Miha Zarabec je bil v drugem polčasu zelo razpoložen. Foto: EPA
Miha Zarabec je bil v drugem polčasu zelo razpoložen. Foto: EPA

Prvi polčas je bil izenačen, v drugem pa je Slovenija le prevzela pobudo, ko so do izraza prišli individualna kakovost, širši izbor igralcev in tudi izkušnje. Ferci, ki so imeli v Mercedes-Benz areni izjemno podporo s tribun, so sprva povzročali Zormanovim varovancem precej težav s hitro igro. V drugem delu je bila slovenska obramba uspešnejša, v vratih je dobro delo opravil Klemen Ferlin (11 obramb), učinkovitejši pa je bil tudi napad. Aleks Vlah (8 golov) in Miha Zarabec (7 golov) sta ga v drugem delu dobro vodila. Slovenija je povedla za šest golov, toda nepopustljivi rokometaši s Ferskih otokov so se še enkrat povsem približali, a je bil še pravočasno njihov nalet zaustavljen. Naslednji slovenski tekmec bo v soboto Poljska.

"Zavedali smo se, da bo prva tekma zelo težka. Ferski otoki imajo dobro ekipo. Videli ste, ves čas igrajo ena na ena, so zelo "tečni", streljajo tako s tal kot iz skoka, čeprav so nizki. Dejstvo je, da so nas poškodbe zdesetkale in nimamo take širine. Čestitke fantom, ki so v drugem polčasu pokazali pravi značaj. Malce me vseeno nervira, da smo imeli šest golov, pa so znižali na dva. Kar se Janezek nauči … Kot kaže, se nismo. Na začetku smo bili prepočasni, iskali ritem, neke situacije v napadu pa so nas kar presenetile. V drugem polčasu smo dvignili raven. Zarabec in Vlah sta se izkazala. Fantje so odigrali, kot se za njihovo raven spodobi," je za TV Slovenija dejal selektor Zorman.

Slovenski rokometaši v zadnje četrt ure strli Ferske otoke
V skupini Slovenijo čakata še Poljska in Norveška. Foto: EPA
V skupini Slovenijo čakata še Poljska in Norveška. Foto: EPA

V tretji minuti je prvi gol na tekmi dosegel Borut Mačkovšek, na drugi strani pa se je Teis Horn Rasmussen podpisal pod prvi ferski zadetek na velikih tekmovanjih. Po uspešni obrambi je Ferske otoke v vodstvo v protinapadu popeljal njihov najboljši igralec Elias a Skipagoetu. Slovenski napad ni stekel in v uvodnih minutah so imeli varovanci Zormana kar nekaj težav. Precej je bilo netočnih podaj, kar so tekmeci izkoristili in povedli za dva gola. V vratih je bil razpoložen Ferlin, po zaslugi katerega je pobuda prešla na slovensko stran.

V 13. minuti je Slovenijo v drugo vodstvo na tekmi popeljal Jure Dolenec, ki je dal v prvem polčasu štiri gole, štiri minute pozneje pa je po dobri obrambi Ferlina v protinapadu s svojim četrtim golom Mačkovšek zadel za 8:6. Vmes je bil drugič zaradi udarca v obraz Deana Bombača izključen Rasmussen. Nepopustljivi Ferci so izenačili, v 26. minuti pa jih je v protinapadu Hakun West Av Teigum popeljal v vodstvo (10:11). Slovenija je imela napad za vodstvo po prvem delu, toda Vlah je bil nenatančen. Ob odmoru je bil tako rezultat izenačen (13:13).

Odlični Elias a Skipagoetu je bil z devetimi goli prvi strelec tekme. Foto: EPA
Odlični Elias a Skipagoetu je bil z devetimi goli prvi strelec tekme. Foto: EPA
Zorman in Zarabec po tekmi s Ferskimi otoki

Ferski otoki so odlično začeli drugi polčas. S krila je dvakrat zadel Teigum, Rasmussen pa je v četrti minuti nadaljevanja zadel za dva gola naskoka. Vse po lepih podajah razigranega Skipagoetuja. Imeli so celo napad za prednost treh zadetkov, vendar je bila slovenska obramba na mestu, potem pa se je razigral Zarabec. Najprej je v 37. minuti izenačil, potem podal Nejcu Cehtetu, ki je zadel za prvo vodstvo v drugem polčasu, ob igralcu manj pa prestregel žogo in v protinapadu zaključil za 19:17.

16 minut pred koncem je Vlah s svojim sedmim zadetkom priigral tri gole naskoka, po dobri obrambi Ferlina je bil za +4 minuto pozneje uspešen Zarabec, Gašper Marguč pa je natančno izvedel sedemmetrovko za 26:21. Dvakrat zapored je mrežo deset minut pred koncem zatresel Cehte za +6, nato pa je sledil delni izid Ferskih otokov 4:0. Zarabec je prekinil nalet, potem je Teigum zgrešil, Vlah pa z dobrim prodorom potrdil slovensko zmago.

Na drugi tekmi skupine D so Norvežani gladko z 32:21 premagali Poljake. Napredovanje v drugi del, ki bo za skupine D, E in F v Hamburgu, si bosta priigrali po dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin.

Dolenec: Pred tekmo sem napovedal, da bo po zmagi s samo petimi goli cela Slovenija v zraku

SKUPINA D, Berlin:

SLOVENIJA – FERSKI OTOKI 32:29 (13:13)
11.625 gledalcev

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Marguč 3 (2), Dolenec 4, Cehte 3, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Zarabec 7, Horžen, Bombač, Mačkovšek 4, Novak, Vlah 8 (2), Lesjak, Drobež, Suholežnik.

Ferski otoki: Jacobsen, Satchwell, Hoeydal, Mortensen 1, Mikkjalsson, Hansen 1, Johansen, Gunnarsson Djurhuus, av Teigum 9, Poulsen 2, Mikkelsen 2, Krogh, Vedelsboel, a Skipagoetu 9 (4), O. Mittun 2, Rasmussen 3.

Sedemmetrovke: 4/5; 4/4.
Izključitve: 10 min; 6 min..

NORVEŠKA - POLJSKA 32:21 (15:10)
Sagosen 6, Rod 5; Sicko 5.


Sobota ob 18.00:
POLJSKA – SLOVENIJA
Ob 20.30:
FERSKI OTOKI – NORVEŠKA

Ponedeljek ob 18.00:
POLJSKA – FERSKI OTOKI
Ob 20.30:
NORVEŠKA – SLOVENIJA

V drugi del se uvrstita najboljši dve reprezentanci.