Slovenska rokometna reprezentanca si je z zmago nad Poljaki dvignila samozavest pred kvalifikacijskim turnirjem za olimpijske igre v Berlinu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska rokometna reprezentanca si je z zmago nad Poljaki dvignila samozavest pred kvalifikacijskim turnirjem za olimpijske igre v Berlinu. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje s Poljaki pa je bilo za Slovence tudi dober preizkus pred kvalifikacijskim turnirjem za olimpijske igre (OI) konec tedna v Berlinu, ko se bodo varovanci Ljubomirja Vranješa pomerili z Alžirijo, Nemčijo in Švedsko za eno od prvih dveh mest, ki pelje na OI v Tokio.

Brez Cingesarja, Henigmana in Mačkovška, debi Mazeja
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ tokrat ni mogel računati na poškodovane Darka Cingesarja, Nika Henigmana in Boruta Mačkovška. Je pa za Slovenijo debitiral Tadej Mazej.

Tadej Mazej je uspešno debitiral za reprezentanco. Dosegel je tri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Mazej je uspešno debitiral za reprezentanco. Dosegel je tri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Rahlo boljši začetek Poljakov
Slovenija je v praznem Zlatorogu začela v postavi Klemen Ferlin, Miha Zarabec, Jure Dolenec, Gregor Potočnik, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč in Tadej Mazej. Poljaki so dosegli prvi gol na tekmi, Blagotinšek pa je malo pozneje izenačil. Gostje so se nato z goloma Szymona Sička in Michala Daszka odlepili na 3:1. Dolenec je v osmi minuti s svojim drugim golom znižal na 3:4, a je na drugi strani hitro odgovoril razpoloženi Sičko. Malo pozneje je Mazej dosegel svoj prvi gol za reprezentanco, Matej Gaber pa izenačil (5:5).

Slovenci polčas dobili s 15:14
Sledil je izenačeno in trdo srečanje "gol za gol". Slovenija je v 20. minuti po dobri obrambni akciji in protinapadu Gašperja Marguča povedla z 10:9. Pri 11:11 je poljski vratar Mateusz Kornecki ubranil sedemmetrovko Dolencu, na drugi strani pa je najnevarnejši Poljak Sičko zabil za 12:11. Hitro je odgovoril Janc (12:12). Slovenija je polčas dobila s 15:14, potem ko je protinapad lepo izkoristil debitant Mazej.

Matej Gaber se je dobro boril v obrambi, poleg tega pa v napadu zabil pet golov. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Gaber se je dobro boril v obrambi, poleg tega pa v napadu zabil pet golov. Foto: www.alesfevzer.com

Odlični Marguč in Janc poskrbela za +4
Slovenci so drugi del odprli z golom Marguča za 16:14. Pri 18:16 je imela Slovenija napad za +3, a ga je zapravila, nato pa še enega, tako da je Poljska izenačila na 18:18. V 39. minuti je Marguč znova poskrbel za +2. Slovenija je v nadaljevanju ohranjala zadetek ali dva prednosti. Razpoloženi Marguč je v 45. minuti s svojim šestim golom "iz mrtvega kota" povišal na +3, malo pozneje pa na podoben način Janc na +4 (25:21), tako da je moral gostujoči selektor vzeti minuto odmora.

Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Poljska

Slovenija tekmo mirno pripeljala do konca
Po njej se je Poljska približala na 26:28. Z minuto odmora je njihov niz skušal prekiniti tudi Vranješ. Gaber je nato atraktivno zadel za +3, hkrati pa izsilil še izključitev. Po osmem golu Marguča je semafor znova kazal +4 (30:26). In ko je Gaber malo pozneje zadel za 31:26, je bila tekma praktično odločena.

Pri Sloveniji je bil najbolj razpoložen Marguč, ki je dosegel osem golov, po pet sta jih dodala Dolenec in Gaber.

Slovenija 27. aprila proti Turčiji
Slovenija je z zmago prevzela vodstvo v skupini 5. Naslednjo tekmo bo igrala 27. aprila, ko bo gostovala v Turčiji. Dva dni pozneje se bo v gosteh pomerila s Poljsko, 2. maja pa bo za konec kvalifikacij gostila še Turke.

Slovenija v generalki za Berlin ugnala Poljsko

Gašper Marguč: "V prvem polčasu smo se malce 'mučili', v drugem pa pokazali pravo predstavo. Danes smo izpolnili prvi del naloge in si po zmagi nad Poljaki najbrž zagotovili nastop na evropskem prvenstvu, drugi del naloge pa nas čaka že konec tega tedna v Berlinu."

Blaž Janc: "Od prve do zadnje minute smo imeli tekmece pod nadzorom. V prvem polčasu nismo bili najbolj prepričljivi, nekajkrat smo celo zaostali za dva gola, zato pa smo v drugem dvignili raven naše igre v obrambi in napadu ter zasluženo zmagali."

Vranješ navdušen nad predstavama Marguča in Mazeja

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, skupina 5:

Preložena tekma:
SLOVENIJA – POLJSKA 32:29 (15:14)

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 1, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 5, Cehte, Gaber 5, Zarabec 2, Mazej 3, Ovniček, Bombač, Malus, Suholežnik.

Poljska: Kornecki, Przytula, Daszek 7, Olejniczak, Walczak, Sićko 8, Czuwara 1, Pilitowski 1, Syprzak 1, Krajewski 3, Gebala 6, Przybylski 1, Dzialakiewicz 1, Fdenczak, Chrapkowski, Morawski.

Sedemmetrovke: 5/6; 2/2

Izključitve: 8 min; 10 min

RK: Chrapkowski (47.), Blagotinšek (49.)

Vrstni red: Slovenija 5, Poljska 4, Nizozemska 3, Turčija brez točk.

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2022 gostili Madžarska in Slovaška, se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine in štiri najboljše tretje.