Dominik Baldauf in Max Hauke sta v nedeljo navdušila s šestim mestom v ekipnem šprintu. Bila sta tudi posebna gosta v studiu ORF-a, zdaj pa sta poskrbela za škandal na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Dominik Baldauf in Max Hauke sta v nedeljo navdušila s šestim mestom v ekipnem šprintu. Bila sta tudi posebna gosta v studiu ORF-a, zdaj pa sta poskrbela za škandal na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Od tega je pet športnikov iz Avstrije, Kazahstana in Estonije. Ob športnikih, med njimi sta avstrijska smučarska tekača Max Hauke in Dominik Baldauf (v nedeljo sta bila šesta na ekipnem šprintu), je aretiran tudi zdravnik nemške reprezentance in njegov sodelavec, je še sporočila Apa in dodala, da je policija izvedla številne akcije z aretacijami in hišnimi preiskavami.

Na novinarski konferenci zveznega urada kriminalistične policije v Innsbrucku so popoldne razkrili nekaj podrobnosti. Enega od aretiranih so Avstrijci ujeli dobesedno pri dejanju, saj so ob preiskavi odkrili, da je imel pri sebi posodo s krvjo za transfuzijo, je sporočil Dieter Csefan, predstavnik zveznega kriminalističnega urada. Za zdaj imen vpletenih zaradi še potekajoče preiskave niso sporočili, so pa popoldne še enkrat potrdili, da sta od športnikov vpletena po dva Avstrijca in Estonca ter en Kazahstanec. V sodelovanju z nemškimi organi pregona so v Erfurtu hkrati aretirali še domnevnega vodjo tega dopinškega primera, ki so ga v Avstriji predstavili kot 40-letnega nemškega zdravstvenega delavca ter njegovega pomočnika, v Avstriji pa še dva njegova pomočnika.

Ob športnikih je aretiran tudi zdravnik nemške reprezentance in njegov sodelavec. Foto: Reuters
Ob športnikih je aretiran tudi zdravnik nemške reprezentance in njegov sodelavec. Foto: Reuters

Avstrijska policija se bo v naslednjih 48 urah odločila, kako bodo nadaljevali preiskavo oziroma ali bodo vložili obtožnice, je pojasnil predstavnik innsbruškega državnega tožilstva Hansjörg Mayr. Dodal je, da je glavni osumljenec s pomočniki ustvaril kriminalno organizacijo. Prijeti športniki naj ne bi bili del kriminalne združbe, temveč so prepovedana sredstva zgolj uporabljali. Šele na prvenstvu v Seefeldu so organi pregona dobili potrditev, v katerem športu deluje domnevna kriminalna združba, so še pojasnili na današnji novinarski konferenci.

A tožilstvo in urad kriminalistične policije ne izključujeta možnosti, da se bo afera razširila še na druge športe. "Zanesljivo so vpleteni še drugi športi," je dejal Csefan, ki je nato še pojasnil, da je kriminalna organizacija na tem področju delovala vsaj pet let po vsem svetu.
Čeprav uradno imena vpletenih športnikov niso znana, pa so Avstrijci sami že potrdili, da sta iz njihovih vrst kršitelja Max Hauke in Dominik Baldauf, šesta z nedeljskega ekipnega sprinta. Preostala trojica pa je najverjetneje Kazahstanec Aleksej Poltoranin in Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu, ki se niso udeležili današnjega teka na 15 km, čeprav so bili na startnem seznamu.

"Nič ni bolj nizkotnega kot to, da skušaš do dobrih izidov prti s pomočjo prepovedanih sredstev. Jezen sem, ker se nekateri niso nič naučili iz preteklih podobnih primerov. Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi pri tem početju sodeloval kdo iz naše zveze. Navsezadnje pa ne moremo dati roke v ogenj za vsakega posameznika, vsak je odgovoren zase. Jasno pa je, da kdor uporablja doping, ne more biti član ÖSV," je bil jasen predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel.

Tiskovni predstavnik slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Seefeldu Tomi Trbovc je za STA potrdil, da slovenski tabor ni bil del policijske akcije.