nam je že pred zborom pošiljal videe, da si pogledamo, kaj smo naredili dobro in kaj slabo, vse s ciljem, da poskušamo to popraviti.

Že v torek (danes, intervju je nastal v ponedeljek, op. a.) se boste v Celju ‒ v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ‒ pomerili s Poljsko. Srečanje bi sicer moralo biti že novembra, a je odpadlo zaradi novega koronavirusa. Kako gledate na to tekmo: kot breme pred kvalifikacijskim turnirjem v Berlinu ali pa kot dobrodošlo ogrevanje/uigravanje pred spopadom za olimpijske igre?
Kot nam je dejal direktor reprezentance (Uroš Mohorič, op. a.), smo hoteli to tekmo prestaviti, a preprosto ni bilo nobenega drugega termina. Kot sem že omenil, bo ta tekma pokazatelj, kje smo in jo moramo izkoristiti za čimboljšo pripravo na kvalifikacije.

Poljska in Slovenija sta glavni kandidatki, da se iz skupine 5, v kateri sta še Nizozemska in Turčija, uvrstita na evropsko prvenstvo, zato bo torkova tekma derbi skupine. Je Slovenija favorit ali pač ne, saj je tudi Poljska izjemno kakovostna reprezentanca?
Res je, Poljaki so se na svetovnem prvenstvu zelo dobro zoperstavili najboljšim reprezentancam. Imajo tudi po imenih zelo kakovostno reprezentanco. Mislim, da bomo morali biti maksimalni, če bomo hoteli zmagati, kar pa seveda bomo.

Še pomembnejše preizkušnje vas čakajo konec tedna v Berlinu, ko se boste od petka do nedelje zapored pomerili z Alžirijo, Nemčijo in Švedsko. Na olimpijske igre se uvrstita prvi dve reprezentanci. Zdi se, da Slovenija lahko premaga kogar koli, težko pa bi rekli, da je v konkurenci Nemcev in Švedov favoritinja. Kako bi vi razvrstili reprezentance po moči na tem turnirju?
Mi smo v zadnjih letih že pokazali, da lahko igramo z vsako reprezentanco. Če smo pravi in verjamemo v to, lahko v Berlinu premagamo vse tri reprezentance.

Gaber od leta 2016 uspešno igra za madžarski Pick Szeged. Pred tem je kariero začel v domači Škofji Loki, nato pa nastopal še za Gorenje in Montpellier. Foto: EPA
Gaber od leta 2016 uspešno igra za madžarski Pick Szeged. Pred tem je kariero začel v domači Škofji Loki, nato pa nastopal še za Gorenje in Montpellier. Foto: EPA

S Švedi je Slovenija igrala pred mesecem in pol na svetovnem prvenstvu v Egiptu, ko ste prav vi nekaj sekund pred koncem zadeli za remi (28:28). Ali lahko pričakujemo, da bo tudi o potniku na OI odločala ena žoga oziroma en zadetek?
Obe reprezentanci, tako mi kot Švedi, igramo zelo hiter rokomet. Odločala bo malo tudi dnevna forma. A verjamem v nas in našo ekipo. Upam, da na koncu ne bo odločala ena žoga oziroma en gol, ampak da bomo tekmo prej odločili v svojo korist.

Oba sta zelo močna člena naše reprezentance. Ampak kogar ni, brez njega se mora. Bomo pač morali drugi pokrpati njun prispevek oziroma narediti njun posel. Kakor koli, na olimpijske kvalifikacije čakamo zadnja štiri leta. Ne želim si nalagati bremena, a moramo se uvrstiti v Tokio. Naša želja po OI je zelo velika.

Gaber o odsotnosti Henigmana in Mačkovška

Reprezentanca je pred to akcijo zaradi poškodb ostala brez pomembnih igralcev Nika Henigmana in Boruta Mačkovška, vaših soigralcev v Szegedu. Bo sploh mogoče nadomestiti njuno odsotnost?
Oba sta zelo močna člena naše reprezentance. Ampak kogar ni, brez njega se mora. Bomo pač morali drugi pokrpati njun prispevek oziroma narediti njun posel. Kakor koli, na olimpijske kvalifikacije čakamo zadnja štiri leta. Ne želim si nalagati bremena, a moramo se uvrstiti v Tokio. Naša želja po OI je zelo velika.

Kako se razumete s selektorjem Ljubomirom Vranješem, kaj pričakuje od vas?
Odnos imava zelo korekten, rekel bi, da normalen odnos trener-igralec. Poskušam kar se da dobro narediti, kar selektor želi, in to je to.

Primerjava Vranješa s prejšnjim selektorjem Veselinom Vujovićem?
Vranješ pove vse na mirnejši način, pooseblja skandinavsko mirnost.

Ozriva se še na klubsko raven. V osmini finala Lige prvakov boste s Pick Szegedom igrali proti Kielu, aktualnemu evropskemu prvaku. To bo kar zahtevna naloga. Kako bi sicer ocenili sezono do zdaj?
Letošnja sezona je zaradi novega koronavirusa zelo specifična. V novembru smo zaradi okužb na nekatere tekme hodili s sedmimi, osmimi igralci. Od svetovnega prvenstva pa do zdaj smo imeli spet štiri pozitivne igralce, tudi trener je zdaj pozitiven. Poleg tega imamo še pet igralcev poškodovanih, tako da je letošnja sezona ena najtežjih v moji karieri.

V Szegedu igrate od leta 2016. Če se ne motim, ste lani podaljšali pogodbo do leta 2024. Očitno ste se na jugu Madžarske dobro znašli. Mogoče kaj pogrešate?
Res je, trener (Juan Carlos Pastor, op. a.) mi zelo zaupa. Moja družina se zelo dobro počuti, otroci z veseljem obiskujejo vrtec, drugo leto gre hčerkica že v malo šolo, tako da lahko rečem, za zdaj super. Zagotovo pogrešam prijatelje, svoje bližnje, mogoče tudi kakšno domačo babičino jed, kaj takega.

Kako ste se sprijaznili z vsemi ukrepi, ki so namenjeni omejevanju novega koronavirusa? Kaj vam je najtežje?
Najtežje so predvsem karantene. Novembra smo štiri dni trenirali, potem pa smo šli za en teden v karanteno in to kar nekajkrat. Ampak moramo se držati ukrepov, da zajezimo koronavirus.