Nejc Brodar pričakuje, da bi Anamarija Lampič lahko turnejo končala okrog 15. mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Brodar pričakuje, da bi Anamarija Lampič lahko turnejo končala okrog 15. mesta. Foto: www.alesfevzer.com

Na Tour de skiju, ki se bo začel v soboto v Lenzerheideju, bodo za Slovenijo nastopili še Katja Višnar, Anita Klemenčič, Vesna Fabjan in Miha Šimenc. Turneja bo v sezoni, ko ni olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva, gotovo vrhunec sezone. Začetek je v soboto in nedeljo v Švici, kjer se bodo pomerili na tekmah s skupinskim startom na 10 in 15 km in dan pozneje v sprintu.

Pot bo nato karavano vodila v Dobbiaco na tekme na razdaljah in v zasledovanju (torek in sreda), zaključek pa bo znova v dolini Fiemme. V petek bosta preizkušnji v skupinskem startu klasično na 10 in 15 km, v soboto sprint, v nedeljo pa že omenjeni vzpon, ki se občasno povzpne tudi na 28 odstotkov. Prvič bodo nanj tekli s skupinskim startom, in ne v zasledovanju kot v preteklosti.

Od Dobbiaca bo Lampičeva sama na turneji

"Po prejšnji tekmi za svetovni pokal v Planici smo imeli možnost treninga še na Pokljuki. Imeli smo dva lažja treninga in v sredo bolj udarnega. Vzdušje v ekipi je odlično, vsi so zdravi in komaj čakamo na sobotni začetek. Novoletna turneja je posebna zgodba, pomembna je vsakodnevna forma. Lampičeva je že lani pokazala, da lahko odlično nastopa, tudi letos je v zelo dobri formi. Glede na to si obetamo uvrstitev na koncu okrog 15. mesta. Ker sta v Val di Fiemeju na programu klasična sprinta, se bodo dotlej iz turneje umaknili specialisti za prosto tehniko, kar je še dodatni plus za Lampičevo," je povedal glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Od Dobbiaca naprej bo Lampičeva sama na turneji. "Prve tri tekme bodo v prostem slogu. Kot vedno bom šla od tekme do tekme. To je naporna turneja, na kateri se en dan počutiš bolje, drugi pa slabše. Včasih celo meniš, da ne boš mogel niti na start. Moj cilj je, da v Val di Fiemmeju čim bolje odtečem sprint, zadnji dan pa nas čaka še vzpon na Alpe Cermis, kar bo, pa bo," je povedala najboljša slovenska tekmovalka.

V prejšnji zimi sta 6. januarja Alenka Čebašek, ki je bila 21., in 22. Anamarija Lampič prvič po treh letih poskrbeli, da je slovenska predstavnica končala turnejo. A je pred zadnjo etapo kazalo še precej bolje. Anamarija Lampič je predzadnjo etapo na 10 kilometrov klasično s skupinskim startom končala na osmem mestu in skupno napredovala na deseto mesto. Potem pa ji je brutalni vzpon pobral preveč moči, da bi se lahko vmešala v boj za deseterico.

Lani norveški zmagi

Norvežana Ingvild Flugstad Oestberg in Johannes Hoesflot Klaebo sta bila najboljša skupno na turneji v prejšnji zimi, ko je Klaebo postal tudi najmlajši zmagovalec. Na sklepni sedmi etapi je zanesljivo ubranil vodstvo v skupnem seštevku, pa čeprav se mu je na devetkilometrskem vzponu Rus Sergej Ustjugov približal na vsega 16,7 sekunde, Oestbergova pa je po treh posamičnih zmagah prvič v karieri slavila na turneji, na kateri je bila dvakrat druga, obakrat za rojakinjama. Leta 2016 jo je ugnala Therese Johaug, v prejšnji sezoni pa Heidi Weng, ki je tedaj slavila drugič zapored.

V sezoni 2008/09 je Petra Majdič Sloveniji s skupnim tretjim mestom prvič priborila zmagovalne stopničke, naslednjo zimo pa je bila druga in je zaostala le za Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Ta je tedaj začela pohod do rekordnih štirih zmag, vse je dosegla v nizu. Končala ga je v sezoni 2013/14 Therese Johaug, ki je začela norveško žensko prevlado na turneji.

Lampičeva na turnejo brez posebnega pritiska