Dejan Bombač je dosegel en gol iz štirih poskusov. Foto: EPA
Dejan Bombač je dosegel en gol iz štirih poskusov. Foto: EPA

Čeprav dvoboj ni odločal o ničemer in je bil prestižne narave, je bila tekma borbena in ves čas izenačena. Nobena izmed ekip si v celotnem srečanju ni priigrala več kot dveh golov naskoka.

Madžarska je sklenila srečanje z delnim izidom 3:0, zadnji gol pa je dosegla 70 sekund pred koncem. V zadnji minuti Slovenci niso našli poti do madžarske mreže. Miha Zarabec je poskušal od daleč, a je bil madžarski vratar na mestu. Tako so Slovenci doživeli tretji poraz na osmih tekmah v Nemčiji.

Junaka sta bila oba vratarja. Klemen Ferlin je zaustavil pet sedemmetrovk in zbral enajst obramb, na drugi strani Laszlo Bartucz deset. Najboljši strelci Slovenije so bili Zarabec, Blaž Blagotinšek in Aleks Vlah s po štirimi zadetki.

Rokometaši izenačili četrto najboljšo uvrstitev na EP-jih

Slovenci so dobro odprli tekmo in povedli s 5:2. Prednost ni zdržala dolgo. Madžari so dosegli tri gole zapored in v 14. minuti prvič na srečanju prešli v vodstvo (8:7). Šest minut pozneje so vodili z dvema goloma razlike – 10:8. Zadnja tretjina prvega dela je pripadla Sloveniji. V zadnjih desetih minutah so Zormanovi varovanci dovolili le tri gole, sami pa so jih dosegli pet in na odmor odšli s prednostjo 13:12.

Drugi polčas je z ubranjeno sedemmetrovko odprl Ferlin. Slovenci so imeli rahlo prednost, vendar so jih Madžari vselej ujeli. Izid v drugem polčasu je bil petkrat izenačen. V končnici so Slovenci povedli za dve, toda sam finiš je pripadel Madžarom, ki so tako s petim mestom dosegli najboljšo uvrstitev v zgodovini svoje države.

Zorman: "Poklonili smo jim zmago"

Uroš Zorman: "Lepše je prvenstvo končati z zmago. Tekmo smo imeli pod nadzorom, v zadnjih minutah pa smo se z nogo spotaknili ob vedro, kamor smo molzli celotno tekmo. Upam, da smo se iz tega kaj naučili. Malo neizkušenosti, v zadnjih minutah so najmlajši naredili nekaj napak. Fantom lahko le čestitam za ves turnir in današnjo tekmo. Želeli smo si, mogoče nam je malce pošlo moči. Jezen sem, razočaranje je pretežka beseda za tako tekmo, ko daš vse od sebe, se boriš in si želiš. Jezen sem, ker smo si zaslužili zmago, ker so si jo fantje zaslužili, v zadnjih minutah pa smo jim poklonili to zmago."

Jure Dolenec: "Škoda. V tem trenutku je kar težko pogledati širšo sliko, saj smo le nekaj minut po tekmi. Ves čas smo vodili, Klemen Ferlin je bil odličen. Povedli smo, se trudili, da pridemo na +2, na koncu pa smo tekmo kar malo vrgli v smeti. Nismo dobro odigrali z igralcem več, kar nam je na preteklih tekmah uspevalo. Imeli so dovolj izključitev, da bi naredili razliko in prišli v mirnejšo končnico. Vseeno je drugače, ko končaš kot peti. Ko bomo sposobni pogledati širšo sliko, bomo s prvenstvom zadovoljni."

Klemen Ferlin: "Nekaj grenkega priokusa zagotovo je, sploh ker je bil to poraz za en gol. Raje izgubim deset in vem, da so bili boljši. Ne spomnim se, da bi kdaj toliko strelov s sedmih metrov obranil. Če jih je bilo pet, zagotovo ne. Če pogledamo širše, smo lahko zadovoljni s turnirjem. Smo zelo izmučeni. Po dveh pivih bomo vse to pozabili in bo vse v redu."

Gašper Marguč: "Če pogledamo celotno tekmo, bi si zmago bolj zaslužili mi. V končnici smo z igralcem več storili nekaj napak, ko smo vodili za dva zadetka. Mogoče so si oni malce bolj želeli zmago, saj je to njihova najboljša uvrstitev v zgodovini EP-ja. Mi pa smo lahko zadovoljni s turnirjem, prikazali smo dober rokomet. Tudi uvrstitev je dobra in prvenstvo lahko ocenimo pozitivno."

Slovenski rokometaši EP končali s porazom

Tilen Kodrin: "Zagotovo je lepše zaključiti turnir z zmago, ampak slabega vtisa nismo pustili. Mislim, da smo izgubili dve žogi, oni pa so zadeli dvakrat s sedmih metrov. Ni veliko, ampak bili so bolj zbrani. Če pa potegnemo črto, mislim, da smo lahko zadovoljni s potekom prvenstva. Premagali smo nekatere odlične ekipe, odigrali odlične tekme, zmanjkalo pa nam je kanček energije in nekaj podrobnosti. Ko pogledamo nazaj, lahko vedno najdemo stvari, ki jih lahko izboljšamo. Skupna ocena turnirja pa je uspešno."

Aleks Vlah: "Tekmo smo imeli pod nadzorom do zadnjih minut, sicer vmes je bilo gol za gol. Menim, da bi morali bolje pripeljati tekmo do konca, z igralcem več priložnosti nismo izkoristili. Mogoče se je čutilo pomanjkanje energije obeh ekip, zato verjetno tako nizek rezultat. Šesto mesto na prvenstvu in lahko smo zadovoljni. Lepše bi bilo dobiti zadnjo tekmo in zaključiti turnir z zmago. Lahko bi se obrnilo drugače. Madžari so na koncu vse obrnili v svojo korist in zmagali. Raje bi se boril za medaljo, kot bil najboljši strelec ekipe. Danes sem to jaz, drugi dan kdo drug. Brez ekipe ne bi prišel do teh golov. Pomembno je, da se vedemo kot eno tako ob porazih kot zmagah."

Slovenci v boj za olimpijske igre in SP
Slovenci so si že prej z uvrstitvijo med šest zagotovili nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu.

Slovenija glede sestave skupin v kvalifikacijah za OI čaka le še na sobotni razplet finala afriškega prvenstva. Če bo izrazito favorizirani Egipt postal afriški prvak, čaka ga dvoboj proti Alžiriji, bo Slovenija igrala v skupini s Španijo, Bahrajnom in Brazilijo. Če bo prvak Alžirija, bo v skupini 3 Slovenija igrala proti Norveški, Egiptu in zmagovalcu obračuna za tretje mesto na afriškem prvenstvu Tunizija - Zelenortski otoki.

Olimpijski kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 14. in 17. marcem, prizorišča pa še niso znana.

Slovenijo po kvalifikacijah za OI maja čakajo še kvalifikacije za SP. V boben nosilcev so Zormanovi varovanci prišli že z uvrstitvijo v drugi del EP, žreb parov pa bo v soboto ob 15.30.
Mogoči tekmeci Slovenije so 8. in 11. maja Gruzija, Srbija, Ferski otoki, Švica, Romunija, Grčija, BiH ter štiri reprezentance iz marčevske faze kvalifikacij. Tekme tam so Slovaška - Izrael, Estonija - Ukrajina, Belgija - Italija in Finska - Litva.

Neposredno so se na svetovno prvenstvo na Danskem, Norveškem in Hrvaškem prihodnje leto uvrstile polfinalistke Švedska, Francija in Nemčija. Danska ima kot gostiteljica, tako kot Norveška in Hrvaška, mesto na SP-ju prihodnje leto že zagotovljeno.

EVROPSKO PRVENSTVO
ZAKLJUČNI BOJI, Köln

Tekma za 5. mesto:
SLOVENIJA – MADŽARSKA 22:23 (13:12)

Slovenija: Vujović, Ferlin, Blagotinšek 4, Marguč 1 (1), Dolenec 3, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin, Zarabec 4 (1), Bombač 1, Mačkovšek 3, Šiško, Novak, Vlah 4, Drobež, Suholežnik 2.

Madžarska: Ando, Bartucz, Sipos, Boka 4 (2), Ligetvari, Fazekas 2, Banhidi 5, Szöllösi, Szita, Ancsin, Bodo 1, Ilić 3, Rosta 1 (1), Lekai 5, Hanusz, Imre 2.

Sedemmetrovke: 2/2; 3/8.
Izključitve: 4 minute; 10 minut.
Rdeči karton: Adrian Sipos (55.)


POLFINALE, petek ob 17.45:
FRANCIJA – ŠVEDSKA

Ob 20.30:
DANSKA – NEMČIJA

Finale bo v nedeljo ob 17.45, tekma za 3. mesto pa ob 15.00.