Aleksander Zverev je po dobrih dveh urah izločil velikega Novaka Đokovića, zmagovalca 20 turnirjev za grand slam, in je prvi Nemec v finalu moškega olimpijskega turnirja po letu 2000, ko je to uspelo Tommyju Haasu. Foto: Reuters
Aleksander Zverev je po dobrih dveh urah izločil velikega Novaka Đokovića, zmagovalca 20 turnirjev za grand slam, in je prvi Nemec v finalu moškega olimpijskega turnirja po letu 2000, ko je to uspelo Tommyju Haasu. Foto: Reuters

Đoković je s tem izgubil priložnost za zlati slam, potem ko je v letošnji sezoni že dobil tri od štirih turnirjev za grand slam. Prvi igralec sveta je z dvema brejkoma zanesljivo dobil uvodni niz, v nadaljevanju pa je bil vse manj zanesljiv pri servisu. V drugem nizu je imel po petih igrah prednost za brejk (3:2), nato pa je doživel nepričakovan mrk. Tekmec je osvojil kar osem iger zapored! V zadnjem nizu ni unovčil nobene od štirih žog za brejk.

Đoković, ki v odločilnih trenutkih vedno deluje izredno samozavestno, je tokrat v tretjem nizu povsem popustil in dobil le eno igro. Priložnost za zlati slam, ki je v zgodovini uspel le Steffi Graf leta 1988 (zmage na vseh štirih turnirjih za grand slam in na olimpijskih igrah), je šla po zlu ... Foto: Reuters
Đoković, ki v odločilnih trenutkih vedno deluje izredno samozavestno, je tokrat v tretjem nizu povsem popustil in dobil le eno igro. Priložnost za zlati slam, ki je v zgodovini uspel le Steffi Graf leta 1988 (zmage na vseh štirih turnirjih za grand slam in na olimpijskih igrah), je šla po zlu ... Foto: Reuters
Sorodna novica Đoković v četrtfinalu oddal le dve igri; konec za drugega nosilca

Hačanov lahko ponovi podvig Kafelnikova
Zverev je sredi drugega niza začutil, da je tekmec premagljiv, stopnjeval je ritem, bil zanesljiv pri prvem servisu in v zadnjem nizu naredil zelo malo nevsiljenih napak (3). Dvoboj se je končal, ko je Đoković žogo poslal v avt. V finalu bo tekmec Alexandra Zvereva Karen Hačanov (dvakrat s 6:3 je bil boljši od Španca Pabla Carrena Busta), prvi Rus z olimpijsko kolajno v moški posamični konkurenci po Jevgeniju Kafelnikovu leta 2000. Kafelnikov je takrat premagal Nemca Tommyja Haasa.

Vsehrvaški finale Mektiću in Paviću
Đokovića v soboto čaka dvoboj za bronasto medaljo (tudi v Pekingu 2008 je bil bronast), v Tokiu pa je izločen tudi iz boja za zlato medaljo med mešanimi dvojicami, saj je v paru z Nino Stojanović izgubil polfinalni obračun z rusko dvojico Karacev/Vesnina. Vsehrvaški finale v moških dvojicah sta dobila Nikola Mektić in Mate Pavić, ki sta bila v treh nizih boljša od Marina Čilića in Ivana Dodiga.

Osvojil bo največ turnirjev za grand slam, vse masterse, najdlje bo številka ena moškega tenisa. 99-odstoten sem, da se bo to uresničilo. Vem, da je lovil zmenek z zgodovino, da je lovil zlati slam. Vendar ne moreš osvojiti vsega. Rekel sem mu: 'Si največji v zgodovini, žal mi je, da sem te premagal.'

Alexander Zverev

Zverev: Novak ne more imeti vsega
Novinarji so Zvereva takoj po dvoboju vprašali, ali je razočaran, ker je Đokoviću preprečil zlati slam. "To mene sprašujete? Premagal sem ga – kakšen odgovor pa želite? Da, žal mi je za Novaka, a osvojil je že 20 turnirjev za grand slam, 550 mastersov. Ne more imeti vsega. Je največji v zgodovini, osvojil bo še veliko. Sam sem predvsem presrečen, da sem se uvrstil v finale," je povedal Zverev, ki je za zmago nad Beograjčanom potreboval dve uri in pet minut.

24-letnik iz Hamburga je še dodal: "Na koncu bo največji v zgodovini. Osvojil bo največje število grand slamov, vse masterse, najdlje bo številka ena moškega tenisa. 99-odstoten sem, da se bo to uresničilo. Vem, da je lovil zmenek z zgodovino, da je lovil zlati slam. Vendar ne moreš osvojiti vsega. Rekel sem mu: 'Si največji vseh časov, žal mi je, da sem te premagal.'"

Grozen dan. Ne vem kaj reči. Ob vodstvu s 3:2 mi je igra razpadla. Veliko je k temu pripomogel tudi Zverev, serviral je fenomenalno, praktično ni delal napak.

Novak Đoković

Đoković: Prvi servis je bil izredno slab!
"Grozen dan. Ne vem kaj reči. Ob vodstvu s 3:2 mi je igra razpadla. Veliko je k temu pripomogel tudi Zverev, serviral je fenomenalno, praktično ni delal napak. Bil sem statičen in prepustil sem mu napade. Na prvi servis nisem osvojil pravzaprav nobene točke, prvi servis je bil izredno slab,"
pa je po dvoboju dejal srbski as, ki se bo potegoval za bronasto odličje.

Zverev končal Đokovićeve sanje o zlatem slamu
'Nole' izgubil še v polfinalu mešanih dvojic

Srbski teniški as je na olimpijskih igrah v Tokiu doživel drugi polfinalni poraz. V mešanih dvojicah je z Nino Stojanović izgubil proti ruskemu paru, Aslanu Karacevu in Jeleni Vesnini, s 7:6 (4) in 7:5. Tako se bo v soboto boril za bron tako med posamezniki kot tudi v mešanih dvojicah. Sobotni finale mešanih dvojic bo medtem srečanje dveh ruskih parov, saj se bosta Karacev in Vesnina za zlato pomerila z Anastazijo Pavljučenko in Andrejem Rubljovom. (sta)

Olimpijski teniški turnir, moški, polfinale posamično:
ZVEREV (NEM/4) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
1:6, 6:3, 6:1

HAČANOV (RUS/12) – CARRENO BU. (ŠPA/6)
6:3, 6:3

Tenis - polfinale (M)

Finale moških dvojic:
MEKTIĆ/PAVIĆ (HRV) – ČILIĆ/DODIG (HRV)
6:4, 3:6, 10:6

Moške dvojice, za 3. mesto:
DANIELL/VENUS (NZL) - KRAJICEK/SANDGREN (ZDA)
7:6 (3), 6:2

Dvojice (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Nikla Mektić in Mate PavićHrvaška
2Marin Čilić in Ivan DodigHrvaška
3Marcus Daniell in Michael VenusAvstralija

Finale, posamično, ženske, sobota:
BENCIC (ŠVI/9) – VONDROUŠOVA (ČEŠ)