Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prizorišča

Zimske olimpijske in paraolimpijske igre v Pekingu se bodo tekmovalno odvijale na skupno 13 prizoriščih, porazdeljenih na treh območjih, in sicer mesta Peking ter bližnjih zimskih centrih Džangdžjakov in Jančing. Olimpijske vasi bodo prav tako razdeljene po treh omenjenih lokacijah.


PEKING

Nacionalni stadion oz. Ptičje gnezdo

Foto: EPA
Foto: EPA

Ime je stadion dobil po edinstvenem videzu, gostil pa je že atletske dvoboje, finalne nogometne tekme ter otvoritveno in zaključno slovesnost na poletnih OI 2008. Tokrat ne bo gostil športnih tekmovanj, ampak bo služil le za odprtje in konec samih iger 4. oz. 20. februarja.

Tekmovanja in dogodki na OI: Uvodna in sklepna slovesnost
Konec izgradnje: september 2007
Kapaciteta sedišč: 80.000
Območje: Dediščina OI 2008

Center za vodne športe Ledena kocka

Foto: EPA
Foto: EPA

Nacionalnemu plavalnemu centru so kitajski organizatorji ljubkovalno nadeli vzdevek ledena kocka. Ta bo med igrami dom tekmovalcem v krlingu. Leta 2019 so dvorano, ki je gostila plavalne boje na igrah pred 13 leti, prvič spremenili v tekmovališče z ledeno ploskvijo ter obnovili tribune, na katerih bi bilo v normalnih razmerah na voljo 4000 sedišč.

Tekmovanja in dogodki na OI: krling
Konec izgradnje: 2007
Kapaciteta sedišč: 4000
Območje: Dediščina OI 2008

Osrednja olimpijska dvorana

Foto: EPA
Foto: EPA

Stadion oziroma dvorana v pekinški prestolnici bo za tekmovanja v hokeju na ledu sprejela 18.000 gledalcev. Veliki kompleks je dobil vzdevek pahljača zaradi zunanjega videza, prvič pa so dvorano uporabili za gimnastična tekmovanja novembra 2007. Tudi ta dvorana je bila v uporabi že za poletne igre 2008.

Tekmovanja in dogodki na OI: hokej na ledu
Konec izgradnje: november 2007
Kapaciteta sedišč: 18.000
Območje: Dediščina OI 2008

Dvorana Vukesong

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Še druga večnamenska športna dvorana, ki bo gostila boje v hokeju na ledu. V tej dvorani so bili leta 2008 na sporedu košarkarski boji na igrah, tudi ta dvorana pa se lahko pohvali z 18.000 sedišči in je bila prenovljena že leta 2009.

Tekmovanja in dogodki na OI: hokej na ledu
Konec izgradnje: januar 2008
Kapaciteta sedišč: 18.000
Območje: Dediščina OI 2008

Dvorana za hitrostno drsanje

Foto: EPA
Foto: EPA

Edini povsem na novo zgrajeni dvoranski objekt za olimpijske igre 2022 bo gostil boje hitrostnih drsalcev. Dvorano so zgradili na območju, ki je leta 2008 gostilo hokej na travi in lokostrelstvo. Zunanjost dvorane zaznamuje 22 posebnih ledenih pentelj v dolžini 622 m, ki omogočajo neprekinjeno ustvarjanje električne energije.

Tekmovanja in dogodki na OI: hitrostno drsanje
Konec izgradnje: 2021
Kapaciteta sedišč: 12.000
Območje: Nova dvorana v mestnem jedru

Mestna dvorana

Foto: EPA
Foto: EPA

Mestna dvorana v kitajski prestolnici bo gostila eno najbolj izpostavljenih športnih panog v Aziji - umetnostno drsanje. V tem pogledu Kitajci pričakujejo zelo uspešne igre, morda še nekoliko bolj v hitrostnem drsanju na kratke proge, ki si bo dvorano, ta je pred 13 leti gostila odbojkarski turnir, delilo z umetnostnimi drsalci in drsalkami.

Tekmovanja in dogodki na OI: umetnostno drsanje, hitrostno drsanje na kratkih progah
Konec izgradnje: 2021
Kapaciteta sedišč: 17.000
Območje: Dediščina OI 2008

Park Šougang

Foto: EPA
Foto: EPA

Edini namensko zgrajeni skakalni park v Pekingu, ki bo odločitve v skokih v deskanju in smučanju gostil v večernih spektaklih ob reki v okrožju Shijingshan. Skakalno poslopje je zraslo na območju nekdanje jeklarne, ki je za seboj puščala preveliko onesnaženje. Šovgang bo tudi po koncu iger ostal odprt kot edino tovrstno stalno prizorišče za deskarje in smučarje.

Tekmovanja in dogodki na OI: urbani skoki (deskanje, smučanje)
Konec izgradnje: november 2019
Kapaciteta: /
Območje: Novo prizorišče v okrožju Šingdžingšan


JANČING

Nacionalno sankaško središče

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nacionalno sakaško središče s stezami za bob, sankanje in skeleton je sploh prvo tovrstni v državi in šele tretji v Aziji. So pa odgovorni za pripravo sicer 1975 metrov dolge in z leseno konstrukcijo povsem pokrite steze pred olimpijskimi igrami poslušali kritike glede varnosti, potem ko se je eden od tekmovalcev tam hudo poškodoval.

Tekmovanja in dogodki na OI: bob, sankanje, skeleton
Konec izgradnje: november 2020
Kapaciteta: 10.000 (2000 sedišč)
Območje: Jančing

Nacionalni smučarsko središče

Foto: EPA
Foto: EPA

Smučarsko središče v pogorju Jaohaituo v severozahodnem delu Jančinga vsebuje sedem različnih smučarskih stez z največjo višinsko razliko 900 metrov. Tekmovališče bo tudi po igrah v uporabi za širšo javnost in je del strategije, s katero želi Kitajska v ta šport privabiti čim več svojega prebivalstva in turistov.

Tekmovanja in dogodki na OI: alpsko smučanje
Konec izgradnje: november 2020
Kapaciteta: 8500 (5000 sedišč)
Območje: Jančing


DŽANGDŽJAKOV

Nacionalno središče za tek na smučeh in biatlonsko središče

Foto: EPA
Foto: EPA

Središče bo sprejelo 15.000 gledalcev in bo po koncu olimpijskih iger predelan v park za razne dogodke, namenjen bo turistom ter predvsem pripravam kitajskih reprezentanc v različnih športih.

Tekmovanja in dogodki na OI: biatlon, smučarski teki, nordijska kombinacija
Konec izgradnje: 2020
Kapaciteta: 15.000
Območje: Džangdžjakov

Nacionalno skakalno središče

Foto: EPA
Foto: EPA

Samo skakalno središče je kitajske organizatorje stalo 60 milijonov ameriških dolarjev (53 milijonov evrov) in velja za enega večjih arhitekturnih projektov. Razgledni stolp, v katerem je tudi restavracija, s skakalnico vred predstavlja podobo kitajskega talismana (ruyi), po koncu OI pa bodo tam zgradili še manjše skakalnice za potrebe nacionalnega skakalnega centra.

Tekmovanja in dogodki na OI: smučarski skoki, nordijska kombinacija
Konec izgradnje: november 2020
Kapaciteta: 15.000
Območje: Zhangjiakou

Snežni park Genting

Foto: AP
Foto: AP

Razen tekmovanja v Big Airu bodo vsa preostala deskarska tekmovanja potekala v snežnem parku Genting. Že pred tem je tam obstajal smučarski center, za igre v Pekingu pa so ga preuredili za potrebe šestih različnih prog za deskarske discipline ter smučanje prostega sloga. Del posodobitev je tudi proga za smučanje in žičnica, ki spominja na kitajski zid.

Tekmovanja in dogodki na OI: deskanje na snegu, smučanje prostega sloga
Konec izgradnje: 2020
Kapaciteta: 7500
Območje: Džangdžjakov


OLIMPIJSKE VASI

Peking, Džangdžjakov in Jančing

Foto: EPA
Foto: EPA

Olimpijske vasi so za igre v Pekingu na vseh treh območjih tekmovanj. Tako v Pekingu, Džangdžjakovu kot Jančingu. Predvsem Džangdžjakov je popularno smučarsko središče okoli 200 km severozahodno od Pekinga. Vse tri območja povezuje nov železniški sistem hitrih vlakov, ki bo goste, novinarje in ostalo osebje med tremi centri razvozil v roku ene ure. Jančing je od Pekinga oddaljen okoli 80 km, prav tako v severozahodni smeri, turistično pa je priljubljen zaradi vročih vrelcev, parkov ter dela kitajskega zidu, imenovanega Badaling. Pekinški del olimpijske vasi bo tako kot vse preostale dvorane del osrednjega dogajanja na igrah v kitajski prestolnici.

Konec izgradnje: 2020
Kapaciteta: več kot 6000
Območja: Džangdžjakov, Jančing, Peking

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov