Janja Garnbret je na balvanih pokazala, da je v vrhunski formi. Foto: Reuters
Janja Garnbret je na balvanih pokazala, da je v vrhunski formi. Foto: Reuters

V kvalifikacijah je nastopilo 20 tekmovalk, v finale se je uvrstilo najboljših osem. Poleg 22-letne Korošice, ki je zbrala 56 točk, so to še Seo Chae-hyun iz Južne Koreje (85), Japonki Miho Nonaka (96) in Akijo Noguči (162), Američanka Brooke Raboutou (192), Avstrijka Jessica Pilz (198), Poljakinja Aleksandra Mirosław (380) in Francozinja Anouck Jaubert (390).

Janja Garnbret med nastopom v hitrostnem plezanju. Korošica je šestkratna svetovna prvakinja (dvakrat tudi v kombinaciji - 2018, 2019), zdaj je v boju za olimpijsko medaljo, ki jih v plezanju delijo prvič. Foto: AP
Janja Garnbret med nastopom v hitrostnem plezanju. Korošica je šestkratna svetovna prvakinja (dvakrat tudi v kombinaciji - 2018, 2019), zdaj je v boju za olimpijsko medaljo, ki jih v plezanju delijo prvič. Foto: AP

Mirosław blizu svetovnega rekorda

Tekmovanje se je začelo ob 10.00 s hitrostnim plezanjem, ki je najslabša disciplina obeh Slovenk. Vsaka tekmovalka je steno preplezala dvakrat, štel je boljši čas. Garnbret je zasedla 14. mesto (9,44), Krampl pa 18. (10,43). Obe sta bolje plezali v drugem poskusu.

Garnbret je bila po prvem poskusu 16. (10,32), Krampl 17. (10,44). Obema se je sredi stene pripetila napaka in sta zato izgubili nekaj časa. V drugem poskusu sta bili kljub novima napakama hitrejši, prva je naredila napako v spodnjem delu stene, druga pa tik pod vrhom.

Najboljši čas je na 15 metrov visoki steni postavila Aleksandra Mirosław (6,97), ki je bila le stotinko počasnejša od svetovnega rekorda, drugega Anouck Jaubert (7,12), tretjega pa Kitajka Jiling Song (7,46).

Garnbret je najboljši čas v karieri dosegla 1. julija letos na generalki za OI v Villarsu v Švici – 7,91 sekunde.

Hitrostno plezanje: Nastopa Mie Krampl in Janje Garnbret v drugem poskusu
Hitrostno plezanje: Nastopa Mie Krampl in Janje Garnbret v prvem poskusu
Garnbret: Na balvanih sem iz pozitivne jeze naredila, kar je bilo treba

Simultanka na balvanih

Ob 11.00 so se plezalke merile v balvanskem plezanju. Janja Garnbret je plezala v zadnji skupini. Pokazala je sijajno predstavo, vse štiri balvane "igraje" rešila v prvem poskusu, bila najboljša in po drugi tretjini kvalifikacij prevzela vodstvo!

Mia Krampl ni prišla do vrha nobenega izmed balvanov. Osvojila je štiri bonus oprimke in se uvrstila na 14. mesto. Skupno je bila 19.

Drugo mesto v balvanskem plezanju je zasedla Brooke Raboutou (v prvem poskusu je rešila drugi in četrti balvan), tretje Akijo Noguči (v prvem poskusu je prišla do vrha četrtega balvana).

Nastop Janje Garnbret na prvem in drugem balvanu
Nastop Janje Garnbret na tretjem in četrtem balvanu

V težavnosti najvišje priplezala Seo

Ob 14.10 je bil na sporedu še odločilni del v težavnostnem plezanju. Garnbret je nastopila zadnja, 20. Po zdrsu je zasedla četrto mesto, kar je bilo dovolj za skupno zmago. Krampl je v steno šla deveta po vrsti, plezala je dobro, a je bilo to premalo za uvrstitev v finale. V težavnosti je bila sedma (26+), tekmovanje pa je končala na 18. mestu (1764 točk).

Najvišje je v zadnji disciplini priplezala Seo (40+), druga je bila Pilz (33+), tretja Nonaka (30+), Garnbret pa je dosegla višino 30.

22-letna Korošica pod žarometi v težavnostnem plezanju. Foto: Reuters
22-letna Korošica pod žarometi v težavnostnem plezanju. Foto: Reuters

Garnbret: Iz pozitivne jeze sem naredila, kar je bilo treba

"V hitrosti nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Slabo sem začela, tokrat sem bila res nervozna, verjetno se je to tudi videlo. Potem sem si v balvanih rekla, da nisem brez zveze trenirala dve leti za olimpijske igre, tako da sem iz pozitivne jeze naredila, kar je bilo treba. Potem mi je pa odleglo. Po tretjem balvanu, takrat sem vedela, da je to to. Tedaj sem že vedela, da sem v finalu. Tako mi je odleglo, da sem hotela v težavnosti čim prej končati. Malo preveč sem hitela čez smer in se nisem sprostila tam, kjer je bilo treba. Za čuda mi je nekako vse drselo (smeh). Nisem ravno zadovoljna, ampak vseeno je uspelo," je po tekmi za TV Slovenija dejala slovenska šampionka.

Garnbret: Pritisk na OI je čisto druga pesem

Za Val 202 je pojasnila, da je bila v preteklih dneh živčna zaradi nestrpnega pričakovanja tekme, da se že končno začne. "Tega od mene ni za pričakovati, na tekmah svetovnega pokala ali svetovnih prvenstvih ne čutim nobenega pritiska, OI pa so čisto nekaj drugega (smeh). Pritisk je bil desetkrat večji. Vloga favoritinje me sicer sploh ne moti, zame ne pomeni pritiska in mi ni v breme, pomeni mi motivacijo oziroma spodbudo. Vsi so mi tudi rekli, da bom ne glede na razplet OI za njih še vedno najboljša. To je bilo zelo dobro, sem se pa sama dala v tak položaj, da sem si naložila pritisk. Morala sem res dati glavo na "off" in si predstavljati, da sem na svetovnem pokalu v Innsbrucku, da sem odplezala tako, kot sem (smeh). Na balvanih sem res osredotočeno odplezala, perfektno, lepo tekoče in brez dvomov. Vedela sem, da sem tega sposobna. Moram priznati, da sem po hitrosti tudi malo jokala, ker nisem storila tistega, kar sem želela," je razložila v pogovoru z Daretom Ruparjem.

"Mislim, da mi bo v petek v finalu lažje, da bom manj živčna, ker zdaj poznam steno, občutke in kaj se dogaja. V hitrosti in težavnosti imam še rezerve," se je ozrla proti finalu.

Krampl: Vem, da sem sposobna več, kot sem pokazala danes

"Tekma ima sladko-grenek priokus. Zelo sem vesela, da sem dobila priložnost ob premieri plezanja na olimpijskih igrah. Vem pa, da sem sposobna več, kot sem pokazala danes, zato je tudi malo grenko. Tudi pritisk ni bil prevelik in brez težav sem se umirila. V hitrosti mi je dvakrat spodrsnilo, posebej v drugem poskusu sem se dobro zagnala in dosegla bi boljše izhodišče za naprej. Nato sem se zbrala, šla naprej s čisto glavo, na balvanih mi je malo zmanjkalo za dober izid. En vrh bi potrebovala. V težavnosti je bilo nato težko, saj sem bila že malo utrujena," je povedala Mia Krampl.

Petkov finale se bo začel ob 10.30, balvansko plezanje bo ob 11.30, težavnostno ob 14.10.

Plezanje Janje Garnbret v težavnosti
Nastop Mie Krampl v težavnostnem plezanju

Kako potekajo kvalifikacije?

Kot običajno velja za tekme v kombinaciji, so plezalke v vsaki od treh disciplin razvrščene od 1. do 20. mesta, o končnem razpletu pa odloča zmnožek vseh uvrstitev. Torej, če je neka tekmovalka najboljša v vsaki od disciplin, ima zmnožek 1, na drugi strani ekstrema pa športnica v primeru treh zadnjih mest dobi 8000 točk (203).

V finale se je uvrstilo osem plezalk, ki so imele najnižji zmnožek uvrstitev. Pravila v finalu so enaka, le da je najvišji zmnožek tam 512 točk (83).

Nasmejana Janja Garnbret po nastopu na balvanih. Foto: AP
Nasmejana Janja Garnbret po nastopu na balvanih. Foto: AP
PlezalkaHitrostnoBalvanskoTežavnostnoTočke
Akijo Noguči (Japonska)9. 3.6.162
Alannah Yip (Kanada)6.16.12.1152
Aleksandra Mirosław (Poljska)1.20.19.380
Anouck Jaubert (Francija)2.13.15.390
Brooke Raboutou (ZDA)12.2.8.192
Erin Sterkenburg (JAR)20.17.20.6800
Janja Garnbret (Slovenija)14.1.4.56
Jessica Pilz (Avstrija)11.9.2.198
Julia Chanourdie (Francija)8.15.9.1080
Julia Kaplina (Rusija)5.18.17.1530
Kyra Condie (ZDA)7.11.11.847
Laura Rogora (Italija)19.7.10.1330
Mia Krampl (Slovenija)18.14.7.1764
Miho Nonaka (Japonska)4.8.3.96
Oceana Mackenzie (Avstralija)13.12.16.2496
Petra Klingler (Švica)10.10.14.1400
Seo Chae-hyun (Južna Koreja)17.5.1.85
Shauna Coxsey (VB)16.4.13.832
Song Jiling (Kitajska)3.19.18.1026
Viktoria Meškova (Rusija)15.6.5.450

Opombe: Točke se dobijo z zmnožkom uvrstitev v vseh posamičnih disciplinah. V odebeljenem tisku so finalistke.

Hitrostno plezanje (Ž), kvalifikacije, posnetek
Balvansko plezanje (Ž), kvalifikacije, posnetek
Težavnostno plezanje (Ž), kvalifikacije, posnetek