Na Japonsko je odpotovalo 54 športnikov, olimpijski prvaki so postali športna plezalka Janja Garnbret, kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na Japonsko je odpotovalo 54 športnikov, olimpijski prvaki so postali športna plezalka Janja Garnbret, kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Navijači so znova napolnili Kongresni trg. Foto: BoBo/Borut Živulović
Navijači so znova napolnili Kongresni trg. Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovenski olimpijci so bili toplega sprejema deležni že ob prihodu domov na Letališču Jožeta Pučnika in v domačem okolju, večerni sprejem pa je v prestolnico znova privabil množico športnih navdušencev.

Kanuist Benjamin Savšek je skupaj s športnimi navdušenci podoživel vožnjo, ki mu je prinesla naslov olimpijskega prvaka. "Res je bila sanjska vožnja. Ko sem prišel na cilj, sem pričakoval, da bo medalja, na koncu se je izkazalo, da je bila to zlata vožnja." Nato se je zahvalil tudi navijačem: "Hvala, Slovenija, za vaše navijanje, ki se je čutilo do Tokia, to nas je poneslo."

Benjamin Savšek: Navijanje se je čutilo do Tokia

Šestkratna svetovna prvakinja Janja Garnbret je v Tokiu dopolnila svojo bero vrhunskih dosežkov, postala je prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Nosilka slovenske zastave na zaprtju iger je najprej povedala, da ni spala že štiri dni. Na vprašanje, kaj s psihološkega vidika pomeni, da je osvojila že vse, kar se je dalo, za prihodnost, je odgovorila: "Kot se poznam, bom vedno našla nov izziv, se ni za bati. Res je, osvojila sem že vse zdaj, zdaj lahko samo še branim."

Janja Garnbret: Osvojila sem vse, zdaj lahko samo še branim

Judoistka Tina Trstenjak, ki je po napetem boju osvojila srebrno medaljo, je povedala, da je občutek osvajanja medalje na Japonskem toliko boljši, saj je judo tam doma. "Tekmovati na olimpijskih igrah na Japonskem je res fenomenalno."

Tina Trstenjak: Tekmovati na OI na Japonskem je fenomenalno

Kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar sta navijače pozdravila na daljavo iz tujine.

"Pozdravljeni, navijači. Žal me ni med vami, ker sem trenutno v Španiji (v soboto se začne Dirka po Španiji, na kateri bo branil naslov, op. a.). Rad bi se vam zahvalil za vso podporo, ki sem je bil deležen, ki smo je bili deležni vsi slovenski športniki. V izjemno čast in ponos mi je bilo zastopati slovenske barve. Ta zmaga ni samo moja, je tudi vaša! Poveselimo se in upam, da poskrbimo tudi v prihodnje za lepe uspehe," je sporočil zasavski orel Roglič, ki je osvojil zlato medaljo v vožnji na čas.

Primož Roglič: Ta zmaga ni samo moja, je tudi vaša

"Žal se nisem mogel udeležiti sprejema. Vse športnike in navijače lepo pozdravljam, želim vam lep sprejem, da se imate dobro in da proslavljate vse zmage olimpijcev, vse male in velike. Da se res naredi en lep sprejem," pa je sporočil Tadej Pogačar, ki je bronasto medaljo osvojil na cestni dirki.

Tadej Pogačar na daljavo pozdravil navijače

Sprejem brez košarkarjev
Zelo blizu medalje so bili tudi košarkarji, ki so osvojili četrto mesto. Košarkarjev zaradi različnih obveznosti ni bilo na večerni sprejem. Kot je Košarkarska zveza Slovenije sporočila prek Twitterja, se klubska sezona hitro približuje in ta čas želijo košarkarji preživeti z najbližjimi. "Z njimi želimo preživeti kar največ časa in verjamemo, da nam ne boste zamerili odsotnosti na sprejemu olimpijcev," so zapisali.

Sprejem na Brdu pri Kranju
Še pred večernim sprejemom sta olimpijsko reprezentanco na Brdu pri Kranju sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Športnikom sta čestitala in se jim zahvalila za njihove nastope in dosežene uspehe na olimpijskih igrah v Tokiu, ob tem pa med drugim poudarila vlogo športa pri povezovanju ljudi tudi v težkih trenutkih.

Tina Trstenjak, Benjamin Savšek in Janja Garnbret na sprejemu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Trstenjak, Benjamin Savšek in Janja Garnbret na sprejemu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Janja Garnbret se je v imenu vseh športnic in športnikov Pahorju in vsem, ki so jim omogočili tekmovati, zahvalila za podporo: "V veliko čast nam je bilo zastopati našo državo." Predsedniku in ministrici je izročila še maskoto letošnjih olimpijskih iger in fotografijo z medaljo nagrajenih športnikov.

Vodja slovenske olimpijske delegacije in legendarni telovadec Miro Cerar je prav tako nagovoril zbrane. Uspehe slovenskih športnikov v Tokiu je ocenil kot čudovite in poudaril, da ne smemo zanemariti drugih uvrstitev pod zmagovalnim odrom. "Ste del naše športne olimpijske elite ne glede na rezultate, ker ste si morali svoje mesto priboriti skozi številne kvalifikacije."

Sprejem olimpijcev, celoten posnetek
Sprejem za olimpijce v Ljubljani in na Brdu pri Kranju