Zlata olimpijska medalja: najbolj cenjena med vsemi. Za Slovenijo so jo letos priborili Benjami Savšek, Primož Roglič in Janja Garnbret. Foto: Reuters
Zlata olimpijska medalja: najbolj cenjena med vsemi. Za Slovenijo so jo letos priborili Benjami Savšek, Primož Roglič in Janja Garnbret. Foto: Reuters

Države, regionalne vlade, župani, sponzorji in druga podjetja: ko gre za počastitev športnikov ‒ še posebno tistih, ki se z olimpijskih iger vrnejo z zlatom okoli vratu ‒, so vsi pripravljeni poseči (globoko) v žep.

Med športniki, ki so jih ob prihodu zasuli z najrazličnejšimi darili, gotovo izstopa filipinska dvigalka uteži Hidilyn Diaz, ki je s svojo osupljivo predstavo in novim olimpijskim rekordom (v svoji kategoriji do 55 kilogramov je namreč dvignila 127 kg) domovini priborila prvo zlato medaljo.

Hidilyn Diaz je s prvo zlato medaljo za Filipine postala nacionalna junakinja. Foto: Reuters
Hidilyn Diaz je s prvo zlato medaljo za Filipine postala nacionalna junakinja. Foto: Reuters

Ne samo ena, ampak kar dve hiši in luskuzno stanovanje

Ob prihodu domov so jo pričakali z največjimi častmi in čekom za že vnaprej obljubljenih 10 milijonov filipinskih pesov, ki jih je morebitnim dobitnikom zlatih medalj pred odhodom v Tokio obljubila filipinska vlada. Še 23 milijonov pesov so primaknili domači sponzorji, tako da je Hidilyn Diaz skupaj dobila za dobre pol miljona evrov (560.000) denarnih nagrad. Poleg tega je od tamkajšnjega predsednika olimpijskega komiteja dobila novo, povsem opremljeno hišo v Tagaytayu, za povrh pa ji je kitajsko-filipinski milijarder Andrew Lim Tan podaril še novo stanovanje v varovani soseski Eastwood City v velemestu Quezon, predsednik Rodrigo Duterte pa naj bi ji obljubil še eno domovanje v domačem mestu Zamboanga, navaja Bloomberg.

Manjši sponzorji so ji poleg tega podarili še novo kombinirano vozilo (vključno z zalogo goriva) in brezplačne polete do konca življenja.

Sorodna novica Slovenija v samem vrhu olimpijskih prvakov na število prebivalcev

Indonezijski igralki badmintona ob denarni nagradi še pet krav in hiša

Podobno so se izkazali tudi v Indoneziji, kjer je tamkajšnja badmintonska zveza 33-letno Grejsio Polii in 10 let mlajšo Aprijani Rahaju, ki sta se iz Tokia vrnili z zlato medaljo v badmintonu (dvojice), nagradila s petimi milijardami rupij (slabih 300.000 evrov). Ker sta Indonezijki v velikem finalu premagali favorizirani Kitajki, je navdušenje še toliko večje, zato so Aprijani v domačem kraju na otoku Sulavezi ponudili petglavo govejo čredo in hišo.

Eden večjih sponzorjev, družba Grab, ki upravlja aplikacijo za naročanje hrane, jima je namenila denarni nagradi (500 milijonov rupij oz. okoli 30.000 evrov) in dobroimetje na aplikaciji v vrednosti 42 milijonov rupij (slabih 2500 evrov), pišeta The Jakarta Post in Jakarta Globe. Reuters ob tem poroča še, da je domačima junakinjama veriga restavracij z mesnimi kroglicami obljubila vsaki po eno podružnico.

Veličasten sprejem za indijskega metalca kopja Niraja Čopro. Foto: Reuters
Veličasten sprejem za indijskega metalca kopja Niraja Čopro. Foto: Reuters

Indijski metalec kopja si je prislužil brezplačne polete in razkošnega terenca

Bogato nagrajen za svojo zlato medaljo (in drugo individualno v indijski zgodovini) bo tudi metalec kopja Neeradž Čopra, ki mu je indijska vlada obljubila 60 milijonov indijskih rupij (687.000 evrov), približno toliko pa bo dobil tudi od posameznih zveznih držav in največjih pokroviteljev. Poleg tega si je z zmago prislužil še eno leto brezplačnih poletov z letalsko družbo IndiGo, pet let poletov z GoFirst Airways, indijski poslovnež in lastnik avtomobilske družbe Anand Mahindra pa mu je podaril enega svojih najprestižnejših avtomobilov, poroča Outlook India.

Sorodna novica Pet medalj in sto zgodb slovenskega športa

Hongkonški sabljač dobil denar za stanovanje, nato pa še pohištvo, da ga opremi

Tudi hongkonškega junaka, sabljača Edgarja Čeunga Ka Longa, ki je osvojil prvo hongkonško medaljo v tem športu, so ob vrnitvi iz Tokia zasuli z denarnimi nagradami. Država mu je namenila pet milijonov hongkonških dolarjev (546.000 evrov), še dva miljona dolarjev in pol pa je dobil od tamkajšnjega vodje športnega inštituta Lama Tai-faija, ki je že leta 2018 obljubil, da bodo vsi diplomanti omenjene šole, ki bodo kdaj osvojili olimpijsko medaljo, dobili dovolj denarja, da si kupijo domovanje. Ko so za to izvedeli pri proizvajalcu pohištva Pricerite, so na Facebooku oznanili, da mu bodo podarili pohištvo za nov dom, ki si ga lahko izbere sam, navaja lokalna spletna stran Coconut Hongkong.

Oglasili so se tudi v podjetju MTR, ki upravlja tamkajšnjo železniško infrastrukturo, in mu podarili dosmrtno brezplačno uporabo hongkonških vlakov, vsem ostalim športnikom, ki so tekmovali v Tokiu, pa enoletno brezplačno vožnjo. Pozneje, ko je medaljo (sicer bronasto) osvojila še namiznoteniška igralka Minnie Su Vaj Jam, so vozovnico za vse življenje obljubili tudi njej.

Edgar Čeung Ka Long. Foto: Reuters
Edgar Čeung Ka Long. Foto: Reuters

Tudi malezijski športniki so za vsako medaljo bogato nagrajeni: tako kot marsikje drugje (tudi v Sloveniji), namreč dobijo zagotovljeno denarno nagrado ‒ v primeru osvojenega zlata milijon malezijskih ringitov (200.000 evrov), poleg tega pa še dosmrtno rento v vrednosti 5.000 ringitov (tisoč evrov). Letos Malezijcem sicer ni uspelo osvojiti zlate medalje, je pa Azizulhasni Avang osvojil srebrno medaljo v kolesarstvu na velodromu (keirin), Aaron Čia in Soh Vui Jik pa sta si priigrala bronasto medaljo v badmintonu (dvojice).

V ZDA pokrovitelji nagradijo vsakega olimpijca z darilno vrečko, polno izdelkov priznanih znamk. Kot je na TikToku razkrila skakalka s palico Katie Nageotte, jo je v njej pričakala cela kopica Samsungovih produktov (od brezžičnih slušalk do telefona) in več kosov oblačil modnih znamk Nike in Ralph Lauren, ki tradicionalno oblačita ameriške olimpijce.

Sorodna novica Sprejem za olimpijce, na Kongresnem trgu testiranje od 19.00

Slovenskim zlatim olimpijcem po 31 tisočakov

Tudi slovenski športniki, ki so se iz Tokia vrnili ovenčani z medaljami, bodo za svoj uspeh nagrajeni, a verjetno ne tako izdatno kot mnogi azijski. Denarne nagrade so namreč določene s pravilnikom o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni, ki v 47. členu določa tudi višino nagrade za medalje na olimpijskih igrah. Benjamin Savšek, Primož Roglič in Janja Garnbret bodo tako dobili dobrih 31.000 evrov. Tina Trstenjak bo za svoje srebro nagrajena z dobrimi 23 tisočaki, Tadej Pogačar pa dobi 15.000 evrov. Enak znesek kot športniki dobijo tudi njihovi trenerji, navaja N1.

A verjetno se bolj kot denarne nagrade dobitniki veselijo svojih težko prisluženih olimpijskih medalj.