To je bila edina domača pripravljalna tekma pred odhodom v Berlin, kjer bodo Slovenci odigrali prvi skupinski del. Po novem letu sledi nadaljevanje priprav v Ljubljani, zadnji tekmi pred EP-jem pa bosta v Poreču proti Črni gori (5. januar) in Hrvaški (6. januar). Foto: RZS
To je bila edina domača pripravljalna tekma pred odhodom v Berlin, kjer bodo Slovenci odigrali prvi skupinski del. Po novem letu sledi nadaljevanje priprav v Ljubljani, zadnji tekmi pred EP-jem pa bosta v Poreču proti Črni gori (5. januar) in Hrvaški (6. januar). Foto: RZS

Varovanci Uroša Zormana so v 6. minuti povedli s 5:2 po dveh zaporednih golih člana nemškega Wetzlarja Domna Novaka. Avstrijci so izenačili na 5:5. Slovenci so izkoristili nekaj protinapadov in selektorja gostov Aleša Pajoviča prisilili v prvo minuto odmora pri izidu 12:9 v korist domačih. Tudi Zorman je v 21. minuti posegel po minuti odmora, potem ko so se Avstrijci hitro približali na gol zaostanka (11:12). Slovenija je bila v nadaljevanju prvega polčasa korak, dva pred tekmeci, na odmor pa je odšla z golom prednosti (16:15).

Ni bilo lahko. Skušali smo igrati z vsemi igralci, dati priložnost vsem, saj gre za prvo pripravljalno tekmo. Imamo še dve in treba je videti, v kakšni formi so. Da vsi čim bolje razumejo sistem in vse skupaj poskusijo v igri. Avstrijci so tekmo vzeli zelo resno, velikih rotacij ni bilo. Igrali smo z zelo resno, dobro reprezentanco. Mogoče kakšen zgrešen strel in napaka preveč, tudi odbita žoga tu in tam, ko smo se že obranili. Delali bomo naprej, še vedno smo v obdobju pred novim letom, po novem letu se začne še bolj zares, zato me veseli, da smo na koncu zmagali. Danes ni bilo Blaža Blagotinška, Mateja Gabra tudi za naprej ne bomo imeli. Tega ni lahko nadomestiti. Poleg Boruta Mačkovška so to trije fantje, ki že deset let v obrambi nosijo Slovenijo. Danes smo imeli le enega od treh, potem bomo imeli vsaj dva, tako da upam, da bo šlo na bolje. Zadetkov je vsekakor preveč, predvsem prelahkih.

Jure Dolenec, kapetan Slovenije

Drugi polčas so bolje začeli Avstrijci, ki so v 37. minuti celo povedli z 21:20. Čeprav so domači vzpostavili ravnotežje, pa so v oči bodle tehnične napake, zaradi česar so gosti ostajali blizu. Ko napak ni bilo, so prednost Slovenci dvignili na tedaj najvišjih +4 (28:24).

Po nekaj protinapadih, ki jih je uspešno zaključil Gašper Marguč, je bilo na semaforju 30:25, kar pa ni prineslo mirne končnice. Avstrijci so se namreč šest minut pred koncem približali na le gol, po zgrešeni sedemmetrovki Marguča pa nato celo izenačili na 31:31.

Kristjan Horžen je na navdušenje navijačev zadel za vodstvo (34:33). Sodnika sta v zadnji sekundi piskala sedemmetrovko, tako da so Avstrijci imeli priložnost za izenačenje. Vratar Slovenije Miljan Vujović je iztegnil nogo in ubranil sedemmetrovko Robertu Webru.

Domen Novak in Tilen Kodrin sta za Slovenijo dosegla po šest zadetkov, pri Avstriji je Tobias Wagner dosegel sedem zadetkov.

Izjavi selektorjev po tekmi
Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Pripravljenost je pri nekaterih boljša, pri nekaterih slabša. Tu ne morem kaj veliko narediti. Kje smo? Nikjer, če se tako izrazim. Je pa treba vedeti eno stvar, Avstrijci so pred mesecem dni premagali tako Portugalsko na Portugalskem in nato še Švico in Tunizijo. Tudi oni rastejo, to ni več Avstrija izpred petih, šestih let. Zmaga pomeni veliko. Tole praznično vzdušje morda pomeni, da pri igralcih glave niso čisto na mestu. A zmaga je zmaga, gremo pozitivno naprej. Meni je pomembno, da nadaljujemo pozitiven trend. Seveda bi rad, da določene stvari poskusimo, kar nam je tudi uspelo. Nismo vztrajali z le določenimi igralci, vsi so dobili priložnost. Na koncu pa je najbolj pomembna zmaga. Najbolj zadovoljen sem z njo, najmanj pa z našim taktičnim delom, kjer še vedno veliko grešimo pri uigravanju, zamudimo kakšno sekundo, gremo v napačno smer. Tu nas čaka še ogromno dela."

Aleš Pajovič, selektor Avstrije: "Da igram proti Sloveniji 33:34 in da imamo na koncu celo priložnost za izenačenje, sem zelo zadovoljen. Pred tekmo sem rekel, da je Slovenija favorit, saj ima širši kader, kar se nam je v zadnjih 15 minutah poznalo. Zato smo tudi igrali brez vratarja sedem na šest. Obramba je delovala, v napadu imamo še veliko rezerv, tudi pri vračanju v obrambo. Prejeli smo preveč lahkih golov. Kar se Slovenije tiče, menim, da so danes naredili preveč napak. Kakovost imajo, tudi taktično so dobro pokriti, saj je Uroš (Zorman, op. STA) v tem eden najboljših v Sloveniji. Morajo se le še uigrati, da se bo to poklopilo med igralci in v taktiki. Če jim to uspe, imajo zelo dobre možnosti na EP-ju."

10. januarja začetek EP-ja
Prvenstvo stare celine se bo začelo 10. januarja. Prva tekma Slovence v nemški prestolnici čaka dan pozneje, ko bodo v skupini D najprej igrali proti Ferskim otokom. Nato sledita še dvoboja proti Poljski (13.) in Norveški (15.). V primeru napredovanja, to si bosta zagotovili po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin, Zormanove varovance čaka selitev v Hamburg, kjer se bo skupina D križala s skupinama E in F.

Slovenski rokometaši po napetem boju dobili pripravljalno tekmo proti Avstriji

Prijateljska tekma, Slovenj Gradec

SLOVENIJA – AVSTRIJA 34:33 (16:15)

Slovenija: Vujović, Lesjak, Henigman 1, Marguč 3, Dolenec 3 (1), Cehte 1, Kljun, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 6, Zarabec, Horžen 3, Mazej 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 6, Drobež 1, Suholežnik 3.

Avstrija: Eichberger, Häusle, Möstl, Mahr, Božović 3, Frimmel 3, Belos, Herburger, Weber 4 (1), Živković 4, Mittendorfer, Damböck 1, Bilyk 6, Wagner 7, Nigg 1, Hutecek 4, Miskovez.

Sedemmetrovke: 1/3; 1/2.
Izključitvi: 2 minuti; 4 minute.

Vujović ubranil sedemmetrovko, Slovenija do zmage