Nemški državni tožilec Kai Gräber med novinarsko konferenco v Münchnu. Foto: EPA

V osrčju dopinške afere je nemški zdravnik Mark Schmidt in trije njegovi sodelavci, lovke afere pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

V preiskavo se je vpletlo državno tožilstvo, vpletenim grozi zaporna kazen. Nemško državno tožilstvo je naletelo na seznam 21 športnikov iz osmih evropskih držav, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočil Gräber.

Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji.

Kai Gräber, nemški državni tožilec

Tožilstvo identitet domnevnih strank ni razkrilo
Ta o osumljenih športnikih in športih zaradi poteka preiskave ni povedal ničesar, razkril pa je lokacije izvajanja dopinga in najmanj na tem področju je afera segla tudi na sončno stran Alp. "Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji," je besede tožilca povzela DPA. Tožilstvo identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre. Športniki, ki so se znašli na seznamu, pripadajo petim različnim športom, od tega gre tudi za tri zimske športe, je drobce informacij podal nemški tožilec.

Avstrijskega smučarskega tekača Maxa Haukeja (na fotografiji) so oblasti v Seefeldu na začetku meseca ujele med dejanjem. Avstrijci so sicer že takoj potrdili, da je med dopinškimi kršitelji poleg Haukeja še Dominik Baldauf. Omenjena tekača sta na ekipnem šprintu na SP-ju dosegla šesto mesto. Foto: EPA

Vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami
Na slovenski nacionalni antidopinški agenciji Sloadi uradno o povezavah med Slovenijo in dopingom v Seefeldu še niso obveščeni. "Kadar so zadeve geografsko tako blizu, vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami. Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen. Tam imajo strogo zakonodajo in policija vodi svojo preiskavo, s katero nisem seznanjen," je za STA o morebitni povezavi s Slovenijo povedal direktor Sloade Jani Dvoršak.

Zdravnik prejemal mastna plačila
Osumljeni zdravnik naj bi športnikom, večina je moških, pomagal s transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom, v obdobju med letoma 2011 in 2019. "O tem, da so bili na seznamu, še nismo obvestili vseh športnikov," je na novinarski konferenci še poudaril Gräber. V javnosti so sicer zaokrožila posamezna imena skesancev oziroma športnikov, ki so priznali sodelovanje z nemškim zdravnikom. Osumljeni zdravnik naj bi na sezono od posamezne stranke prejel med 4.000 in 12.000 evri, je po zaslišanju osumljenega zdravnika s sedežem v nemškem Erfurtu še navedel tožilec.

Doping izvajali brez medicinskega znanja
Gräber je opozoril tudi na nevarnost početja kršiteljev, saj naj bi krvni doping izvajali tudi ljudje brez medicinskega znanja, vprašljive so bile tudi razmere, saj je šlo večkrat za nesterilne prostore. "Uporabljen je bil tudi preparat, pri katerem se ni točno vedelo, za kaj gre. Ko so se pojavili stranski učinki, se preparat ni več uporabljal." Kot je še povedal tožilec, so bili sodelavci nemškega zdravnika, temu grozi zaporna kazen do 10 let, prisotni tudi na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so za svoje delo na dan dobili po 200 evrov.

Odkrili več kot sto primerov recirkulacije krvi z vsega sveta