Edini poraz, ki ga je morala Janja Garnbret priznati v petek, je bil proti solzam sreče. Foto: Reuters
Edini poraz, ki ga je morala Janja Garnbret priznati v petek, je bil proti solzam sreče. Foto: Reuters
Sorodna novica Janja Garnbret ima zlato medaljo!

V Tokio je prispela kot glavna favoritinja za zlato medaljo v športnem plezanju. Pritisk je bil velik, a 22-letna Korošica je bila več kot kos nalogi v deželi vzhajajočega sonca.

Navdušila je že v kvalifikacijah, v finalu pa je naredila še korak naprej, v hitrostnem plezanju popravila slovenski rekord in osvojila peto mesto, kar je bilo po njenem mnenju odločilno. "Ko mi je spodrsnilo, a sem zdržala in Američanko tam tudi premagala. To mi je dalo zlato medaljo," je v prvi izjavi po tekmi pojasnila za Televizijo Slovenija.

V balvanskem plezanju ji ni bilo para. Le njej je uspelo premagati balvanski problem, in to celo dvakrat. "Balvani so bili super, da se je res pokazalo, kdo je fizično najbolje pripravljen. Smer pa tudi. S postavljavci sem zelo zadovoljna glede tega, kar so naredili in pokazali. Kapo dol," je poudarila.

Težko je bilo ostati zbran vse tri runde. Posrečilo se mi je v hitrosti, zbrana sem ostala v balvanih, na koncu sem rekla, da samo še plezam in naredim, kar je najbolje.

Janja Garnbret

Težko je ostala zbrana, a ji je uspelo
Sledila je še zadnja kategorija, težavnostno plezanje. Slovenska šampionka je odbila vse napade tekmic, po steni se je povzpela najvišje, potrdila je primat v svetu športnega plezanja in suvereno osvojila zlato medaljo. "Ne znam povedati, kako mi je odleglo. Težko je bilo ostati zbran vse tri runde. Posrečilo se mi je v hitrosti, zbrana sem ostala v balvanih, na koncu sem rekla, da samo še plezam in naredim, kar je najbolje. Sploh ne vem, kako mi je vse to uspelo, a mi je," je še povedala.

Šala mala: Janja je bila edina, ki je v balvanih dosegla vrh, in to kar dvakrat. Njeno plezanje, še posebej v balvanih, je bilo za razred boljše od preostalih. Medtem ko so se tekmice mučile na prvih ovirah, jih je Korošica premagala v najkrajšem mogočem času. Tudi v težavnostnem plezanju je prišla najdlje (do 37. oprimka). Foto: AP
Šala mala: Janja je bila edina, ki je v balvanih dosegla vrh, in to kar dvakrat. Njeno plezanje, še posebej v balvanih, je bilo za razred boljše od preostalih. Medtem ko so se tekmice mučile na prvih ovirah, jih je Korošica premagala v najkrajšem mogočem času. Tudi v težavnostnem plezanju je prišla najdlje (do 37. oprimka). Foto: AP

Odličja se pridno kopičijo
Janja Garnbret je tako še dopolnila izdatno zbirko odličij. Zlato olimpijsko medaljo v kombinaciji v športnem plezanju je zdaj dodala k šestim zlatim s svetovnih prvenstev in eni zlati s prvenstva stare celine. V svetovnem pokalu je 47-krat stopila na stopničke, od tega 30-krat na najvišjo. Svetovni pokal je v kombinaciji osvojila štirikrat (2016–19), enkrat v balvanih (2019) in trikrat v težavnosti (2016–18). Na vprašanje, kdo je najboljša plezalka na svetu, je kratko in jedrnato odgovorila: "Jaz!"

Najtežja tekma v življenju
V njeno čast je v japonski prestolnici še tretjič na letošnjih igrah zaigrala Zdravljica. Na podelitvi so jo premagala čustva, stekle so solze sreče, nasmešek pa je na obrazu ostal še dolgo zatem. "Nisem si predstavljala, da je tako težka (medalja), ampak je občutek veliko bolj neverjeten, kot sem si predstavljala. Ravno prav, vse je perfektno," je povedala po slovesnosti in nadaljevala: "Sem mislila, da je v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu kakšen pritisk, ampak olimpijske igre so nekaj popolnoma drugega. Čutila sem zelo veliko pritiska. Prej sploh nisem vedela, da sem ga imela toliko, ampak zdaj, ko imam to (kolajno) na sebi, mi je z ramen padlo breme. Ne vem, kako mi je vse to uspelo. Biti tako zbran je bilo res težko. To je bila najtežja tekma v mojem življenju."

Od prstov je še nekaj ostalo
Bila je velika favoritinja, priznala je, da je čutila pritisk, a kljub vsemu si končnega razpleta ni upala napovedati. "To je zaradi kombinacije. Toliko je odvisno od vsega, nič ne moreš računati. Lahko se zgodi kar koli, zadnja tekmovalka lahko premeša čisto vse, tako da si nisem upala ničesar napovedovati," je še dejala in dodala: "Od prstov je nekaj ostalo. Sem pa dala vse od sebe, ne bi mogla več."

Krajnik: Janja narejena za težke izzive
Za zadnje dosežke Janje Garnbret je zaslužen tudi njen trener, Škofjeločan Roman Krajnik. Delal je s številnimi slovenskimi plezalkami, za novopečeno olimpijsko prvakinjo pa trdi, da jo doma in v tujini od najboljših loči predvsem izjemen občutek.

Ob Janji Garnbret je prav on na olimpijski premieri nedvomno najbolj "trpel", kot je povedal za STA. "Poznala se je veličina dogodka, olimpijskih iger, pa čeprav prav letos mineva četrt stoletja, odkar se ukvarjam s tem poklicem. To je bilo za nas prvič. Tega nismo poznali." A na koncu je prezadovoljen: "Janja je finale oddelala tako, kot to zna le ona. Bila je 100-odstotno osredotočena. Že uvodni nastop v hitrosti je z novim slovenskim rekordom in dobro uvrstitvijo opravila optimalno. To je bil tudi cilj, da je bilo nadaljevanje lažje."

Razkril je tudi, s čim mu Janja povzroča sive lase. "Predvsem se težko motivira, ko mora plezati lažje smeri," je po olimpijskem uspehu še razlagal Krajnik in pojasnil, kako pomembno zna to biti tudi na olimpijski tekmi: "Tudi tukaj bi bili balvani lahko lažji in za uspeh bi morala vse preplezati v prvem poskusu. Te lažje smeri je ne motivirajo in težko se potem zbere. Na tem sva delala veliko. Enostavno je narejena za težke izzive, ve, da je sposobna pokazati marsikaj, in to rada stori."

Za slovenski tabor je bil razplet sanjski. Krajnik upa tudi na nadaljevanje. "Smo novi v olimpijski družini, kar je veliko priznanje za naš šport. Mi smo osvojili tudi zlato. Upam, da bo plezanje s tem raslo naprej, tudi s primerno infrastrukturo. Velesile imajo še vedno bistveno boljše pogoje in upam, da se bodo pogoji po tem uspehu tudi pri nas izboljšali."

Janja Garnbret si ni predstavljala, da je medalja tako težka
Prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja
Portret zlate plezalke Janje Garnbret
Nastop Janje Garnbret v težavnostnem plezanju
Nastop Janje Garnbret v hitrostnem plezanju
Nastop Janje Garnbret v balvanskem plezanju