Slovenija je Dansko nazadnje premagala leta 2000. Od takrat je izgubila zadnjih osem medsebojnih dvobojev. Foto: EPA
Slovenija je Dansko nazadnje premagala leta 2000. Od takrat je izgubila zadnjih osem medsebojnih dvobojev. Foto: EPA

V skupini II je bil pred zadnjim krogom odprt le boj za tretje mesto, ki je še vodilo v Köln na dvoboj za peto mesto na EP-ju. Portugalcem na popoldanski tekmi ni uspelo premagati Nizozemcev (33:33), tako da so Slovencem ponudili še eno priložnost. Varovanci Uroša Zormana so jo izkoristili. Zmaga nad Dansko tudi pomeni, da se je Slovenija dokončno uvrstila na enega izmed kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre.

Danci so si polfinale in prvo mesto v skupini priigrali že pred zadnjim krogom. Tako so si lahko privoščili, da sta tekmo s tribun spremljala prva strelca Mathias Gidsel in Simon Pytlick. A to slovenskega uspeha ne zmanjšuje.

Mrk v drugem polčasu ni bil usoden

Rokometaši z nekaj sreče v boj za peto mesto na EP-ju

Slovenija je v drugem delu ekspresno zapravila tri gole naskoka po odlično odigranem prvem polčasu (17:14), toda varovanci Uroša Zormana se niso vdali. Čeprav so od 30. do 45. minute dosegli le tri gole, so v nadaljevanju hitro nadomestili dva gola zaostanka. Spet so povedli v 50. minuti, prednosti pa niso več izpustili iz rok. V razburljivi končnici so zlomili odpor Dancev ter jim povzročili prvi poraz na evropskem prvenstvu.

Za slovenskih plus dve je ob dvignjeni roki švedskih sodnikov zadel Nejc Cehte. V vratih je svoje opravil Urban Lesjak, ki je obranil strel za izenačenje Hansa Lindberga v 58. minuti. Dve minuti pred koncem je Borut Mačkovšek zapečatil usodo Dancev z zadetkom za 26:24, Aleks Vlah pa je še povišal na 27:24.

Šest golov je dosegel Kristjan Horžen, pet Aleks Vlah, štiri Borut Mačkovšek. Za igralca tekme je bil izbran vratar Klemen Ferlin, ki je zaustavil deset strelov.

Za peto mesto v petek ob 15. uri

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Danska

Tekma za peto mesto, ki prinaša neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo, bo v petek ob 15. uri. Nasprotnik bo znan v sredo. Možni nasprotniki so Nemčija, Madžarska in Avstrija.

Slovenija bo v Kölnu skušala izenačiti svojo tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Najboljša je bila leta 2004, ko je v finalu izgubila proti Nemčiji. Leta 2020 je zasedla četrto mesto. Leta 2000 je v tekmi za peto mesto premagala Hrvaško, v Srbiji 2012 pa izgubila proti Severni Makedoniji.

Slovenci vodili veliko večino srečanja

Pogovor z Zormanom, Dolencem, Vlahom in Zarabcem po zmagi nad Dansko

Slovenija, ki je bila spet brez Blaža Blagotinška, je z izjemo uvodnih minut vodila večino prvega polčasa. V 10. minuti je prvič povedla z dvema goloma razlike in danski selektor se je odločil za minuto odmora. Razpoloženi so bili predvsem krožni napadalci. Horžen je s svojim tretjim golom zadel za 7:5. Danci so v 18. minuti izenačili na 9, vendar to Slovencev ni zmedlo. Spet so ušli za dva gola in v 25. minuti z zadetkom Nejca Cehteta celo prešli v vodstvo s +3 (13:10). Taka je bila razlika tudi ob polčasu, potem ko je tik pred sireno za 17:14 vratarja Landina premagal Staš Slatinšek Jovičić.

Danci so v drugem polčasu izničili zaostanek v treh minutah in pol. V napadu Slovencem nikakor ni steklo, zapravljeni sta bili še dve sedemmetrovki, tako da so Danci v 40. minuti spet povedli. Slovenija je v 15 minutah dala le tri gole. Danska je vodila za dva gola, a nato ni zadela gola dobrih sedem minut. Po golih Mačkovška in Horžena je bilo v 50. minuti spet 23:22 za Slovenijo. Prednosti do konca tekme niso več izpustili iz rok. Horžen, Cehte, Mačkovšek in Miha Zarabec so z goli poskrbeli za prestižni skalp rokometne velesile.


EVROPSKO PRVENSTVO (M)

SKUPINA II, Hamburg

SLOVENIJA – DANSKA 28:25 (17:14)

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Marguč 1 (1), Dolenec 1, Cehte 3, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Zarabec 2, Horžen 6, Bombač, Mačkovšek 4, Šiško, Novak 3, Vlah 5, Drobež, Suholežnik 1.

Danska: N. Landin, Nielsen, Kirkeloekke 6, M. Landin 2, Jakobsen 2, Lauge Schmidt, Lindberg 1 (1), Moellgaard, Mensah 2, M. Hansen, Joergensen 6, J. Hansen 1, Damgaard 3, Mensing 1, Hald 1, Madsen.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Danska 1 (1).
Izključitve: Slovenija 6, Danska 4 minute.

NIZOZEMSKA – PORTUGALSKA 33:33 (17:15)

NORVEŠKA – ŠVEDSKA 33:23 (15:12)

Vrstni red:

Danci in Švedi so uvrščeni v polfinale. Tretjeuvrščena igra za 5. mesto.