Na "unikatne" opise držav je opozoril predvsem novinar Raphael Rashid, ki je objavil serijo tvitov. MBC, seulska televizijska mreža, naj bi namreč med svojim prenosom otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger v Tokiu gledalcem želela s kratkim opisom in 3 fotografijami približati posamezno državo, jim zagotoviti, da bi hitreje in lažje razumeli, katere države vstopajo na stadion.

Južnokorejska televizija je za predstavitev Italije uporabila pico, za Romunijo grofa Drakulo in jedrsko elektrarno Černobil za prepoznavni znak Ukrajine. El Salvador je povzela tudi fotografija Bitcoina, Norveško fotografija lososa in Japonsko podoba sušija. Vprašljiv pa ni bil samo narodni stereotipni slikovni material – v opisih so se pojavila opominjanja na temačna obdobja.

Ko so na stadion prišli predstavniki Haitija, se je na zaslonu izpisalo, da je "politična situacija zamegljena zaradi usmrtitve predsednika". Državo sirske ekipe pa so med drugim opisale besede, da v njej že 10 let poteka državljanska vojna, Iran je bil razglašen za center islama, za nekatere države pa so pokazali tudi BDP in stopnjo precepljenosti, poroča BBC.

Južno Korejo je upodobil BTS, Združeno kraljestvo kraljica Elizabeta II.

Pri MBC-ju se je po številnih pritožbah, da so bile vizualne podobe in opisi žaljivi in absurdni, opravičili. Čeprav je bil njihov namen zgolj podati prepoznavne značilnosti posamezne države, so priznali, da poteza ni bila premišljena, tako pa je prišlo do neopravičljive napake. "Naš prenos je kršil olimpijski duh prijateljstva, solidarnosti in enotnosti med pandemijo covida-19," je dejal direktor televizije MBC Park Sung Jae in poudaril, da se zaradi nepremišljenega prenosa globoko opravičuje, MBC pa naj bi ves svoj trud vložil v preprečitev ponovitve tovrstne nesreče, poroča BBC.

Vse upodobitve pa niso bile žaljive. Za prepoznavne simbole Južne Koreje so prikazali k-pop skupino BTS, kip narodnega heroja admirala Shina in Gwanghamun, glavna vrata palače Gyeongbokgung, glavne kraljevske palače med obdobjem dinastije Joseon. Za Združeno kraljestvo so uporabili fotografijo kraljice Elizabete II., Buckinghamsko palačo in Tower Bridge.

MBC se je zaradi podobne situacije že v preteklosti znašel v težavah. Leta 2008 je morala televizijska mreža namreč plačati globo, saj je med otvoritveno slovesnostjo olimpijskih iger v Pekingu države predstavila na neprimeren način. Takrat je med drugim Zimbabve opisala kot "državo s smrtonosno inflacijo", Kajmanske otoke kot "slavne po davčnih oazah za ustanavljanje zunanjih denarnih skladov", Čad pa je bil opisan kot mrtvo srce Afrike.