Henley Passport Index že od leta 2006 redno spremlja potne liste, ki so najbolj prijazni za potovanja po svetu. V letošnjem poročilu je zapisano, da je stopnja mednarodnih turističnih potovanj v prvi četrtini leta 2021 dosegla manj kot 10 odstotkov stopnje pred pandemijo covida-19, mednarodna mobilnost pa le 12 odstotkov. Tako še vedno obstaja prepad med teoretičnim in dejanskim potovalnim dostopom, ki ga omogočajo tudi najbolje uvrščeni potni listi, poroča CNN.

Podjetje Henley & Partners, ki pri analizi 199 različnih potnih listov in 227 destinacij ne upošteva začasnih omejitev, je na vrh seznama uvrstilo Japonsko – japonski potni list namreč omogoča potovanje brez vnaprej pridobljenega vizuma na kar 193 destinacij po svetu. Kljub temu pa imajo imetniki japonskega potnega lista zaradi pandemije covida-19 trenutno dostop do manj kot 80 destinacij. To je približno toliko kot Savdska Arabija, ki se je z 58 destinacijami na seznamu uvrstila na 71. mesto.

Na drugo mesto se je z možnostjo potovanja na 192 destinacij umestil Singapur, z eno manj pa mu sledita Južna Koreja in Nemčija, ki si delita tretje mesto. V resnici imetniki singapurskega potnega lista trenutno lahko dostopajo le do 74 destinacij, kar je toliko kot Kazahstanci, saj se njihov potni list nahaja na 74. mestu te lestvice, poroča CNN.

Slovenija na 12. mestu, v zadnjem desetletju največ svobode pridobili Združeni arabski emirati in Kitajska

"Moč" potnih listov Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva se še vedno manjša – letos si s Švico, Belgijo in Novo Zelandijo delijo sedmo mesto na seznamu, leta 2014 pa so kraljevali na lestvici. Državam na sedmem mestu so odprta vrata 187 destinacij, vendar je zaradi trenutnih razmer za britanske potnike ta številka zmanjšana na manj kot 60, Američani lahko potujejo na eno destinacijo več. To jih uvršča ob bok Uzbekistana in Ruande.

Kot po navadi so večino mest v prvi deseterici zasedle države v Evropski uniji, Slovenija se je uvrstila na 12. mesto – s slovenskim potnim listom je brez vizuma omogočeno potovanje na 182 destinacij. Na področju svobode potovanja pa so največje zgodbe o uspehu zadnjega desetletja Združeni arabski emirati in Kitajska. Od leta 2011 se je namreč ta z 90. mesta povzpela na 68. mesto, Združeni arabski emirati pa so se s 65. premaknili na 15. mesto, kar pomeni, da lahko namesto na 67, zdaj lahko potujejo na kar 174 destinacij.

Neenakosti se povečujejo

Neenakosti med potnimi listi naj bi bilo vedno več. Japonski imetniki potnega lista brez vnaprej pridobljene vize lahko dostopajo do 167 držav več kot Afganistan. Ta se namreč nahaja na dnu seznama, imetniki potnega lista brez vizuma lahko obiščejo le 26 držav. To je največja razlika v zgodovini te lestvice.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Povečana izolacija in deglobalizacija bosta zagotovo imeli posledice, med drugim tudi škodovanje svetovni ekonomiji in zmanjšanje svetovne mobilnosti," je dejal Christian H. Kaelin, predsednik Henley & Partners, in dodal, da bo svetovna mobilnost ovirana še vsaj do konca tega leta. "Porast prevzemanja covidnih potnih listov se zdi za tiste, ki imajo do njih dostop, neizogibna resničnost," je povedal Robert Maciejewski, direktor švicarskega zavarovalniškega podjetja Swiss Insurance Partners Medical Family Office. Čeprav imetje tega potnega lista morda ne bo zakonsko obvezno, se bo po njegovem mnenju tisti, ki ne bo imel tega potnega lista, spopadal z omejitvami svobode – tako na področju potovanj kot tudi v primerih vsakodnevne dejavnosti. Ti potni listi naj tako še povečali medsebojne razlike.

Mednarodno združenje za zračni promet podpira, da se cepljenim popotnikom dovoljuje preskok karantene, opozarja pa, da bi morala biti svoboda potovanja na voljo vsem. Tista mesta, ki bodo predvsem med pandemijo covida-19 najbolj gostoljubna, pa naj bi postala glavna mesta "novih rjovečih dvajsetih".

Najboljši potni listi leta 2021

1. Japonska (193 destinacij)
2. Singapur (192)
3. Nemčija, Južna Koreja (191)
4. Finska, Italija, Luksemburg, Španija (190)
5. Avstrija, Danska (189)
6. Francija, Irska, Nizozemska, Portugalska, Švedska (188)
7. Belgija, Nova Zelandija, Švica, Združeno kraljestvo, Združene države Amerike (187)
8. Češka, Grčija, Malta, Norveška (186)
9. Avstralija, Kanada (185)
10. Madžarska (184)