Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 37 glasov Ocenite to novico!
EPA
Po petem mestu v Garmisch-Partenkirchnu in 16. v Oberstdorfu je Tilen Bartol v seštevku turneje zdaj deveti. Foto: EPA
EPA
Peter Prevc se je hitro pobral po spodrsljaju v Oberstdorfu in dosegel izid sezone. Foto: EPA
EPA
Jernej Damjan je 11. v seštevku turneje in tudi v svetovnem pokalu. Foto: EPA
VIDEO
Janus: S sproščenostjo pr...
VIDEO
Bartol in P. Prevc zelo u...

Dodaj v

Bartol po uspehu kariere: Tudi za stopničke bo še čas

Prva tekma, ki je Petru dobro uspela
1. januar 2018 ob 18:12
Garmisch-Partenkirchen - MMC RTV SLO

Tilnu Bartolu, slovenskemu skakalnemu junaku prvega dne novega leta, je v Garmisch-Partenkirchnu do zmagovalnega odra zmanjkalo le 1,3 točke, a z izidom je bil mladenič vseeno zelo zadovoljen.

Pritisk je bil na 20-letnega skakalca velik, potem ko je apetite dvignil z najboljšim izidom poskusne serije in drugim mestom po prvi seriji. Ko sta na vrhu ostala še najboljši Slovenec trenutno v seštevku turneje in Kamil Stoch, ki v boju za zlatega orla tudi vodi, je žirija zaradi premočnega vetra za več kot deset minut prekinila drugo tekmo prestižne turneje štirih skakalnic. Bartol, ki je bil do zdaj najvišje v karieri 16., kar mu je uspelo pred dvema dnevoma v Oberstdorfu, je zdržal pritisk. Napada nosilca rumene majice Richarda Freitaga sicer ni ogrozil, ob majhnih razlikah med zasledovalci pa je prišel na četrto mesto, po skoku Stocha pa je bil na koncu peti.

"Ne bi rekel, da je bila to najtežja tekma v mojem življenju. Niti nisem bil nervozen, vse sem doživljal precej sproščeno. Vem, da če naredim zelo dober skok, sem lahko zelo visoko in k temu tudi stremim. Ob čakanju pred finalnim skokom sem komaj čakal, da pridem dol, saj so me noge zelo bolele. Nekaj časa za razmišljanje je res bilo, a želel sem si predvsem, da čim prej končamo tekmo. Pomislil sem tudi na to, da bi finalno serijo takrat odpovedali, vendar sem se hitro zavedal, da to ne bo šlo, saj sva bila na vrhu le še dva in sem bil prepričan, da bodo finale izpeljali do konca. Ko sem pristal, nisem vedel, na katerem mestu bom pristal, a ko sem videl številko 4, sem bil zelo zadovoljen. Da mi je do stopničk zmanjkalo 1,3 točke, sem videl na semaforju šele, ko sem stopil ven iz arene. A tudi za to bo še čas," je povedal Bartol.

Prva tekma, ki je Petru dobro uspela
Po drugem skoku, ko je prvič letos zadržal mesto med deseterico – na koncu je bil osmi –, je bil zelo zadovoljen tudi Peter Prevc, ki je pred dvema letoma, ko je na koncu tudi osvojil zlatega orla, v novo leto vstopil z zmago na nemški olimpijski skakalnici: "Oba skoka sta se mi izšla, kot bi se mogla že kdaj prej, in s tem sem zelo zadovoljen. To sta bila lepa skoka in tudi rezultat je na koncu to pokazal in ni bil, kljub lepim skokom, okrog 15. mesta, ampak je bil med deseterico. Vesel sem bil dveh dobrih skokov, to je tudi pomenila gesta po finalnem skoku. To je šele prva tekma, ki mi je dobro uspela. Ne moremo se še preveč veseliti. Super je tudi, da so rezultati ekipe močni, a po drugi strani je super tudi, če ima vsaj en vrhunski rezultat, če jih že drugi nimajo."

Damjan - Turneja 2:0
"Lahko rečem, da je na letošnji turneji 2:0 zame proti njej. Borimo se naprej. Zelo sem vesel finalnega skoka. Do zdaj sem kazal solidne skoke, v finalu pa sem našel tistega pravega. Škoda, ker mi to ni uspelo že en skok prej, a kljub temu je bilo tokrat super. Moji občutki so na splošno že vseskozi zelo dobri. Glavno je, da konstanta ostaja, saj le tako lahko gradiš naprej. Če se ti konstanta podre, kot recimo Stefanu Kraftu, pa je zelo težko kaj narediti. Ne vem, kaj bo naredil Stefan, kar malo se mi smili. Naši rezultati pa se lepo dvigujejo. Nekaj dni nazaj sem bil kot 14. najboljši Slovenec, zdaj sem kot 13. tretji najboljši Slovenec. To je zelo dobro. Čestital bi Tilnu, da je zdržal pritisk in naredil še en dober skok. Odlično!"
je dodal najboljši slovenski skakalec v tej zimi Jernej Damjan, ki je bil prav tako po finalnem poizkusu zelo zadovoljen.

Namesto Semeniča v Innsbrucku Dežman
Slovenska ekipa bo imela v torek, ko se bo preselila v Avstrijo, prost dan. V sredo so nato na sporedu kvalifikacije v Innsbrucku, turneja pa se bo sklenila v soboto v Bischofshofnu. "Prva novoletna želja je s tokratnimi rezultati res uslišana. Čestitke fantom za lep ekipni uspeh. Škoda, da je prišla ta fronta tik pred Tilnom, ki je povzročila toliko čakanja. Morda bi se razpletlo drugače, glede na majhne razlike. Bilo je zelo blizu stopničk, a sem zadovoljen. Na trenerski tribuni je bilo ob tisti fronti zelo napeto, podal sem, v šali, tudi predlog, da serijo kar odpovejo. Čakaš na zadnja dva skakalca, vsi čakajo, kaj se bo zgodilo. Po tekmi je bilo dobro vzdušje v ekipi. Verjeti moraš v tisto, kar delaš, fantje so sproščeni in na tem je treba graditi naprej," je povedal glavni trener Goran Janus, ki bo za Bergisel naredil spremembo v ekipi, saj bo namesto Anžeta Semeniča skakal Nejc Dežman, ki bo nato odpotoval v Neustadt na celinski pokal, v Bischofshofnu pa bo znova skakal Semenič.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
ice queen
# 01.01.2018 ob 18:24
Ob naših mladeničih se ne bojim za lepo prihodnost naših skakalcev.
Bravo Tilen!
Voly
# 01.01.2018 ob 18:51
Bartol je na tej tekmi vse opravil odlično. Ne vem, če se zavedate, da je hudo malo tistih, ki so bili po prvi seriji prvič v karieri med tri in na koncu med pet!
Ne vem zakaj mora Semenič domov, ker sploh ni tako slab, no mogoče pa res ne bi bilo dobro, da bi ostal še enkrat brez točk. Pred njim so namreč poleti, bo kar v redu, da se na njih v miru pripravi, tam bo zelo visoko, sem prepričan.
Drugače pa, Bertoncelj je vnesel mir med naše skakalce in obrnil krivuljo navzgor.
el kondor prevc
# 01.01.2018 ob 19:34
Bartol bo raztural v poletih. Res noro letalsko zasedbo ima Slovenija: Kranjec, Tepeš, Prevc, Bartol, Semenič. Ne dvomim da tudi Zajc (verjetno zaradi starosti še letos ne bo letel). V poletih nam lahko parirajo samo še Norvežani.
Bivši uporabnik
# 01.01.2018 ob 18:26
Bravo, lep uspeh. Sploh, če vzamemo v zakup tisto čakanje na koncu, ki ga je moral kot novinec pretrpeti na zaletišču.
prim00z
# 01.01.2018 ob 18:18
bravo naši. stopnjevat do olimpijskih.
Nikolaj
# 01.01.2018 ob 18:54
Lepe uvrstitve naših.
Še zlasti razveseljivo pa je dejstvo, da imamo podmladek.
Ni bojazni za kvaliteto tudi v bodočnosti.
cesnjice
# 01.01.2018 ob 18:25
Se pobiramo. Na olimpijskih bomo raztural. Zelo mocno ekipo imammo.;):)
Dejstvo
# 01.01.2018 ob 20:42
Takih uspehov, ki smo jih doižveli pod Janusom še nismo z nobenim drugim. Logično je tudi, da pride do padca forme, saj nič na svetu ne raste neomejeno brez nihanj.

Mislim , da si eni zgolj želite padanja glav.

Malo pozabljate kaj je bilo pred dvema letoma. Janus je že serijsko zmagoval in prepričan sem, da bodo se ti časi vrnili. Pero pa bo tudi še prišel nazaj.

Zamenjava trenerja bi bila velika napaka.
Picasso
# 01.01.2018 ob 19:27
Men je Peter Prevc največji kralj, ali je 45 ali je 7 ali pa 1 on je meni v skokih, kot je bil Schumi v F1, Rossi v MOTO GP, Ronaldinho v nogometu. Pač gledam to le zaradi njega, ki je taka šarmantna oseba da mu želim vse najboljše v življenju.
as_kgarnett
# 01.01.2018 ob 20:47
privoščim Bartolu 1.stopničke, ki bojo prišle, mogoče tudi 1. zmaga v karieri, nikoli se ne ve.
moj komentar
# 01.01.2018 ob 18:16
Čestitke trenerju Bertonclju. Dobro je natreniral te mlade.
Janus, uči se.
morgenstern
# 01.01.2018 ob 21:36
Dr košarke

Pero ni tako dalec stran da ne bi mogel narediti se enega koraka v sam vrh. Rabi le en preblisk podobno kot Stoch lani. Pa tudi Schlieri se po stevilnih poskodbah sedtavlja. Takim asom kot sta Pero in Gregor je tezje priti morda nazaj v vrh ker sta vajena zmagovati in nimata tiste potrebne sproscenosti v zelji da bi spet zasedla vrh kamor spadata
Dejstvo
# 01.01.2018 ob 20:15
Kaj se vam je Janus tako zameril?
Voly
# 02.01.2018 ob 00:58
sandiego1995
Kar je jasen znak, da je nekaj narobe s stroko. Ki ena in ista vedri in oblaci ze nekaj zadnjih let brez vsakih uspehov.

Ja kje pa ti živiš? Če si trol, si res slab! Kaj pa je zate uspeh? Trojna zmaga na vsaki tekmi?
rarock
# 01.01.2018 ob 18:33
Sem našel tole na youtubu. Očitno "lovec na daljeve" bi rekli reporterji, leta 2016 se ni bal ko je na letalnici potegnil 252 s padcem https://www.youtube.com/watch?v=kZ7Ixfbz
51I
zoran-stimac
# 01.01.2018 ob 18:27
bartol je nasljednik prevca!!
davide
# 01.01.2018 ob 22:15
Pametna zamenjava Semeniča .....sej včeraj je pokazal da je forma vredu, ampak po 2 ničlah je dobro da si ne ruši občutkov na tisti pručki v Innsbrucku, ker drug vikend pride na vrsto že Kulm
moj komentar
# 01.01.2018 ob 20:31
Kaj se vam je Janus tako zameril?

Grdo maha z zastavico.
weylakuc
# 02.01.2018 ob 07:15
Bravo naši; res izjemno vceraj odskakali. Pa še imajo rezerve! Že nekaj časa se nakazuje da so zraven tokrat pa so to končno pokazali tudi na tekmi.

Za letalnice bo pa ekipa res izredno močna. Prevc kot mojster poletov ki se dviguje v formi in dobiva nazaj stabilnost, zraven pa se Bartol ki je očitno ravno sedaj prišel v pravo formo in zna na letalnicah biti izredno visoko; Semenič ki je v sezonah ko niti ni nastopal v svetovnem pokalu vseeno bil med 15 na tekmah poletov; tokrat pa je v precej boljsi formi; potem pa še Tepeš ki sem prepričan da bo na nivoju ter Damjan ki ni letalec po duši ampak stopnjuje letalske predstave v zadnjih sezonah.

Ostalo bomo pa videli; ali bo zraven Robi ali Jelar sli celo Zajc; morda Dežman...
miha-kolbanar
# 01.01.2018 ob 18:21
Bartol po uspehu kariere: Tudi za stopničke bo še čas

hja, načeloma res, ampak če je soditi po rezultatski krivulji ostalih mladincev po prihodu pod Janusovo okrilje, potem je bila to najboljša šansa...res pa imajo sedaj zraven Bertonclja.
Brkos
# 02.01.2018 ob 11:02
Še moje skromno mnenje. Menim, da se naši počasi ekipno le dvigujejo. Še v vsaki sezoni so bila nihanja pri posameznikih, ki pa takrat ko so bili drugi posamezniki konstantno zelo dobri, niso bila tako izstopajoča. Sam verjamem v naše in jim želim stopnjevanje do svetovnega prvenstva v poletih in na OI. Sem pa prepričan, da bodo takrat dobili možnost nastopiti tisti, ki bodo najbolj pripravljeni, zato ne bi o imenih. Pričakijem vsaj eno uvrstitev na stopničke ( prej bi pričakoval na poletih), vse ostalo bo presežek ali pa manjše razočaranje. Pa srečno in uspešno leto 2018 vsem forumašem. Nepopravljivim pesiimistom in "pljuvačem" pa želim, da le najdejo malo več svetlobe ... :)
Andrej52
# 02.01.2018 ob 08:07
Dejstvo je, da je Slovenija v skakalnem športu fenomen, v glavnem zaradi tradicije in Planice ( pa Elan je imel prste zraven). Imamo daleč največ skakalcev na število prebivalcev ( Nemcev je 40 krat več in komaj sestavijo eno ekipo), zato je nekako normalno, da se naši orli uvrščajo med deseterico. Zmage pa so produkt izjemnega talenta ( Peterka, Slierenzauer, Stoch, Prevc) in sreče pri samem skoku ( beri vremenske razmere). Zato bodimo zadovoljni ob uvrstitvah med elitno desetko, zmage pa bodo zagotovo še prišle ( ali ni letošnji cilj olimpijada?) PS kadar občudujemo Češke dosežke v hokeju, pozabljamo, da ima Češka toliko pokritih hokejskih stadionov, kot ima Slovenija profesionalnih igralcev, pa se je vseeno samo Jaromir Jagr zapisal med nesmrtne
no72
# 02.01.2018 ob 13:13
Gros je obelodanil, kar se je že govorilo, de je Tilen ob tistem poletu letel precej dlje, ampak so napisali 252, " da ne bi bilo panike".

Slišal sem, da naj bi letel najmanj 255 m, tako da ima on najdaljši let na smučeh, ne Vasiliev.
DrKošarke
# 01.01.2018 ob 18:23
sedaj ga bo janus v roke vzel.
taprav gorenc
# 02.01.2018 ob 13:35
Zanimivo je to,da ko se je Tilen še obračal med padcem je vmes že popravljal očala.
tau962
# 02.01.2018 ob 09:30
dolgo sem se zadrževal brez komentiranja, sedaj pa ne morem več brati raznih komentajev-kritik o GORANU Janusu. Je trener in ni nič kriv če so Prevci malo slabši, uničili so jih reklamarji in novinarji kateri so jim po uspešni sezoni bili non-stop pred očmi. Goran je imel skakalce "zavarovane" do konca sezone potem so pa navalili vsi reklamarji in ostali izkoriščevalci. Imam občutek da Peter &co sploh nočejo biti dobri da jih "paraziti" pustijo pri miru.
no72
# 02.01.2018 ob 22:13
5vetovni rekorder je nedvomno Kraft ( 253.5), najdaljši let s padcem pa ima Bartol
(255-256 m), resnična dolžina najdaljšega leta ni bila nikoli obelodanjena.
veza
# 02.01.2018 ob 10:06
Dobro, vsi ne morejo zmagat, odločajo malenkosti, v vsaki generaciji ne moreš imeti šampiona, Avstrijci so včeraj naravnost pogoreli, bo Kutin letel pred OI, če se ne bodo popravili v Insbruku in Bišošhofnu, kdo je pri nas odgovoren za uspehe in kdo za krizo, zakaj so našo debitanti dobri, potem skoraj vsi pogorijo, je dobro, da trenirajo samo v Planici?
Vprašanj je več kot odgovorov...
rok85
# 01.01.2018 ob 22:30
Semenič je bolj letalec, kot specialist za Innsbrück. Titisee je bolj primerna skakalnica za letalce.
RYAN
# 01.01.2018 ob 22:19
dajmo skakalcem in trenerju čas sami bodo povedal da je uspešno obdobje za njimi oz. ali je lahko še eno
ker če ne je isto kot v iranu
vinklj.kugla
# 01.01.2018 ob 20:41
upam da bo imel sedaj bertoncelj janusa tolk na učeh da spet ne uniči mladih talentov!
DrKošarke
# 01.01.2018 ob 20:26
Dejstvo: dejstvo je da je to že druga sezona ko gre navzdol. Morda so se zasičili eden drugega. V tem primeru najlažje menjaš trenerja, da zaveje nov veter kajne?
sugar
# 01.01.2018 ob 23:18
Bartol bo raztural v poletih. Res noro letalsko zasedbo ima Slovenija: Kranjec, Tepeš, Prevc, Bartol, Semenič. Ne dvomim da tudi Zajc (verjetno zaradi starosti še letos ne bo letel). V poletih nam lahko parirajo samo še Norvežani.

Ne pozabit,da se Kranjec sploh ni uvrstil na tekmo na eni od njegovih zadnjih tekem v poletih.
Sedaj pa je še v slabši formi.Tepeš pa ga je vedel tudi vedno biksat...
montebuba
# 02.01.2018 ob 14:38
s padcem je rekorder vassiliev
stewie
# 02.01.2018 ob 13:29
Svetovni rekorder v poletih je Fannemel, ne pa Vassilev.
jezevec
# 02.01.2018 ob 11:07
P. Prevc, TK. Bartol in Jelar so blizu vrha. Damjan bo verjetno ostal v stiku z deseterico. Za Zajca upam, da se ugnezdi med 15 že letos. Semenic bo v poletih med 5 in 10. Skrbi edino zaostali acetaldehid v D. Prevcu.
jaz jaz
# 02.01.2018 ob 10:31
@Bregas

jst mislim, da je Tepeš tega sposoben, za Kranjca pa mal dvomim, ker se vrača po poškodbi.
Bregas
# 02.01.2018 ob 10:27
Meni je pa zanimivo, kako mnogi pišete, kakšno letalno ekipo bomo imeli in pri tem naštevate Tepeša pa Kranjca. A res verjamete, da skakalec, ki se ne uspe niti uvrstiti na tekmo na navadni skakalnici, potem na letalnici naenkrat lahko meša štrene najboljšim? Jaz močno dvomim o tem. Verjamem pa, da bosta v poletih lahko dobra recimo Bartol in P. Prevc, pa tudi Damjan zna biti soliden.
1a34
# 01.01.2018 ob 23:24
Asertivni pristop v reprezentantaci oziroma eksplicitna komunikacija v smislu "Ti si dober, jaz sem dober." že prinaša dobre rezultate. Naj vse okoli reprezentance poteka v tem dobrem vzdušju. Očitno tudi Bartola in vse ostale domači dobro vzpodbujajo. Le tako naprej!
Vsi za enega, eden za vse!
miha-kolbanar
# 01.01.2018 ob 19:26
Albus
# 01.01.2018 ob 18:41
Ok naši so opravil prav dobro (ocena 4) ampak izjave so vseeno malce preveč evforične...

Damjan:turneja 2:0? ker je bil 16. in 13. (letos je že dobil tekmo)? Potem pa reče še da se mu Kraft smili ker se bo težko pobral? - Si upam staviti da bo na stopničkah spet pred njim (saj Damjanu to sploh očitno ni cilj)

Peter se je tudi zelo veselil tega 8. mesta ampak ok recimo da je prva uvrstitev med deseterico to sezono (glede na prvi skok v težkih razmerah je bilo mogoče vseeno pričakovati napredovanje v finalu in ne obratno?)

Bartol je še mlad naj mu bo za to da je vesel 5. mesta (po tem ko je bil v poizkusni seriji 1. in po prvi seriji 2.) Ne vem pa zakaj so vsi ostali tako navdušen da je "zdržal pritisk" saj ga resnici na ljubo ni povsem. Res pa je da ga ni kardinalno polomil kar je za slovenske razmere očitno že izjemen uspeh.


Ne bi mogel sam napisati bolje. Prevelika evforija za glede na izhodišče v prvi seriji nazadovanje za oba v ospredju. Da bi lahko rekli, da je zdržal pritisk, bi moral Bartol ujeti vsaj tretje mesto, tako pa ga je samo manj polomil, kot smo se očitno navadili pričakovat od naših. Isto je Prevc z dobrim skokom vseeno še izgubil mesto, čeprav je bil Kavčič prepričan o nasprotnem. Rezultat danes je sicer (ekipno) dober, ampak če se bodo s tem zadovoljili, bodo kvečjemu spet nazadovali, namesto napredovali.
sandiego1995
# 01.01.2018 ob 23:13
Slo je skakalni fenomen. Jo ni drzave v katerem koli sportu, ki bi sproducirala toliko zmagovalnih sportnikov za enodnevno uporabo. Pomeni, danes skoraj zmaga, ze cez pol leta vedo zanj samo se najboljsi prijatelji.
Kar je jasen znak, da je nekaj narobe s stroko. Ki ena in ista vedri in oblaci ze nekaj zadnjih let brez vsakih uspehov.
DrKošarke
# 01.01.2018 ob 22:58
Malo se sprašujem po tem ali je v skokih res takšna konkurenca, da potrebuješ neverjeten talent? Poglejmo recimo brate Prevc. Že dva sta dominirala skakaško sceno (en sicer samo nekaj mesecev). Je morda konkurenca zgolj dobra (in ne odlična), da lahko kar cela familija štanca zmage? Vemo, da to ni fuzbal, kjer ti pred vsakim blokom 10 mulcev brca žogo ampak vseeno.
Albus
# 01.01.2018 ob 18:41
Ok naši so opravil prav dobro (ocena 4) ampak izjave so vseeno malce preveč evforične...

Damjan:turneja 2:0? ker je bil 16. in 13. (letos je že dobil tekmo)? Potem pa reče še da se mu Kraft smili ker se bo težko pobral? - Si upam staviti da bo na stopničkah spet pred njim (saj Damjanu to sploh očitno ni cilj)

Peter se je tudi zelo veselil tega 8. mesta ampak ok recimo da je prva uvrstitev med deseterico to sezono (glede na prvi skok v težkih razmerah je bilo mogoče vseeno pričakovati napredovanje v finalu in ne obratno?)

Bartol je še mlad naj mu bo za to da je vesel 5. mesta (po tem ko je bil v poizkusni seriji 1. in po prvi seriji 2.) Ne vem pa zakaj so vsi ostali tako navdušen da je "zdržal pritisk" saj ga resnici na ljubo ni povsem. Res pa je da ga ni kardinalno polomil kar je za slovenske razmere očitno že izjemen uspeh.
ukrajin
# 01.01.2018 ob 18:38
Se pobiramo. Na olimpijskih bomo raztural. Zelo mocno ekipo imammo.;):)

Aha, obeta se nam kopica rezultatov med 5im in 20im mestom!
DrKošarke
# 01.01.2018 ob 20:47
Dvomim, da bo Pero še prišel nazaj. Sedaj so druge prioritete. Kakšen preblisk že. To bo pa to. Po poti Peterke in Schilenzauerja
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo