Janja Garnbret je bila že lani v sijajni formi, toda igre so se zaradi pandemije covida-19 prestavile, letos pa pravi, da je še boljša. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je bila že lani v sijajni formi, toda igre so se zaradi pandemije covida-19 prestavile, letos pa pravi, da je še boljša. Foto: www.alesfevzer.com

22-letna Korošica je najboljša plezalka na svetu, kar potrjuje 30 zmag za svetovni pokal in šest zlatih medalj s svetovnih prvenstev, od tega sta dve v kombinaciji, v kateri se bodo delile tudi olimpijske kolajne. Izjemna je tako v težavnosti kot na balvanih, ker je na olimpijski tekmi dodana še hitrost, pa se je, odkar je bilo jasno, na kakšen način se bo tekmovalno pod petimi krogi, posvetila tudi tej disciplini.

Janja Garnbret se je kar sprehodila čez vse smeri

"Kot se poznam, vem, da sem takšna perfekcionista, da sama nase polagam največ pritiska. Pritisk, ki mi ga nalagajo drugi, kdor koli, me sploh ne moti in me ne gane. Največji je ta, ki si ga ustvarim sama. Težko je napovedovati. Gre za kombinacijsko tekmo in zadnja tekmovalka lahko popolnoma premeša rezultate. Zavedam se, da sem v vlogi favoritinje. Takšen pritisk mi je bolj kot spodbuda in dodatna motivacija. Ne morem nič obljubljati, lahko le rečem, da se bom osredotočila maksimalno na svoj nastop in dala vse od sebe," je o vlogi prve favoritinje spregovorila Garnbret.

Pripravljena najbolje do zdaj

Pred igrami je veljala, lahko rečemo, za slovenskega aduta številka ena za kolajno. Zdaj so na slovenskem "računu" že štiri, uspešni nastopi pa so plezalni mojstrici dali dodaten zagon: "Sem spremljala vse nastope drugih športnikov. Super je, ko vidiš, da tudi drugi uživajo v igrah in kako se veselijo. To ti da dodatne motivacije in zagona. Še bolj si navdihnjen, da narediš svoje, ker vidiš, da lahko, saj smo ekipa in vsi delamo za isti cilj."

V Tokio je prišla že pred začetkom iger, več kot deset dni pred svojim nastopom. Prvi kvalifikacijski nastop jo čaka v sredo, prva olimpijska odličja v plezanju pa se bodo delila v petek. Kljub specifičnim razmeram s prilagoditvijo ni imela težav: "Mislim, da sem se kar hitro privadila na vse skupaj. Naredili smo nekaj treningov na uradni steni in na drugem prizorišču za treninge. Trenirali smo torej zunaj, tako da smo spoznali razmere. Je bolje, kot sem pričakovala in kot so govorili glede vročine in vlage. Tudi treningi so bili dobri, tako da nestrpno pričakujem nastop."

Dodala je, da se na oprimkih čuti vlaga in malce drsijo, a so se prilagodili tudi na takšno plezanje. Spoznali so se tudi z balvani, kjer je preverila naklone, in steno za težavnost, kjer je preizkusila "dogajanje" v njej. Na voljo so bile štiri smeri, dve pa je preplezala in bila zadovoljna. "Mislim, da sem pripravljena najbolje do zdaj. Še nikoli nisem bila tako. Ne bo odvisno od moje fizične pripravljenosti, samo od psihične. Samo glavo moram obdržati na pravem mestu in mi lahko uspe, kar sem si zadala."

Janja Garnbret spoznala plezalno steno v Tokiu

Napredek v hitrosti še okrepil samozavest

Jasno je, da ima Garnbret v Tokiu najvišje cilje. Svoje mojstrstvo in prevlado je v težavnosti in balvanih v zadnjih letih redno demonstrirala, vse boljša pa je tudi v hitrosti: "Ko so se igre prestavile, je dodatno leto vsem pomagalo. Vse smo izboljšale hitrost, tako da je bila prestavitev dobrodošla. Napredek v hitrosti veliko pomeni tudi za samozavest, da se ne zanašaš samo na dve disciplini, ampak je odlično, ko veš, da si dober in ti lahko uspe vrhunski rezultat tudi v hitrosti. Potem je lažje plezati tudi vse preostalo. Če meriš le na balvane in težavnost, so lahko težave. V hitrosti sicer vemo, da se lahko zgodi marsikaj. Lahko najboljši spodrsne, pa ti zmagaš, lahko je pa tudi obratno."

"Sprva sem na hitrost res gledala kot na nujno zlo, zdaj pa mi je kar prirasla k srcu. Uživala sem v treningih, tudi uživam v samem hitrostnem plezanju. Sem tudi razmišljala, da bi morda po olimpijskih igrah malce tekmovala v hitrosti, a bomo videli po Tokiu," je sklenila Janja Garnbret, številka ena slovenskega in tudi svetovnega plezanja.

Janja Garnbret: Prišla sem le z enim ciljem
Začetek plezanja v sredo ob 10.00

Plezalke bodo s kvalifikacijami začele jutri v sredo ob 10.00 po srednjeevropskem času. Najprej je na vrsti hitrostno plezanje. Ob 11.00 sledijo kvalifikacije v balvanskem plezanju, ob 14.10 pa še v težavnostnem plezanju.

Med 20 plezalkami Mia Krampl nosi številko 12, Janja Garnbret pa številko 1 in bo v kvalifikacijah nastopala kot zadnja.

Za medalje v petek - od 10.30 dalje
V finale se uvrsti najboljših osem v kvalifikacijah kombinacije. S histrostnim plezanjem ob 10.30, balvani ob 11.30 in velikim finalnom v težavnosti ob 14.10.